След петата изборна въртележка българинът се размечта за монархия

03.04.2023 08:00 Валери Найденов
Избори 2023

Без коалиция зле, с коалиция – още по-зле

Пети път избори и пак в блатото. Необяснимо е защо България трябва да се върти в тази въртележка за хамстери, след като диагнозата е ясна - партийнолистовата избирателна система е вредна. Навсякъде, където депутатите се избират по този начин, държавата се завърта в същия омагьосан капан и няма излизане, докато не въведе мажоритарен вот.

И точно тази единствено важна тема бе табу в телевизионните дискусии, в партийните програми, в предизборните плакати. Ни дума, ни вопъл, ни мажоритарен стон. Българският разум си е взел отпуск по майчинство.

Основанията за коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ са точно колкото и предишния път – никакви. Но този път май има някаква измъчена надежда, макар и не поради срам пред народа, а поради партньорския натиск отвън. Ако все пак коалицията стане, много е спорно дали това ще е повод за радост. Двете първи партии са като две враждебни кучешки глутници, не е ли по-здравословно да се лаят от разстояние?

Съберат ли се заедно, ще си пуснат кръв. Трудно е да си представим как една такава коалиция ще оцелее в голямата битка за местната власт тази есен. Ако намерят някаква точка за разбирателство, то ще е за сметка на избирателя. Май е по-добре за обществото местните избори да ги прави пак служебно правителство.

Как ще работят заедно, когато през цялата пета предизборна кампания се обвиняваха взаимно в кражби за десетки милиарди? Ако и една десета е истина, всичките са за затвора. Но истината се оказа непостижима - политиците размахваха пред камерите някакви листове с цифри, които народът нито успя да прочете, нито да разбере. Нито пък да схване кой повече лъже или кой по-малко краде. Политическите идеи останаха скрити някъде в мазетата и в килерите. Като че ли нарочно се създаде хаос на разума, за да останат само религиозно насъсканите тълпи.

Това е музата на партийнолистовата избирателна система – насъскването. Това е нейната дарба.

Българите не са първият народ, когото тази система успява да отврати от демокрацията. След петата изборна въртележка българинът започва да мечтае я за наследствена монархия, я за военна диктатура с президент генерал.

Може би с това си обясняваме скромния, но разпознаваем успех на “Има такъв народ”. Този път партията на Слави излезе с лозунг за “президентска република” и с това може би мръдна стрелката. Казвам “може би”, защото в момента на писането резултатите не са ясни – ИТН или ще е първа отвън, или последната вътре, но явно все още мърда. За разлика от другите партии в реанимацията.

За двете водещи партии е ясно, че ще се надпреварват коя от коя по-войнствена натовска поза да заеме. И обратното - президентското управление е по-миролюбиво и сдържано, гледа да не подплаши населението. Това е така, защото президентът (монархът) е един за цялата държава. Той се отъждествява с нея и гледа да я запази цяла. И обратното – партийните клики, насъскани от патологията на партийните листи, разкъсват държавата на парчета и после се надпреварват да ги разпродадат.

На фона на партийната гмеж Румен Радев като че ли е заел позата на цар Борис III с прочутата му формула “винаги с Германия, никога против Русия”. На пръв поглед това звучи шизофренично, но всъщност побеждава здравият смисъл. Третото българско царство хем е в Тристранния пакт, хем запазва дипломатически отношения с Кремъл чак до 6 септември 1944 година. Хем е сред победените, хем приключва войната с увеличена територия. В това време у нас няма партии, но има хиляди партизани, както и хиляди доброволци да се бият на страната на Хитлер при Сталинград. Има и политици, които нямат търпение да си напоят конете в Москва река. Но изборите за парламент са мажоритарни и това дава възможност да надделее общият интерес, благодарение на което царят успява някак си да се провре България между Сцила и Харибда.

Монархията може да е феодална отживелица, но на фона на изпокараните партии тя в един момент е по-привлекателна за народа. Президентът донякъде е като цар, защото е избран мажоритарно и това го слага в златното сечение на общите интереси. Да можеше и депутатите да са така, сега щяхме да сме най-успешният народ на Балканите.

Уви, партийнолистовите партии се ръфат като глутници кучета, което налага ветеринарните власти от време на време да ги “неутрализират”. Освен все още потентните партии в парламента влизат и няколко мощни в миналото, но вече неутрализирани като например БСП или отломките на СДС, които берат душа в приютилите ги коалиции. И само от време на време пискливо пролайват. Това е съдбата на партийнолистовите партии, всички ще минат през ветеринарния кабинет.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>