Средната заплата в минната индустрия е с 40% по-висока от тази в страната

04.04.2023 17:45
Отрасловият колективен трудов договор бе подписан от председателя на УС на Българската минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов. От страна на синдикатите подписи положиха инж. Валентин Вълчев (вляво), председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, и инж. Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация “Подкрепа”.

Българска минно-геоложка камара и миньорските синдикати подписаха на 4 април предоговорения Отраслов колективен трудов договор за минерално-суровинната индустрия в страната.

Според него минималната заплата в бранша е 1092 лв. месечно. Това е заради по-високия коефициент, по който се изчислява минималното заплащане в бранша - 1,4 спрямо минималната работна заплата за страната.

Заплатите в минния бранш са сред най-високите у нас. През 2022 г. месечното възнаграждение на наетите е било 2370 лв. Това е с близо 40% по-високо от средното в България и нарежда отрасъла на четвърто място сред останалите икономически сектори по ниво на заплати.

В новият колективен трудов договор страните се договориха за по-висок размер на платения годишен отпуск, определен стъпаловидно, след петата годна, според натрупания трудов стаж на заетите. Той достига до 24 дни над основния 20-дневен годишен отпуск по Кодекса на труда.

Работодателите и синдикатите се споразумяха и за увеличение на безплатната храна и добавките в размер не по-малък от 6,50 лв. на отработен ден, а за работещите при подземни условия не по-малко от 8 лв.

Договорена е и по-голяма финансова помощ в случай на смърт на работник или служител от трудова злополука, изплащана на пострадалото семейство, като от четири работни заплати се установява на шест.

От името на работодателите Отрасловият колективен трудов договор бе подписан от председателя на УС на Българската минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов. От страна на синдикатите подписи положиха инж. Валентин Вълчев, председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, и инж. Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация “Подкрепа”.

“Колективният трудов договор за минната индустрия е първият в страната, подписан след промените през 1989 г. С него вече 32 години се поддържа ефективен и конструктивен социален диалог в името на развитието на този стратегически отрасъл”, заяви при подписването проф. Вълканов.

“С настоящия ОКТД постигнахме надграждане на договореностите досега, което доказва, че социалното партньорство и диалогът се утвърждават като основно средство за съгласуване на интересите и уреждане на трудовите и осигурителни отношения на работниците във всички предприятия от миннодобивния бранш”, каза инж. Валентин Вълчев.

“ОКТД 2023” е по-добър от предишния. Работещите в добивната индустрия заслужават още по-добри договорености, защото хората са най-ценния ресурс на България." заяви инж. Владимир Топалов.

Отрасловият колективен трудов договор се отнася за отрасъл „Проучване, добив и преработка на минерални суровини”. Неговото действие е за срок от две години. С него се уреждат въпросите на трудовите и осигурителните отношения – доходи, трудова заетост, социално обслужване, условия на труд, социално партньорство.

Българска минно-геоложка камара е учредена през 1991 г. Днес в нея членуват 110 компании, които осигуряват над 90% от промишленото производство в отрасъла и висока представителност в 8 подотрасли: геология, добив на нефт и газ, въгледобив, рудодобив, индустриални минерали, скално-облицовъчни материали, инертни и строителни материали, логистика. Камарата е член на КРИБ, БСК, "Евромин", "Еврокол" и активно участва в Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Мисия: Да защитава интересите на своите членове в съответствие с принципите на пазарната икономика, устойчивото развитие и етичните норми и стремейки се към основната си визия.

Визия: Дългосрочно развитие като национално представителна браншова организация на работодателите в минерално-суровинната индустрия в България със значим принос за подобряване на бизнес условията за развитие на отрасъла и социално-икономическия просперитет на страната.

Девизът на БМГК е „Силни заедно!“

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>