Гимназисти ще учат да защитават Отечеството с оръжие и окопи на снимка

05.03.2023 21:22 Румина Димитрова
Педагогическото обучение на военните ще е под формата на семинар.
ЯНКА ТАКЕВА
ГЕОРГИ БОГДАНОВ

Няма да пишат оценки на децата, нито ще ги пращат на лагер, най-много да отидат в музей

Войниците се връщат в университета да учат как се работи с деца

Повече на часове по гражданска защита, отколкото на казарма ще приличат уроците по военното обучение на учениците в 11-и и 12-и клас. Те се въвеждат от новата учебна година. Най-близкият досег на учениците до оръжие обаче ще е, ако посетят военния музей. Те

няма да козируват, нито да маршируват

Завръщането на военното обучение бе оповестено с промени в наредба. Но този път то няма да има нищо общо с военното отпреди 1990 г. Няма да има разглобяване на калашници до посиняване на пръстите, маршируване до откат, летни военни лагери и пр.

Преди 33 години деветокласниците имаха 108 часа военно обучение, а десетокласниците – 36 часа годишно. Преподавателите бяха военни от запаса, имаше и оценки. А в обучението гимназистите учеха как да разглобяват оръжия, да стрелят, да слагат противогаз, имаше и маршируване. През 70-те години цялото обучение е завършвало с лагер за по месец в специализирани бази. По-късно лагерите стават двуседмични. Там било точно като в казарма.

Подобно е военното обучение в училищата в Полша в момента. Спряно през 2012 г., то бе върнато като предмет през миналата есен, след като Русия нападна Украйна. От септември децата в 8-и и 9-и клас в Полша се учат как да стрелят, да оказват първа помощ и да си намират скривалище.

Нищо общо с това обаче нямат часовете, които ще се въведат от есента у нас. Всъщност такива се провеждат от 10-ина години, но на малко места. За последните 3 г. в тази програма участват 83 училища.

С промяната на наредбата обаче “Час по защита на отечеството” става задължителен за всички гимназисти от горния курс - 10-и, 11-и клас.

Предметът ще се изучава в 5 от часовете на класа и задължително там ще присъства и класният. Заедно с него обаче ще влизат военнослужещи или цивилни от Министерството на отбраната и Българската армия.

Преди да застанат пред учениците, военните ще преминат специална подготовка за работа с деца. Тя ще е в Националния военен университет “Васил Левски”, обясниха от Министерството на отбраната пред “24 часа”. Като педагогическото обучение на военните ще е под формата на семинар от общо 16 часа - 8 ще са присъствени, а останалите ще са самостоятелна подготовка със специални материали.

Около 806 военнослужещи и цивилни са провеждали подготовка на ученици в предишни години, казват още от министерството. Все още не е ясно колко ще са те през следващата учебна година. Това ще зависи от броя на учениците и паралелките. А отчетът трябва да се изготви от директорите. Едва след това на териториален принцип ще бъде уточнен и броят на обучителите.

Предвидено е 10-класниците да се

учат как да помагат при кризи от военен

характер, спасителни и евакуационни дейности, какво да правят, ако открият невзривени боеприпаси, и др. В 11-и клас пък ще се изучават историята на армията, видовете оръжия, екипировка. Оценки няма да се пишат.

“По време на тези часове военнослужещите ще носят униформа без снаряжение. На учениците няма да бъде предоставяно оръжие, на което нагледно да се показва редът за сглобяване и разглобяване. Подготовката ще бъде основно теоретична с представяне на поуки от практиката. Като пример може да бъде посочено използването на предварително подготвени презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тема”, казват от Министерството на отбраната.

“Учениците трябва да минат и такова обучение, за да знаят как да опазват собственото си здраве, както и това на близките и на обществото”, защити идеята пред БНТ лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Според нея и учениците, и родителите имат интерес към програмата.

“Всяко училище има 3D принтери и по биология може да се направи така, че всички неща, свързани със сърце или, да кажем, бъбреци и така нататък, дихателни органи - всичко на този 3D принтер да се разчлени, да се види...да се запознаят какви са въоръженията, които използват в Българската армия”, каза тя в спор с директора на “Националната мрежа за децата” Георги Богданов. Той пък е категорично против тези часове.

“Какво е “защита на Отечеството”? Това е термин от военната пропаганда, който идва да каже, че се внушава на децата, а не им дава възможност да мислят и да разсъждават по темата”, каза Богданов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>