Молим САЩ спешно да ни дадат изтребители, Блинкен обеща да лобира (Обзор)

05.04.2023 21:45 Румина Димитрова
Американски изтребител Ф-16 СНИМКА: АРХИВ
Министърът на външните работи Николай Милков

Военните с последен опит да спасят МиГ-29 - дават 19 млн. лв. някой да ремонтира двигателите

САЩ да дадат изтребители, които България да ползва, за да охранява небето си, докато дойдат поръчаните F-16. Това е поискал външният министър Николай Милков от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в разговор в Брюксел. Блинкен е обещал да лобира пред Пентагона.

България спешно се нуждае от бойни самолети, които да ползва до 2030 г. Тогава се очаква у нас да са пристигнали всички 16 поръчани F-16. В момента страната ни разполага единствено със съветските МиГ-29, а техният ресурс изтича. Двигатели за тях могат да се вземат от Русия, Беларус и Украйна, но те автоматично отпаднаха заради войната. Остават Словакия и Полша, но те започнаха да предават самолетите си на Киев. Служебният кабинет все пак успя да

договори с Полша 2 двигателя за МиГ-29, но пристигна само единият, а вторият се оказа дефектен

Без нови двигатели МиГ-29 трудно ще летят дори до края на тази година. Затова се търсят заместващи изтребители, като военният министър Димитър Стоянов иска те да са втора ръка, за да са по-евтини и налични. Запитвания бяха изпратени до Франция, Швеция, Израел и САЩ.

Американците обаче не отговориха изобщо, израелското предложение за F-16 не се хареса на военните, а останалите две оферти се оказаха твърде високи.

САЩ да ускорят доставката на купените от България F-16 или да ни даде изтребители втора ръка на лизинг, поиска в края на миналия месец президентът Румен Радев от американския държавен глава Джо Байдън. От думите му се разбра, че ако не стане американският вариат, Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност да вземем модернизирани F-16 MLU оттам, както и да обучаваме пилоти при тях. Готови да помогнат били още държавните глави на Франция, Италия и Германия.

САЩ да ни доставят заместващи способности на мястото на многото въоръжение с изтичащ ресурс, обещал да лобира Блинкен на срещата на министрите от НАТО в Брюксел вчера, разказа Николай Милков.

Запитан дали е станало дума България да даде старото си оръжие на Украйна, а в замяна да получи новото, външният министър каза: “Този въпрос в този контекст точно не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че имаме изтичащ ресурс и една пропаст в способностите. Когато например на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ще имаме 2 или 3 години напред, в рамките на които няма да имаме изобщо други възможности да защитаваме въздушното си пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците”.

САЩ са поканили България на среща във формата Г7+

като една от страните, които могат да допринесат за възстановяването и стабилизирането на Украйна, похвали се Милков.

Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО, добави той. Обясни, че в момента се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Киев. Постижимо било и Швеция да бъде приета в НАТО до срещата на върха във Вилнюс през юли.

Милков очаква да поеме поста на постоянен представител на България в НАТО в края на април. Назначението му бе одобрено от служебния кабинет миналата седмица. Позицията стоя вакантна близо 2 г., откакто Драгомир Заков се върна от Брюксел, за да стане министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

“Не съм предлагал своята кандидатура - занесохме в Министерския съвет и при президента осем други варианта за обсъждане, сред които нямаше моето име. Това решение е взето на други нива”, коментира в Брюксел Милков. За него този пост бил “един от най-важните за България в момента от дипломатическа гледна точка”.

Докато той се договаря в Брюксел, Министерството на отбраната пък направи нов опит да спаси МиГ-29. Само преди седмица военните обявиха поръчка за закупуване на 6 ремонтирани двигателя за 26,4 млн. лв. Крайният срок за подаване на документи е 24 април т.г. А в сряда пуснаха нова - този път за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя срещу 19,2 млн. лв. Крайният срок за участие в нея е 3 май.

“Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни”, предупреди и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>