Настъпва апокалипсис с милиони безработни

04.04.2023 09:00 Иван Бутовски
Това е руската синоптичка, която е продукт на невронни мрежи.
Китайската телевизионна водеща - изкуствен интелект

Умните машини ще направят излишни над 70% от професиите, студенти и ученици ще затъпеят

Приветстван като революционен, с бурното си развитие изкуственият интелект вече успешно имитира процесите в човешкия мозък, но има и тъмна страна - загуба на работни места, манипулиране на обществото, автономни оръжия.

Сам Алтман, един от създателите на GPT и директор на OpenAI, призна, че се страхува от собственото си изобретение и непредвидимите последици, до които може да доведе то.

Засега най-страшна изглежда опасността да се появят хора, които да премахнат заложените в изкуствения интелект ограничения. “Развитието на изкуствения интелект може да означава краят на човешката раса”, предупреди преди време гениалният физик Стивън Хокинг. А Илон Мъск го сравни с диктатора на Северна Корея Ким Чен Ун.

“Ако така нареченият технологичен прогрес на човечеството се превърне във враг на общото благо, това ще доведе до злощастна регресия към форма на варварство, продиктувана от закона на по-силния”, каза пък папа Франциск.

И сега е моментът човечеството да определи опасностите, които носи изкуственият интелект. На първо място, той е заплаха за милиони хора, които съвсем скоро могат да останат без работа. В момента очакванията са в близко бъдеще най-малко 70% от професиите да изчезнат, защото ще бъдат заместени от AI. Още през 2016 г. са идентифицирани 20 области, които ще бъдат засегнати драматично от изкуствения интелект - телекомуникации (15%), транспорт (15%), естествени науки и медицина (12%) и професиите, свързани с взаимодействието човек-компютър (11%). Мнозина ще загубят работата си и в банките, развлеченията, сигурността, индустрията, селското стопанство. Области като право и счетоводство също трябва да са подготвени за поглъщане, а някои от тях може да бъдат буквално унищожени.

За първи път да останат без работа са застрашени висококвалифицирани работници като програмистите. Новата версия на ChatGPT може да пише сложен код и да създава прости приложения. Твърди се, че разработването на код

му отнема три часа и едва 11 цента стойност

Докато работата на програмист на същия код ще отнеме две седмици и ще трябва да му бъдат платени 5000 паунда.

Очаква се най-малко 600 милиона работни места да бъдат загубени поради автоматизацията до 2025 г.

По-обикновените професии са дори още по-заплашени. “Макдоналдс” вече показаха първото си заведение, обслужвано напълно от роботи. Едно от основните предимства на машините е, че те на практика могат да работят денонощно.  В Русия пък пуснаха прогноза за времето с водеща, създадена напълно от невронни мрежи.

Още по-напред е отишъл държавният китайски тв канал People's Daily. Той пусна генерирана от изкуствен интелект

водеща на новините, която работи 24 часа и 7 дни

седмично. А в кратките паузи е предвидено зрителите чрез специално приложение да могат да ѝ задават въпроси.

В тази ситуация според някои експерти, хората трябва да отговорят на предизвикателството чрез повишаване на квалификацията си и ориентиране към области, в които изкуственият интелект е традиционно слаб, т.е. там, където се изисква повече креативност. 

Но и тук има противоречие. Затова опасенията, че образованието ще стане още по-формално, а разглезени от възможностите на новите технологии, учениците и студентите съвсем ще загубят мотивация да се усъвършенстват и ще деградират интелектуално, не са лишени от основание.

Бързият възход на разговорния AI инструмент ChatGPT дава реални измерения на тези страхове. Според статистиката много потребители са приложили технологията, за да се измъкнат от писмените задачи, застрашавайки академичната почтеност и креативността. Както стана известно, вече има и цели дипломни работи, които са написани успешно от изкуствен интелект.

Хората против машините, тока и радиото

Независимо какво мислите за рисковете от използването на AI, никой не може да оспори, че той е тук, за да остане. Бизнесът откри големи ползи от навлизането му, а потребителите по целия свят го използват в ежедневието си.

Въпреки това заради заплахите от него е възможно да се появи и съпротива. Още повече че в човешката история вече има много такива примери.

От днешна гледна точка вероятно лудитите в Англия изглеждат доста странни. В началото на ХIХ век обаче те изведнъж обявяват война на машините. Плащат и тежка цена за действията си, като мнозина са изпратени в изгнание или дори екзекутирани. 

 А когато електричеството започва да навлиза в живота, много хора се страхуват да го използват. В пика на “електрофобията” дори американският президент Бенджамин Харисън карал служителите на Белия дом да включват и изключват светлините вместо него, защото се страхувал от токов удар. По същия начин зад океана мнозина се страхували и от електрически звънци, когато те са пуснати за първи път. 

През 1936 г. музикалното списание Gramophone се оплаква от появата на радиото. По ирония на съдбата изданието е против радиото, защото то омаловажава четенето и писането. Радиото увлича децата до такава степен, че “те са развили навика да разделят вниманието между подготовката на училищните си задачи и завладяващото вълнение от високоговорителя”, пише списанието.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>