Йоан от Борисовата градина и Илиян от "Соло" - прилики и разлики в две убийства

21.03.2023 09:30 Кирил Борисов
Йоан Матев
Илиян Тодоров
Георги Игнатов
Кирил Въжаров и Васил Александров
Марсел Матев

Момчета от добри семейства с ножове, признават пред близки, но отричат пред Темида, оправдани на първа инстанция и осъдени на втора, издирвани дълго

Оправдани на първа инстанция, но осъдени на втора.

Убиват непознати с ножове в центъра на София.

Променят външността си, докато ги издирват.

Единия го търсят година и половина, за да го обвинят, другия - 10 години, за да излежи присъдата си. Именно заради дългите периоди на неизвестност случаите и с двамата извършители все още са актуални.

Преди да извършат престъпленията, за които са обвинени, и двамата нямат криминални регистрации. От добри семейства са.

Срещу тях има само косвени доказателства, но не и очевидци на ударите с нож.

Първият е Йоан Матев, все още подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Наскоро Апелативният съд в София публикува мотивите, с които отмени оправдателната присъда на първата инстанция и го призна за виновен. (Виж по-долу.) Делото отива във ВКС за окончателно решение.

Вторият е Илиян Тодоров, който е с влязла в сила доживотна присъда за две убийства - на Кирил Въжаров и Васил Александров, пред дискотека “Соло” на 18 април 2009 г. Той беше арестуван в Узбекистан преди две седмици, но не се знае дали и кога ще бъде екстрадиран. Единственото сигурно е, че е избрал да се укрие от правосъдието по времето, когато Апелативният съд в София го осъди на доживотен затвор, отменяйки оправдаването му от Софийския градски съд. Което едва ли ще се случи с Йоан Матев, който е осъден като непълнолетен на 6 г. и 6 месеца лишаване от свобода, половината от които вече е излежал в ареста.

Убиват непознати

18 април 2009 г., около 4 ч. сутринта. Илиян Тодоров излиза от дискотека “Соло” с компания от свои колеги. Сред тях има чужденец. В същото време Кирил Димитров от компанията на двете жертви се връща към дискотеката, за да търси приятелката си. Чува английска реч и прави забележка на другата компания, че в България се говори на български. Следва бутане и сблъсък между двете групи точно до ъгъла на Съдебната палата. В момент, когато Кирил Въжаров, Васил Александров и Кирил Димитров са в гръб, Илиян Тодоров вади нож и ги намушква в гърбовете. С по един удар. Първите двама по-късно умират, третият оцелява. След това Тодоров бяга от местопрестъплението. До този момент Тодоров не се познава с жертвите

2 юни 2015 г. 15-годишният Георги Иванов чака приятелката си в Борисовата градина точно до метростанцията на стадион “Васил Левски” в центъра на София. До него се приближава Йоан Матев, който е трябвало да бъде на тренировка по тенис на близките кортове. Според разследването Матев е искал да ограби Георги, но в мотивите на втората инстанция по делото няма такава информация. Георги е убит с един удар с нож. За разлика от Кирил Въжаров и Васил Александров, които са намушкани в гръб, раната на Георги е в гръдния кош. Той, както и жертвите на Илиян Тодоров агонизират, преди да умрат. 

И Илиян Тодоров, и Йоан Матев

бягат от местопрестъплението веднага,

след като нанасят ударите с нож. И двамата още не знаят, че намушканите от тях ще починат по-късно. Илиян Тодоров се оттегля с такси и се прибира вкъщи. На местопрестъплението остават жертвите и приятелите им, които се опитват да спрат кръвта, но без успех. В “Пирогов” е спасен само Кирил Димитров. Тодоров е обявен за издирване. Появява се сам в полицията два дни след инцидента.

Йоан Матев, който още няма окончателна присъда, се оттегля от местопрестъплението през храстите към бул. “Драган Цанков”. Камери снимат момче с раница да излиза от градинката на местопрестъплението и да бяга по тротоара, отдалечавайки се от пейката, на която малко по-късно Георги е намерен мъртъв. За разлика от Тодоров не се предава сам. В случая обаче няма свидетели на това, което се е случило малко преди 12 ч на 2 юни 2015 г. А за Тодоров се е знаело минути след инцидента, че е бил там и че е единственият от всички замесени, който е имал нож.

И двамата са

издирвани

дълго време -

Илиян Тодоров, след като доживотната му присъда влиза в сила с окончателно решение на ВКС през декември 2013 г. Предполага се, че е напуснал страната още през април същата година, когато втората инстанция отмени оправдателната му присъда. Снимката му беше публикувана в списъка на издирваните с червена бюлетина. До началото на март т.г., когато българските институции получават съобщение от Узбекистан, че Тодоров е задържан там с фалшиви документи. Как и дали е търсен активно в чужбина през всичките тези години, не е ясно.

За разлика от Йоан Матев, чието издирване като извършител продължи 17 месеца. Стотици полицаи, прокурори, експерти, психолози търсят кой уби 15-годишното момче. В началото има само лош запис от камера на бягащото момче с раницата. 

Криминалистите започват да търсят игла в купа сено и в крайна сметка я намират. И то много преди Матев да бъде задържан на 22 февруари 2017 г. От малкото данни за престъплението е изготвен профил на извършителя, който по-късно съвпада с този на задържания. Според него убиецът е мъж, българин, на вероятна възраст под 20 г., най-вероятно проблемен ученик с агресивни прояви, произхождащ вероятно от нефункционално семейство, леко инфантилен и с враждебни нагласи, незрял и с проблеми в социалните контакти, неудовлетворен от живота и с история на леки форми на агресия, приел импулсивно да извърши убийство вероятно с предходен умисъл за грабеж.

Проверени са хиляди младежи с подобни профили, версии за съученик на приятелката на Георги, нейни съученици близнаци. Отхвърлена е хипотеза за участие на Патрик Първев, който след убийството на Георги е арестуван за зверски побой над 3-годишно дете. Първев е принуждаван от затворници да пише самопризнания, докато извършителят на убийството на Георги е още неизвестен.

Всъщност Йоан Матев е заподозрян и следен месеци преди да бъде избан моментът за задържането му. Още от юни 2016 г., когато негова съученичка се среща с приятелката на убития Георги - Лора, и споделя, че има съмнения за Матев.

Променят

външния си вид

Илиян Тодоров и Йоан Матев правят опит да прикрият следите към себе си по един начин - промяна във външния вид. За краткото време от извършването на престъплението до предаването му в полицията Тодоров решава да подстриже косата си късо и да я изруси.

Повече време за реакция има Йоан Матев, който с течение на времето пуска дълга коса. Тренира здраво и трупа мускули. В деня след убийството променя профила си във фейсбук, изтрива личните си снимки и ги заменя с такива на снайперисти.

И двамата отричат пред полицията и съда, но споделят за престъплението веднага след извършването му

В нито един момент от задържането им Илиян Тодоров и Йоан Матев не признават вината си. Имат всички шансове за успех в съда. За ударите с нож, които нанасят на жертвите си, има само косвени доказателства. Никой не ги е видял да го правят.

Веднага след като бяга с таксито, Илиян Тодоров казва на шофьора: “Дай газ! Махаме се оттук!”, а след малко уточнява: “Сбихме се. Мисля, че наръгах едни”. Шофьорът забелязал и две капки кръв по носа на клиента си. Докато е в таксито, Тодоров звъни по телефона на един от компанията си. “Къде си? Чакам ви в “Красна поляна”. Аз на тия тримата им е..х майката!”. Таксиметровият шофьор чува всичко това и по-късно го разказва на полицията. Човекът съветва Илиян, ако има нож, да го изхвърли. “Не, бе, шегувам се, нямам нож”, отговаря му Тодоров. По-късно в жилището му пристига и приятелят му, от когото тръгва конфликтът минути по-рано, както и приятелката му. Тогава Тодоров му казал, че е намушкал един. А на следващия ден му се обадил по телефона с думите: “Всичко, което направих, беше, за да ви защитя.” 

Йоан Матев също е споделил за извършеното от него. За това разказва по-малкият му брат Марсел на 22 февруари 2017 г. Тогава психологът от Института на МВР Мария Раданова провежда с него т.нар. следтестова беседа. И преди това тя е работила по полиграфски изследвания на заподозрени за убийството на Георги.

Раданова му показала снимката на младежа с раницата, която беше разпространена от полицията след убийството на Георги. Марсел заявил, че го познава, и посочва, че това е брат му Йоан. Споменава дрехите, походката, физиономията. След това Марсел замълчал, а психоложката напуснала кабинета. След 15 минути се върнала. Тогава Марсел разказал, че на 2 юни 2015 г. с брат си отишли в Борисовата градина, за да тренират тенис. Йоан се отказал. Бил странен и превъзбуден. Заявил, че ще се разхожда. След края на тренировката в 12 ч Йоан се обадил на Марсел и му споделил, че е извършил глупост - при опит да вземе пари от момче в парка неволно го наръгал с ножа, след което избягал. Казал, че не познава момчето. След това обаче Марсел Матев се отрича от думите си, които са казани по време на беседа, а не в разпит по Наказателно-процесуалния кодекс. И това се оказва един от спорните моменти по делото по-късно - дали да се вземат предвид думите на Марсел по време на беседата. От тях обаче става известна още една загадка до момента - къде е

ножът на престъплението - казус, който остава мистерия по другото дело - за убийството пред “Соло”

В беседата с психоложката Марсел Матев казва, че брат му е купил ножа от ром през лятото на 2014 г. в село до София. Описва го подробно, както и 13-сантиметровото острие. Йоан казал на Марсел също, че след като намушкал момчето, го изхвърлил в шахта. И ножъ т е открит точно там въпреки изминалите 17 месеца. А острието съвпада с раната на Георги Игнатов. Марсел споделя още, че са се срещнали с Йоан след случката и той е бил с други дрехи. Маратонките изхвърлил.

За разлика от този случай криминалистите намират бялата риза на Илиян Тодоров от случая “Соло”, по която има кръв на една от жертвите. Но ножът, с който е извършено убийството, не е открит. Въпреки това много свидетели разказват, че той е бил единственият от компанията с острие във фаталната вечер. Когато влиза в дискотеката, ножът е предаден на охранител, който му го връща на излизане. Разследването показва, че Илиян Тодоров е купил нож от магазин в София на 8 април 2009 г. - десетина дни преди клането до дискотеката. Експертиза е направена със същия модел и други два. Тя показва, че нараняванията по гърбовете на трите жертви съответстват на острието. А много свидетели казват, че Тодоров е участвал в сбиването.

Ходът на делата срещу Илиян и Йоан също си приличат,

поне на първа и втора инстанция. И двамата са оправдани от Софийския градски съд. Тодоров - от състав на уволнената по-късно съдийка Румяна Ченалова, която даде брифинг без прецедент след присъдата заради обществения натиск. Йоан беше признат за невиновен с мнозинство на трима от съдебния състав. Другите двама бяха на особено мнение. 

Апелативният съд в София обаче решава друго, и то единодушно - Йоан Матев е виновен. Доводите за оправдаването му на първа инстанция са отхвърлени - най-вече, че брат му Марсел не е бил запознат с правата си по време на беседата. В правото е прието, че хора от семейството могат да не дават показания за близки роднини като братя, сестри, майки, бащи, деца. По време на беседата с Марсел обаче брат му Йоан не е бил привлечен като обвиняем, което не задължава полицейските органи да предупреждават Марсел, че дава показания като свидетел, и то по НПК. Приети са и показанията на психоложката Мария Раданова, беседвала с Марсел, когато той разказва подробностите, от които по-късно се отрича. Първият съд не ги взема предвид.

И по двата случая втората инстанция единодушно признава двамата за виновни, за разлика от първата, при която има особени мнения.

Ако бъде екстрадиран от Узбекистан, Илиян Тодоров ще влезе в затвора, за да изтърпи доживотната си присъда, потвърдена от ВКС.

Там ще се решава и съдбата на делото за убийството в Борисовата градина, по което подсъдим е Йоан Матев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>