Принц в женско царство - топскиорът Алберт Попов, качен на ските от 2-годишен

05.03.2023 19:40 Георги Банов
Снимки: Личен архив

Хижа “Алеко” на Витоша е единственото място, което не пази добри спомени от Алберт Попов за разлика от целия свят на ските. Там на 2 години майка му Мартина за първи път го качва на ски. Както самият Аби се шегува, още носи памперс, когато ги подкарва - трябвали му точно 5 дни, за да прави най-елементарните завои.

24 години по-късно Аби вече не е лудата глава от хижата. А тя помни негов скок от покрива, опит да бъде изпепелена и още куп инциденти. Днес Алберт Попов е първият българин с подиум за световна купа след пауза от близо 40 години. С 9-о и 17-о място на олимпиада, което също не се е случвало от десетилетия, както и място в първа група на слалом.

Още нещо на “Алеко” навява лоши спомени. Треньорът Иво Борисов е женен за преподавателка по български, която безкомпромисно кара младоците да залягат над уроците. Заради това обаче Алберт завършва безпроблемно столичното 35-о училище, което се смята за едно от елитните в София.

Ските не са единствената любов на елитния български спортист. Известен е като Шорти сред колегите си, дори е капитан на баскетболния отбор в училище. Плувал, опитвал и футбол. Лятото Иво Борисов ги води на морето да карат сърф и това е втората му специалност.

Докато е ученик, преживява и конфузен момент, когато влиза в спортното в Австрия. С триста зора след една година се намира предлог да го освободят и да обявят нулев прием за чужденци. Причината е тривиална - някакъв българин почва да побеждава техните, където ги срещне.

Днес Алберт стремглаво се приближава към най-добрите скиори в света. И още свиква с огромното внимание към него през последните години, особено след феноменалното му класиране в Шладминг на нощния слалом, който се смята за най-популярния старт в тази дисциплина. Светкавиците щракат, журналистите задават въпроси. Защото се роди звезда.

Вече всеки го познава по състезанията, има дори фенклубове в чужбина. Толкова за български ски не се е писало и говорило от десетилетия. Именно
заради него в момента

България е 12-ата по сила алпийска държава на планетата при мъжете

След нас са скандинавци, чехи, словаци, испанци, белгийци.

Според skiresort.info страната ни разполага с писти за 228 километра, обслужвани от 84 лифта в 22 курорта. Това, разбира се, е силно преувеличено, защото реално разполагаме с три сериозни. На същото място е посочено, че Швеция разполага с 256 курорта, 1241 километра писти и 881 лифта. Тази статистика ясно показва какво точно е постигнал Алберт Попов.

При социализма беше лесно да затвориш пистата, за да тренират националите. Сега това се равнява на чудо - дори децата тренират в часове, в които да не пречат на туристите. Подготовката за сезона е изцяло в чужбина, което изисква огромни средства.

След последното състезание Алберт има около месец за почивка. За старта през ноември трябва да тренира цялото лято и Иво Борисов вече е готов с програмата за физическите натоварвания.
Преди да стане част от елита, като всеки български национал е минал през различни несгоди. Спал е в микробуси, пропътувал е цяла Европа на четири колела. А най-тежката му житейска драма го направи по-здрав и уравновесен психически.

Алберт дебютира за световната купа през 2014 г.,
когато е само на 17 години

Записва и първото си световно във Вейл. Точно тогава се случи трагедията.

На 17 ноември 2015 г. - малко след началото на световната купа, Попов пътува за тренировка към глетчерите над Зьолден. По маршрута, където по-късно ще се снимат екшън сцените от филм за Джеймс Бонд.

На отиване към глетчера за тренировка наставникът на националите ни Драго Грубелник изпуска завой и джипът започва да се търкаля по урвата. Спира чак в коритото на реката след близо 300 метра.

Късметът е, че отзад в другия микробус са останалите ни национали. За разлика от България в Австрия спасителните акции стартират за минути по въздух и суша.

Спасителите изваждат Аби и помощник-треньора ни Димитър Христов от остатъците на автомобила. Драго Грубелник загива от раните си, а

Алберт е спасен от колана и многото багаж на задната седалка

Глезенът на Попов е потрошен, има и куп други травми. Закаран е с хеликоптер до болницата в Мурнау, Германия. Няколко месеца по-късно организират мемориално състезание в памет на Драго и Аби е там с патериците. Корав като стомана.

След като той за първи път влезе в топ 10 в старт от световната купа, семейството на Драго публикува доста мило съобщение във фейсбук на страницата, която поддържа в негова памет.

“Ако не знаете, момчето, което зае деветото място, е Алберт Попов. Той бе в катастрофата, в която загина Драго. Алберт, знай, че той те подкрепя от небето и сега се радва, че е дал поне частица за твоя успех”, написаха близките на Грубелник.

Точно се възстановява от катастрофата и

на тренировка в скоростните дисциплини получава стресфрактура на крака

И отново пропуска огромна част от подготовката и състезанията.
След това се връща в белия керван за сезон 2016/2017 г. На световното в Санкт Мориц завършва 27-и на слалом и 30-и на гигантски слалом.

На 6 февруари 2018 г. идва големият пробив. На световното за юноши в Давос (Швейцария) Аби грабна бронза в гигантския слалом. Пред него са днешният доминатор при мъжете Марко Одермат (Швейцария) и Фабио Грщайн (Австрия). Зад българина - Алекс Винацер (Италия), Рафаел Хасер (Австрия), Лукас Бротен (Норвегия), Атле Лие Макграт (Норвегия), Джефри Рийд (Канада) и много други от сегашния състав на световната купа. За съжаление, слаломът е нареден така, че 79 не завършват първия манш, сред тях и Алберт.

Няколко седмици по-късно направи и олимпийския си дебют в Пьонг Чанг (Корея) с 28-о място в гигантския слалом и не завърши.

Пробивът стартира от първия старт през сезон 2018/2019 г. в Леви, където завърши 20-и в слалома.

Това бяха първите точки за български скиор от сезон 1986/1987 г., когато Петър Попангелов взе последните си. Все пак трябва да се отбележи, че тогава точки прибираха само първите 15. Веднага последва 16-о място в Мадона ди Кампильо със стартов номер 72. И на 29 януари 2019 г. за първи път влезе в десетката, и то в Меката на ските Кицбюел, като завърши 9-и.

И това бе най-доброто ни класиране отново от Попангелов и неговото седмо място в Хевънли Вали през 1986 г. Три дни по-късно вече бе шести в Шладминг - най-доброто ни класиране от 20 март 1985 г., когато Попангелов записа същото класиране в Парк Сити.

На олимпиадата в Пекин се класира 9-и в слалома и 17-и в гигантския слалом. Разликата му от медала бе мижавите 36 стотни, най-малката в историята на българските ски.

За да дойде този сезон и сбъднатата мечта - подиум за световната купа в Калифорния. Но идва и следващата. Всеки я знае. Да не е трети, а най-бърз. И това е въпрос само на състезания.

В живота на Алберт има две твърди константи, а съвсем скоро ще станат три. Първата е майка му Мартина, която го запалва по спорта и почти не пропуска старт в Европа. Тя е бивша състезателка на ЦСКА и управлява кариерата му от самото начало.
Втората е годеницата Деница Чаева. В началото на април ще се появи третата - дъщеричката им. Така женското царство около него ще стане пълно.

С Деница се познават от деца

Не е трудно да се предположи къде се виждат за първи път. Отново на онази хижа на Витоша. След това Дени заминава с родителите си за Норвегия и губят връзка. Засичат се отново в планината преди няколко години и останалото е история.

Преди голямата новина, че очакват бебе, правят всичко заедно - катерене, бягане, най-вече сред природата.

Женската доминация около най-добрия ни алпиец допълва и кака му Александра, която също бе скиорка, и то най-добрата у нас, но тежка контузия в гръбнака я спря.

Преди малко повече от година се появи и нейната дъщеря Мартина-младша. От втория брак на майка му с Любо Модев, също бивш скиор и брат на съотборничката на Мартина - Милена Модева, са близначките Адел и Виолета. Баща му Димислав също има дъщеря от втория си брак.

След като повече от две десетилетия за родните ски почти не се говореше и пишеше, днес на Алберт Попов му е трудно да се появява на улицата спокойно. Дори в зората на “24 часа” главният редактор Валери Найденов имаше една готова страница “Спасете българските ски”, която се слагаше на мястото на някоя, закъсняла с графика.

По всичко обаче изглежда, че засега българските ски са спасени.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>