България в коалиция с още 6 държави иска Брюксел да спре доставката на COVID ваксини (Обзор)

08.03.2023 19:58
Д-р Асен Меджидиев

Европейският съюз да прекрати договора си за доставка на COVID ваксини с “Пфайзер” - това е официалната позиция на България, която министър Асен Меджидиев ще защитава на Съвета по здравеопазване на ЕС на 14 март в Брюксел, реши Министерският съвет.

Според Меджидиев, ако договорът не се прекрати, то поне може да се промени така, че всяка държава да заявява нужния ѝ брой. И да заплаща само него. Досега ваксините се разпределят между страните спрямо броя на населението им.

Миналата година България е унищожила 2,3 млн. COVID ваксини. Според справка на “24 часа” те са на стойност близо 80 млн. лв. “Тази година също огромно количество ще бъдат унищожени”, каза Меджидиев.

Намеренията на здравните власти да се прекрати договорът за доставка станаха ясни още преди две седмици. От вчера обаче те са подкрепени и от правителството.

“България няма нужда от повече ваксини. Принудата държавите да купуват големи количества, които да бъдат унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за ЕС”, заяви Меджидиев.

Близо 2,8 млн. дози трябва да бъдат бракувани за цялата 2023 г., като още до края на май изтича срокът на годност на близо 1 милион. Ако те не се приложат, дарят или продадат, България ще “изхвърли” около 32 млн. лв.

Доставените количества отдавна надвишават нуждите ни. България остана държавата в ЕС с най-ниско имунизационно покритие (30% със завършен цикъл), а тенденцията на спад във ваксинирането тръгна още в края на януари м.г. На практика процесът спря с отмяната на извънредната епидемична обстановка.

Полша, Чехия, Румъния и Литва също ще искат договорът за доставки на ваксини да се прекрати. Д-р Меджидиев очаква подкрепа и от Словения и Хърватия.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>