Синът на Цар Киро задлъжня, съдебен изпълнител продава част от хотела им в Пловдив

13.03.2023 12:22 Радко Паунов Ваня Драганова
Хотелът на Кирил Рашков , част от който ще се продава на търг заради дългове.
Синът на Цар Киро Ангел Рашков.
ПОКОЙНИЯТ ЦАР КИРО
Ангел Рашков (криещият лицето си), съпругата му Гергина и децата им Кирил и Костадинка в съда по дело за неплатени данъци

Царица Костадинка се опитва да спаси имота, предлага по 150 хил.  евро на децата си, те отказват

Усилията на Цар Киро да узакони приживе хотела си в центъра на Пловдив може да са напразни. Част от имота в центъра на града е обявен на публична продан - 6-етажното здание се извисява на ул. “Иван Перпелиев” и в момента е празно, установи репортерска проверка.

Частният съдебен изпълнител Петя Николова обаче е пуснала 1/12 част от имота на търг, а началната цена е 184 162,10 лева. Причината -

дългове от над 50 хил. лева на името на наследника на ромския лидер

- принц Ангел. Заради други негови борчове миналата година е била продадена идеална част от семейния хотел. По информация на “24 часа” общо 6-има частни съдебни изпълнители се опитват да съберат дълговете на фамилията.  

Сред кредиторите са общините Пловдив и Садово, както и дружеството ЕВН.

Близки до фамилията разказаха, че най-малко били борчовете на царица Костадинка, която се опитвала да раздели наследството между децата и внуците си.

Предложила по 150 000 евро на сина си Ангел и дъщеря си Събка, за да се откажат от дяловете си в хотела. Те обаче на този етап не се съгласявали, тъй като парите им се виждали малко.

Публичната продан беше обявена на 13 февруари и днес - месец по-късно, е последният срок за подаване на предложения, а самият търг е насрочен за утре.

Мястото е атрактивно - на метри се намира Епископската базилика на Филипопол, от другата страна е подножието на Стария Пловдив, а източно от имота е църквата “Св. Петка”.

Според брокери обаче, който придобие част от въпросния хотел, трябва да влезе в съсобственост с Рашкови.

“А те са неспокойни хора. Никога не се знае какво ще решат”, твърдят юристи, които са имали вземане-даване с фамилията.  

Събка Рашкова била уведомена за предстоящата продан. Тя излежава 5-годишна присъда в сливенския затвор за трафик на хероин. Но вече има право на предсрочно условно освобождаване.

Брат й Ангел пък е неоткриваем за коментар. И двата му телефона са включени постоянно на гласова поща.
Според близки до семейството,

откакто Цар Киро почина на 2 април 2021 г., думата на съпругата му Костадинка все по-малко се чувала

Тя полагала неимоверни усилия да спре насрочената продан и се опитвала до датата на търга да внесе поне част от дължимата сума. Минимумът, който трябва да плати, е 20% от борча.

След това всеки месец трябва да се внасят по 10%. Ако има едно забавяне, публичната продан автоматично се възобновява, разясниха съдебни изпълнители.

В момента хотелът, построен в средата на 90-те години, е необитаем. На партерния етаж има зала, от чиито прозорци се виждат кожени мебели. Фотьойлите наподобяват тронове - любим атрибут на покойния Кирил Рашков. Нагоре по етажите са обособени по няколко едностайни апартамента, всеки от тях със санитарен възел.

По сградата има външни тела на климатици. Личи си, че имотът не се ползва, а ажурният парапет на външното стълбище е разбит.  

Години наред сградата стоя неузаконена и Цар Киро положи неимоверни усилия да я легализира. Това стана в началото на новото хилядолетие, когато дирекцията за строителен контрол узакони обекта.

След размириците в Катуница през септември 2011-а, когато местните буквално въстанаха срещу деребействата на фамилията и 2 момчета загинаха, Рашкови бяха прогонени от селото и се пренесоха в Пловдив.

Близките на Цар Киро обитаваха кооперация на ул. “Славянска”, докато той излежаваше 2-годишна присъда за закана за убийство.

Броени месеци след излизането му на свобода - в началото на 2014 г. - Рашкови подадоха искане да бъде променено предназначението на хотела - от бизнессграда в жилищна кооперация.

Целта беше да бъдат намалени дължимите местни данъци, които до този момент им излизаха по 18 хил. лева годишно. Налозите за фирмени сгради са по-високи, отколкото за имоти на граждани.

През юни 2014 г. фамилията започна да се нанася в хотела, но месец по-късно точно там Кирил Рашков беше зрелищно арестуван за трафик на дрога и живак през турско-българската граница. След задържането му домочадието се изнесе от хотела и сградата е празна до днес.

Предстои да се види кои ще станат съсобственици на Рашкови, ако има интерес към предстоящия търг.

Частните съдебни изпълнители не казват кой е основният взискател

по изпълнителното дело, защото става дума за лични данни, но е ясно, че към него са се присъединили общините Пловдив и Садово, на които Ангел Рашков дължи различни суми за данъци и такси. Непогасените налози към пловдивския бюджет са 5400 лева, а към Садово - 21 000 лева, показа проверка на “24 часа”.

Все още Рашкови притежават имоти в Катуница, макар да не живеят там. При избухналите бунтове срещу диктата на фамилията една от къщите на ромския лидер беше опожарена.

Тя се оказа незаконна и впоследствие беше съборена. Както и лятната му хасиенда извън селото, на чиято ограда с бели камъни беше изписано “Цар Киро”.

Рашкови имат дълга история с неплатен данъци

Семейството на Кирил Рашков не плащаше данъци – и към общините, и към националния бюджет, още докато той беше жив. През 2013 г. община Пловдив даде фамилията на частен съдебен изпълнител, защото борчовете достигнаха 80 хил. лева.

На публична продан беше изнесен дори тронът на т.нар. ромски монарх и се оказа, че е оценен едва на 1200 лева.

Интерес нямаше, а в годините оттогава дългове са погасявани по малко, но не са изчистени.

След излизането на Цар Киро от затвора двамата със съпругата му Костадинка платиха на хазната 267 300 лева укрити налози. Година по-късно – през 2014-а, пред съда по обвинение в укриване на данъци се изправиха и Ангел Рашков, жена му Гергина и децата им Кирил и Костадинка.

Всички се признаха за виновни и делото протече при съкратено съдебно следствие.

Ангел Рашков беше укрил налози за 69 165 лева, Гергина - за 32 024 лева, а Кирил Рашков-внук – за 51 515 лева. Те бяха внесли дължимото и се разминаха с глоби от по 5000 лева за всеки.

Само внучката Костадинка не беше погасила борча си към хазната от 13 052 лева. Тя получи 2 години и 8 месеца условно, след като защитата изтъкна, че е във влошено материално положение и се грижи за две малки деца.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>