Еврокомисарят Тиери Бретон договаря в Сопот повече оръжия от България за ЕС и НАТО (Обзор)

15.03.2023 22:02
Тиери Бретон пред журналисти в Сопот.

Може ли България да увеличи производството си на оръжия и военна екипировка, за да запасява ЕС и НАТО - това провери на място у нас европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон. Той се срещна с военния ни министър Димитър Стоянов, вицепремиера по икономиката Христо Алексиев и представители на военната индустрия. Бретон посети двете фирми за производство на отбранителна техника в Сопот.

Войната в Украйна изчерпала запасите на ЕС и НАТО, освен това страните от алианса имат ангажимент да увеличат на 2% от БВП финансирането на армиите си, напомни той.

Еврокомисарят и министърът на отбраната твърдо отрекоха посещението да е във връзка със сключване на нов договор за предоставяне на военна помощ за Киев. Бретон заяви, че темата дори не е била обсъдена.

“Коментирахме увеличаването на капацитета на отбранителната индустрия за произвеждане на повече боеприпаси, необходими за попълване на запасите. Запасите на страните-членки на Европейския съюз и НАТО, са на изчерпване, затова е необходимо да бъдат произведени повече боеприпаси”, каза и военният министър Стоянов. Но отказа да съобщи данни за количествата, които трябва да бъдат произведени.

“Абсолютно манипулативни са твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна

за предоставяне на въоръжение. Това споразумение е същото, което в края на миналата година беше прието от МС и предложено на вниманието на 48-ото народно събрание, с което се иска всяко едно предоставяне на оръжие да преминава през ратификация на парламента”, обясни Стоянов. Допълни и че тъй като предходният парламент не е успял да приеме споразумението, днес правителството е гласувало същия текст, за да го внесе в следващото НС.

“Целта е да има яснота какво се предоставя от Българската армия, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да минава през ратификация през Народното събрание. Изключително важно е нашата общественост да знае дали се предоставя, или не”, обобщи Стоянов.

Според военния министър никой не настоява да изпращаме още оръжия за Украйна.

Миналата седмица Бретон се видя със Стоянов и в Стокхолм на срещата на министрите на отбраната на ЕС. Там била обсъдена нуждата от повишаване на производството на отбранителна техника, за да се гарантират сигурността и суверенитетът на Европа.

“Затова решихме да направим нов договор с военната индустрия, но и същевременно трябва да сме сигурни, че индустрията ще може да изпълни този договор”, обясни в Сопот Бретон. И за да провери възможностите да се увеличи капацитетът ѝ, стартира серия от посещения на държави от ЕС и НАТО.

“Реших да започна от България, защото тя има дълга история в

отбранителната индустрия и е важен партньор в това отношение в Европа”, обясни комисарят. Предстои да бъдат отправени конкретни предложения към България, като той уточни, че не става дума за осигуряване на определен вид муниции и оборудване, а за нуждата от подсилване на всяка една от държавите-членки.

"Ние, в Европа, трябва да увеличим капацитета на военната си промишленост. Тя ще бъде подкрепена финансово. Европа планира да даде 1 млрд. евро, за да покрие разходите на държавите-членки, които дават на Украйна муниции от собствените си запаси. Още един милиард евро е предвиден за общи покупки на оръжия за Украйна от страна на ЕС", каза още еврокомисарят.

Сега ставало дума само за оценка и обсъждане, а конкретни предложения ще има на следващ етап. Бретон обаче бе категоричен, че шансът на увеличеното търсене трябва да бъде използван от европейската индустрия. “Вярвам, че България може да осигури част от нужното на държавите-членки”, допълни той.

"Ако всички страни-членки на НАТО и на ЕС увеличат бюджетите си за отбраната до 2% от БВП, така ще увеличим значително ефекта от новите сделки. Ще увеличим производството. Говорим за нови десетки милиарди евро и това ще повиши капацитетът и възможностите на оръжейната индустрия в Европа. Това е дългосрочната ни цел“, заяви Бретон.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>