Села като близнаци - на 6 км разстояние, гласуваха на двата полюса

04.04.2023 20:10 Дима Максимова
На изборите през октомври м.г. “Възраждане” имаха само 6-7 гласа в Миндя, твърди зам.-председателката на СИК Валя Янакиева.
След 5 мандата кметът на Миндя Иван Иванов няма да се кандидатира на предстоящите кметски избори.
Кметът на Къпиново Добрин Георгиев казва, че ковид довел много нови хора в селото.

Как китното търновско село Миндя, наричано Българския Уудсток, стана бастион на “Възраждане” в доминираната от ГЕРБ, ПП и БСП област Велико Търново? Това се чудят в селото и съседното Къпиново.

Села като близнаци, на 6 километра едно от друго, а последният вот коренно противоположен. Тук

от години основно вотът бе за ГЕРБ,

а на последните избори настъпи обрат, който сащисал дори членовете на секционната комисия.

В селото, известно ката рок столица заради феста, който се организира всяко лято, право на глас имат 166 избиратели. Бюлетина пуснали 91. Една излязла недействителна, а шестима отбелязали “Не подкрепям никого”. При броенето обаче се оказало, че победител е “Възраждане” с 23 гласа. След тях са “Продължаваме промяната - Демократичвна България” с 21 гласа, а ГЕРБ са едва трети с глас по-малко.

“Това не се е случвало. В последните години винаги сме били ГЕРБ и БСП ни дишаше във врата”. На предишните избори през октомври м.г. за “Възраждане” имаше само 6-7 гласа, не знам какво се промени. Но много странични хора се записаха, които скоро са дошли, купили са си къщи, смениха си адресите заради ковида”, казва Валентина Янакиева, зам.-председател на секционната комисия. Хвалят се, че именития политолог проф. Евгений Дайнов е гласувал в пенсионерския им клуб. Казват, че всеки има свое мнение - регистрирани са гласове даже за НДСВ и “Глас народен”. Навремето имали двама царски депутати - Марияна Костадинова и Христо Георгиев, вече покойник.

Живописното търновско село по пътя към Елена е предпочитано от

гурбетчии, които сега сменят англичаните. Има цяла колония

от български емигранти в Канада, които се завръщат със семействата си след десетилетия в Северна Америка и изкупуват имотите в селото заради чистата природа, спокойствието и добрата инфраструктура, изградена в последните 1-2 г.

“Не можем да се оплачем от нищо, всяка година кандидатстваме пред общината с проектите “Местни инициативи” на община Велико Търново. Единствено две години и половина събирахме парите за един мост, повреден от наводненията през 2014 г., и не можаха от “Бедствия и аварии” да го направят. Затова изостанахме с асфалтирането, но тази година мисля да го наваксаме. Очакваме 14 хил. лв. за улици”, казват хората.

В Миндя англичани и местни винаги са живели заедно, Семейство британци даде 22 000 лв. за покрива на читалище, църквата също придоби нов вид чрез благодетели.

Сега обаче в малката им общност се гледат с недоверие,

сякаш се готви някакъв локален политически преврат. Влиянието на партията на Костадин Костадинов се промъкнало някак с подписка срещу приемане на еврото. Кореняците се съмняват, че явно местни млади хора са били “мотивирани” да гласуват за определена партия, но никой не смее да обвинява. Притесняват се за изборите за кмет наесен. Вече се говори, че пришълците се готвят да наложат един от тях да управлява Миндя, след като настоящият управник има 5 мандата зад гърба си, още преди да съществува ГЕРБ.

“Аз нямам намерение да се явявам. Обявил съм го отдавна, защото с увеличаването на мандатите и проблемите се увеличават, напрежението, разделението в хората. Това за “Възраждане” не съм го очаквал никога”, казва кметът Иван Иванов.

В съседното Къпиново избирателите са със 100 повече от Миндя, а сред гласувалите 119 “Възраждане” печели само 17 гласа. ГЕРБ има категорична подкрепа на 48 избиратели, 20 са дали глас за БСП, а ПП-ДБ са едва четвърти. Местният кмет и съселяните му казват, че се справят успешно и няма как някой да не е доволен.

“Наесен смятам да се кандидатирам пак, няма как някой да е недоволен, резултатите го доказват. Последните 12 г. аз съм направил над 12 обекта за селото, около 3 км асфалт. Преди 2011 г. няма такова мащабно строителство. Разбира се, благодарение на кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Печелил съм всеки един проект и населението го вижда”, казва кметът на Къпиново Добрин Георгиев.

В селото има пенсионерски клуб, изградено е видеонаблюдение, младежки клуб, нова детска площадка, нова автобусна спирка, защото предната се запалила. С 30% от приватизацията на общински обекти е реновирана и сградата на кметството, строена през 1910 г. И тук

ковид довел много нови хора,

толкова, че вече почти няма имот за продан. В последните 3 г. населението нараснало с поне 30 човека. В Къпиново живеят много млади семейства с децата си. Работят в Търново, но гласуват в селото по настоящ адрес. “Създадох доверие, никого не съм върнал и на всички избори винаги сме печелили”, твърди Георгиев. Не крие обаче, че в тази въртележка все по-малко хора отиват до урните.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>