“Промяната” се люшна - ексминистър поиска оставки, но разцепване няма да има. Засега (Обзор)

03.04.2023 21:57
ДАНИЕЛ ЛОРЕР И АСЕН ВАСИЛЕВ
НИКОЛАЙ СЪБЕВ
ХРИСТО ИВАНОВ И КИРИЛ ПЕТКОВ

Големият трус в ПП-ДБ тепърва предстои и той ще е за позицията им при оферта на Борисов за правителство, което може да ги раздели. Демокрацията е разговор между несъгласни, даде знак Христо Иванов

Трус разлюля “Продължаваме промяната” рано сутринта след тежката изборна нощ. Не толкова мощен, че да я разцепи, но пукнатините са видими.

Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП. Това написа във фейсбук бившият транспортен министър Николай Събев, след като стана ясно, че ГЕРБ печели изборите, а коалицията ПП-ДБ остава втора.

Миналата година бизнесменът, който не криеше близостта си с Кирил Петков, се оттегли от активната политика и не се кандидатира за депутат, но обясни, че остава свързан с “Промяната”. Затова постът му сега се разчете като земетръсен.

Веднага думите на Събев бяха подкрепени от бившия депутат Иван Христанов, който пък друсна ПП точно преди изборите, когато я напусна. Думите на Ник трябва да бъдат чути, защото е очевидно, че в ПП има проблем, който изисква преоценка на действията на съпредседателите, написа зам.-министърът на земеделието в кабинета “Петков”. Христанов бе лицето на битката за лабораторията на Капитан Андреево и дори получи охрана от НСО след заплахи. Тръгна си от “Промяната” заради решението водач в Плевен да е Радостин Василев, после обяви, че прави своя партия.

Изненадващо обаче вчера разкри, че е напуснал и по още една причина - отказал категорично да участва в

“заговор за свалянето на ръководството на ПП”

Интрига, сътворена от хора, които са напуснали ПП, макар и по различни причини, подхранвана от заинтересовани отвън. Така обаче определи призивите на Събев и Христанов човек от ръководството на “Промяната”.

“Отношенията между съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев продължават да са такива, каквито винаги са били, няма промяна”, категоричен бе друг, близък и до двамата.

Според запознати острата реакция на Събев е провокирана и от факта, че размествания в листата на ПП-ДБ в Русе оставят извън парламента досегашната депутатка Рена Стефанова. Адвокатката бе втора след водача Мартин Димитров (ДБ), но с преференции я измества петият - Иван Белчев, също от ДБ. И Събев, свързан тясно с кампанията в Русе, е, меко казано, недоволен от загубата на представителство на ПП.

Сблъсък между него и Асен Василев е имало още при реденето на листата, казват запознати. А приближени до бившия министър на транспорта напомнят, че и в кабинета “Петков” той и Василев били в много обтегнати отношения. Фнансовият министър не му позволил да контролира изцяло работата на държавната фирма за медицинските хеликоптери “Хелимед”. Затова мнозина виждат в битката на Събев сега повече разчистване на лични сметки.

Според други от ПП обаче той задава

логичен въпрос за оставки,

провокиран от лошото представяне в определени региони, за които отговаряли Асен Василев и Даниел Лорер. Там,

където двамата бяха водачи, ГЕРБ постигна по-висок резултат

Във Варна ги води с 32,43% на 24,41%. В Хасково ГЕРБ взе 29,25%, а листата начело с Василев - 20,03%.

От “Промяната” запазиха мълчание по темата вчера. Коментар нямаше нито за поисканите оставки, нито за това, че ПП-ДБ останаха втори. Официално няма и да има, тъй като това не е нито първата, нито последната

инсинуация около отношенията

между двамата съпредседатели, било решено адхок. Очаква се обаче и това да бъде тема на заседанието на Националния съвет на партията, който се събира във вторник.

“Настроенията в момента са в съзвучие със загубата и е напълно възможно недоволни, каквито има винаги и навсякъде - и в държава, и в партия, и във фирма, нищо чудно някой да поддаде и да пробва “дворцов преврат”. Няма да успее”, категоричен е много информиран източник, близо до партията.

Големият трус за “Промяната” обаче тепърва предстои. Това ще е решението каква позиция да заемат по бъдеща оферта, която ще отправи Бойко Борисов за правителство, когато ГЕРБ вземе първия мандат.

Настроенията в ПП засега били твърдо против коалиция с ГЕРБ, “защото това би било ритуално самоубийство”, обясни член на партията. Според него имало разговори за възможни коалиции още преди изборите, но в нито един от вариантите не фигурирали хората на Борисов.

“Разбира се, отделни хора в партията, които са с по-голям афинитет към властта, проявяват по-голям интерес към реални коалиции след изборите и настояват да не се изключва нито една възможност, но мнозинството парира подобни настроения”, разказва друг член на партията.

“Единственият разговор, който в момента се води на моменти по-разгорещено, но като със съмишленици, е този дали ДБ няма да се окаже “слабото звено” и

да поддаде на опитите да бъде съблазнена с власт”,

твърди друг високопоставен партиец.

Дори и Националният съвет на ПП да гласува, че няма да дават подкрепа, окончателното решение ще е на парламентарната група. В която този път ще са и депутатите от ДБ. А съотношението на силите въобще няма да е такова, каквото планираше “Промяната”, след като хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов разместиха листите с преференции.

Че не трябва да се горят мостовете, а да се търси разговор за съставяне на правителство, даде знак Иванов. Съпредседателят на ДБ единствен пусна пост във фейсбук, с който не само благодари на всички за работата по изборите, но и дава свое решение.

Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност

да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество

Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор, написа Иванов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>