Подсъдимият за 3 жертви до Пловдив Иван Костов: Искам справедливо решение

08.03.2023 17:42 Никола Михайлов
Иван Костов пред залата на Окръжния съд.

Адвокатите му твърдят, че загубил съзнание преди инцидента и не е отговорен за последиците

Искрено съжалявам за случилото се. Надявам се съда да вземе справедливо решение. 

Тези последни думи отправи към магистратите 73-годишният Иван Костов, обвинен за кървавата катастрофа на "Асеновградско шосе", отнела 3 човешки живота. Защитата му поиска той да бъде напълно оправдан, тъй като припаднал зад волана и не бил в съзнание, когато се е врязал в идващия срещу него автомобил.

Прокуратурата и представителите на частното обвинение обаче не се съгласиха, че доказателствата за това са достатъчни. По време на цялото заседание подсъдимият не поглеждаше нагоре.

Срещу Костов е повдигнато обвинение, че на 5 май 2019 г. по непредпазливост е убил трима души - Стоян Гечков, съпругата му Роза и Вергиния Чаушева. Възрастният мъж пътувал с джипа си "Мерцедес" от Асеновград към Пловдив, когато в района на КЦМ навлязъл в насрещното. По това време пътят беше в ремонт и движението се извършваше само в едно платно, разделено на две. Костов бутнал 4 от преградите, поставени през 20-30 метра и ударил идващата срещу него тойота. Освен тримата загинали е пострадала още една пътничка - Янка Гечкова, която получила средни телесни повреди. 

"Подсъдимият 3 пъти е давал обяснения какво точно се е случило, като версията му всеки път си противоречи в частта дали е взимал необичайни медикаменти преди да седне зад волана", заяви прокурор Мария Тодорова. Според нея на първия разпит 73-годишният мъж отрекъл да се е случвало нещо подобно. Втория път казал, че е приел половин хапче, а третия - цяла таблетка. Назначената експертиза също не е показала наличието на твърдяното от шофьора вещество в урината или кръвта му. Прокурор Тодорова посочи още, че месеци след като му е върната книжката, Костов отново е участвал в ПТП на територията на Пазарджик. "Законодателят предвижда затвор от 3 до 15 години. Аз считам, че той задължително трябва да получи наказание над минимума, както и да му бъде отнето правото да управлява МПС за 6 години", настоя тя. 

Представителите на пострадалите се съгласиха с доводите на обвинението и също поискаха по-тежка присъда за Иван Костов.

"Дори да не се е движел с 80 км/ч., той е навлязъл в лентата за насрещно движение, събаряйки преградите и буквално е взел на таран идващата кола, причинявайки този трагичен инцидент", заяви адвокат Кирил Николов, който определи случая като прост и лесен за обвинението. Той посочи още, че ако Костов се е почувствал зле преди да седне зад волана и му се е наложило да вземе лекарство, той изобщо не е трябвало да шофира. "Това е като да си пил, ама понеже малко ти е изветряло, да се качиш да караш и да причиниш катастрофа", сравни Николов и поиска наказание близо до средното. 

Адвокат Снежанка Почева също осъди разминаванията във версията на Костов. "Всеки следващ разказ представляваше надграждане и манипулация", заяви тя. Посочи още, че според показанията на личния лекар на подсъдимия, той го е инструктирал да взима въпросното хапче, след като първо си измери кръвното и прецени по схема колко трябва да приеме. В деня на инцидента обаче шофьорът го взел по свое усмотрение. Адвокат Почева критикува и твърдението, че в момента на катастрофата той е бил в безсъзнание, тъй като е говорил с пристигналите медици. Екипът на Спешна помощ установил, че кръвното му е 140/80, което не би предполагало Костов да е загубил съзнание.

Въпреки казаното защитата на подсъдимия категорично поиска 73-годишният мъж да бъде оправдан. "Всички последици от инцидента са настъпили извън неговия контрол", заяви адвокат Константин Хаджийски. Той добави, че според лекари Иван Костов е преживял синкоп - краткотрайна загуба на съзнание. "Той е вземал въпросното лекарство от много време. Няма как да предположи, че може да се случи подобно нещо", убеден е Хаджийски. Колегата му Йордан Давчев пък цитира в пледоарията си Аристотел, като посочи, че един съдебен акт не означава нищо, ако не потвърждава справедливостта. 

"Ние считаме, че доверителят ни не е извършил престъплението, в което е обвинен и следва да бъде оправдан", каза адвокатът. Той разкритикува достоверността на показанията на свидетел, който се е движел зад джипа на Иван Костов. "Красимир Кедев твърди, че се е намирал на 20-30 метра от инцидента. Ако обаче казаното от него е вярно, между колата му и тази на подсъдимия трябва да е имало над километър разстояние. А който лъже за едно, лъже за всичко", заяви Давчев. Той също коментира медицинската експертиза, като посочи, че вещите лица не са могли да определят дали Костов е припаднал или не. "Става въпрос за краткотрайна загуба на съзнание. Нормално е щом се е свестил, кръвното му да е наред", каза адвокатът и също поиска оправдателна присъда за клиента си. 

Магистратът Иван Минчев заяви, че ще му е необходимо доста време, за да определи присъдата и даде близо 2 часа почивка. Взимайки предвид всички доказателства и казаното в днешното заседание, той прецени, че най-справедливото наказание за Иван Костов е лишаване от свобода за период от 6 години при първоначален общ режим и 8 г. без книжка. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>