Морфов: Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър

16.03.2023 15:46 Виктория Костова
Александър Морфов на шествието, организирано от новото движение за култура. До него са Лилия Абаджиева, Камен Донев и Иво Сиромахов
Шествието на движение за култура
Христо Гърбов и Иглика Трифонова

Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър с изключение на двама души. В момента ме преследват за дискриминация. Всичкото онова, което се случват в Народния театър, е огледално на държавата. Това каза дисциплинарно уволненият режисьор Александър Морфов. Той се присъедини към шествието, което организира новото движение за култура днес. 

Не може такова унизително поведение на зам.-директора на Народния театър. Тя унизи себе си, театъра, мен, артистите, театъра. От там отворихме бутилката. Каза Морфов за пиара Велислава Кръстева, която доброволно напусна театъра преди по-малко месец.  

На  шествието присъстваха основателите на движението - проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьора Костадин Бонев. Дойдоха и артисти, които подкрепят исканията на новото движение за адекватно законодателство. Сред тях бяха Христо Гърбов, Иглика Трифонова, Васил Гюров, Стефан Денолюбов, Леарт Докле и други. 

"Има нещо удивително в това, което се случва. Хората, които са дошли, за да подкрепят смисъла, истината, правдата. Тази правда и тази истина в тази държава отдавна е унищожена", заяви Морфов. 

Той призова хората да се "събудят"." Хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Трябва да има свобода, достойнство, чест", заяви Морфов. 

Шествието на протестиращите започна от Министерство на културата, премина пред Президентството и завърши пред Министерски съвет.  Новото движение настоява за реформа в културния сектор и законови промени. 

"Движение за култура“ ще депозира своите искания при президента, премиера и министъра на културата. В текстът на писмото им гласи:

"Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране".

По думите в писмото никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да е ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>