Главболгарстрой откри официално завода за стоманобетонни конструкции в Пазарджик

07.03.2021 17:46 Диана Варникова
Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на „Главболгарстрой ПРИФАБ“ АД
Иван Бързанов, изпълнителен директор на новия завод

За 7 месеца новият завод „Главболгарстрой ПРИФАБ“ до Пазарджик бе построен, оборудван и въведен в експлоатация. Строителните дейности започнаха в началото на август 2022 г.

Лентата на най-новата инвестиция на „Главболгарстрой“ прерязаха днес кметът на община Пазарджик Тодор Попов и Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на „Главболгарстрой ПРИФАБ“ АД. Той подчерта, че за малко повече от половин година компанията е успяла от едно парче земя да построи завод, при това модерно оборудван с най-добрите технологични линии.

„Това е благодарение на дружните усилия на ръководството на „ГБС“ и на местните институции, ангажирани по контрола в строителството и въвеждането в експлоатация на завода“, заяви Карамитрев и благодари на местната власт и на кмета Попов за благоприятните условия за развитие на инвестициите в региона.

„Ние сме „Главболгарстрой“ и знаем как да строим, но това тук не е просто строителство. Създадени са 63 работни места, а бъдещите инвеститори в лицето на ГБС могат да срещнат един добър партньор, който да произведе сглобяеми бетонни конструкции с най-доброто качество“, заяви шефът на борда на директорите и поясни, че дейността на “Главболгарстрой ПРИФАБ” обхваща целия процес по проучване и проектиране, производство, доставка и монтаж на сглобяемите стоманобетонови елементи и ограждащи фасадни панели, покривен пакет и изолации.

„Всички знаем какво е мотото на ГБС - „Доверие, завоювано с качество“, и сме убедени, че ще продължим да развиваме инвестициите“, добави Димитър Карамитрев.

"Инвестицията е важна, защото на територията на общината ще имаме производител на изделия, които са важни и са свързани с Плана за възстановяване и следващия планов период за ЕС по отношение на кохезията", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той благодари на ръководството на „ГБС“, че е избрало Пазарджик за инвестицията си.

„Винаги, когато говорим за „ГБС“, аз я свързвам с мащаб и качество. Мащаб на мислене и мащаб на действие и визионерството, което всеки трябва да има

- всеки, който управлява публичната система, за да върви системата добре.

ГБС в годините са показали, че са визионери и нещата им се случват, а малко общини в България от ранга на нашия град могат да се похвалят с такъв мащаб на инвестиции, което говори за доверие на инвеститора към местната общност“, допълни Попов.

Кметът на Пазарджик даде и рецептата за успех - през публичните инвестиции и добри партньорства на доказани професионалисти и фирми да се повишава качеството на живот на българите.2 снимка 0068 Капацитетът на предприятието е от 80 хил. до 140 хил. кв. м застроена площ годишно с възможност да предложи разнообразни схеми за рамковата конструкция.

Стоманобетоновите елементи, произведени в завода, са изключително подходящи за строителството на индустриални, логистични, обществени и търговски обекти. Сградите, изпълнени от такива елементи, са конкурентни на всяка подобна конструкция от стомана в показателите пожароустойчивост, големина на подпорните разстояния, устойчивост на сеизмични въздействия, дълготрайност, срок за изпълнение и цена.

„Бъдещето е в жилищното строителство и нашата продукция се произвежда по норми с коефициент на земетръс 0,27, който горе-долу отговаря на 9-а степен по Рихтер. Това са нормите в България и те се изпълняват“, коментира изпълнителният директор на новия завод Иван Бързанов. Той допълни, че абсолютно всички бетони и елементи, които се използват, се изследват предварително в лаборатория и тогава се влагат в продукцията. „Ние не можем да си позволим едно хале например да не бъде надеждно и за 2-3 минути да падне. Стремим се да произвеждаме висококачествена продукция, тъй като има конкуренция и не сме единствените на пазара като производители, но в бъдеще ще сме най-големите, защото ще развиваме инвестицията“, даде заявка Бързанов.

Оборудването в модерния завод е от най-висока технология - от кофражни системи, произведени от водещия производител Progress Group и тяхното европейско подразделение Tecnocom SPA, Италия. То е разположено по оптимален ачин на площ от 4600 кв. м и това гарантира максимална производителност на единица площ. Според инж. Бързанов възможностите позволяват да се произведе главна греда с дължина до 35 метра, което на българския пазар се е случвало веднъж и то отдавна и не от този тип конструкция. Може да се направи предприятие на определени етажи и предприятия с дълбоки основи, т.е. потопено под земята. "Надяваме се нашето производство и продукция да влезе в новите схеми за индустриално развитие в Европа и да започнем да изграждаме много повече предприятия“, каза изпълнителният директор. Инвестицията в размер на 10 млн.лв. е изцяло на „ГБС“. Очакванията са да се изплати до 4 г. Заводът вече има поръчки за тази година, основно продукция за промишлени предприятия. Заводът разполага със собствен напълно автоматизиран бетонов възел с техника на EUROMECC с капацитет на производство от 43м3/час.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>