Радев: Не подкрепяме общата поръчка на ЕС за снаряди за Украйна (Обзор)

21.03.2023 22:00
Румен Радев зове партиите преди вота да кажат за мир ли са, или за още война

Хората трябва да знаят отсега позицията на партиите, които след изборите ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира, или за удължаване на войната. Това призова кандидатите за новия парламент президентът Румен Радев.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка на ЕС за боеприпаси за Украйна, обяви той пред журналисти.

Това е наше суверенно решение.

България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира,

обяви още държавният глава вчера.

Ден по-рано служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни същото от Брюксел, където участва в среща на военните министри. Тя бе свикана именно за обсъждане на възможностите за по-нататъшна военна подкрепа на Киев срещу руската агресия.

“България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военнотехническа помощ”, категоричен бе Стоянов. Нямало как да сме част от поръчката за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, тъй като армията ни не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

В държавните заводи “Терем” не се произвеждат боеприпаси с калибър 155 мм. Но в други частни и държавни заводи - ВМЗ, “Емко” и “Трансмобил”, има възможности.

“Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ”, добави Стоянов.

Докато управлява служебното правителство, България

няма да предоставя своите изтребители, нито зенитно- ракетни комплекси, танкове

и бронетранспортьори на Украйна, отсече още Румен Радев вчера. “И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България”, добави той.

От “Продължаваме промяната” и ДБ веднага реагираха остро.

“Мирът, за който зове, не може да бъде постигнат без оттеглянето на агресора. Категорично настояваме президентът да спазва духа и буквата на конституцията, в която се е клел, и да отстоява единствено българския национален интерес”, призоваха го на свой ред от коалицията. Оттам обвиняват Радев в опит да неглижира решението на НС за предоставяне на помощ на Украйна.

“Не е израз на суверенно решение, както твърди”,

коментираха още от ПП и ДБ в нарочна позиция.

С отказа България да участва в инициативата на Европейската агенция по отбрана реално президентът отказва и превъоръжаване на нашата армия, твърдят от коалицията, визирайки как други страни по този начин замениха старите си съветски оръжия и боеприпаси с натовски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също остро се противопостави

на Радев. Той е категоричен, че Украйна трябва да получи оръжие.

“След 10 дни може да имаме правителство и няма никакво значение какво мисли президентът по темата за Украйна. Той може да си говори, ама решения ще са в нас, ако имаме правителство и имаме мнозинство”, коментира лидерът на ГЕРБ.

От ДПС обявиха пред “24 часа”, че запазват позицията си в подкрепа на Украйна и припомнят, че депутатите им гласуваха за изпращането на военна помощ.

Радев отправи още едно предизвикателство към бъдещите депутати - да не допускат негативен сценарий с финансите на държавата. Той определи коментарите от последните дни за готвена промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от МВФ като спекулации. Напомни как още в 48-ото НС служебният кабинет предупреждавал, че ако популистката политика от няколко парламента насам продължи, може евентуално да се стигне до подобен негативен развой. Но отговорност на народните представители е това да не се случи, заключи президентът.

Финансите на държавата са стабилни, осигурена е “рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно

нарастване на пенсии и заплати”, увери той.

Радев участва вчера в конференцията “Антикорупция и национална сигурност”, организирана от Министерството на правосъдието и неправителствени организации. Избирателното правосъдие е големият проблем на България, обяви президентът на форума.

“Когато установим такива механизми, когато има съдебни органи като ВСС, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната система, тогава ще можем да говорим за ефективната работа на правосъдните органи”, смята Радев.

“Промяната трябва да дойде отвътре, а ние сме готови да помагаме”, заяви Андриа Брулет - Родригез, временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ у нас. Отбеляза, че миналият парламент не е успял да направи нужното за съдебната реформа. И припомни, че България е поела 3 ангажимента - засилване на отговорността на главния прокурор, укрепване на доверието в медиите и съдебната реформа.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>