Краля Пеле умря, да живее кралят Меси! Или?

03.03.2023 22:58 Едуард Папазян
Лео Меси

Господството на аржентинеца и Кристиано Роналдо във футбола е като диктатурата на тримата големи в тениса, но “всеки сам си преценя”

В понеделник, 27 февруари, имах честта и удоволствието да присъствам на връчването на годишните награди на ФИФА The Best. Те са за най-добрите футболист, вратар, треньор и отбори в двата пола.

Разбира се, спечелиха Лео Меси и останалите аржентинци, включително и публиката, която бе наградена заради подкрепата на световното в Катар.

Никой не остана изненадан, ясно беше кои ще са лауреатите, което отново постави на дневен ред въпроса дали изобщо има смисъл от подобни анкети.
Еднозначно - има. Всяко събитие, което е свързано с футбола и е отразено в медиите, има смисъл.

Смисълът можеше да се види елементарно на парижката улица “Фобур сен Оноре”, където покрай оградите се натрупаха стотици фенове с едничката надежда да зърнат Меси, Мбапе или още някой от любимците си.

Логиката е елементарна. Има звезди - има поклонници. Има поклонници - има деца, които искат да тренират футбол. Има деца, които искат да тренират футбол - има звезди. И кръговратът тръгва отначало.

Казвам това заради напъните на някои пишман запалянковци в България, сред които и медийни такива, че тази година не е трябвало да има гласуване за футболист на годината в България. Толкова ни било слабо първенството, че не си заслужавало. Пълни глупости. Винаги има смисъл заради посочения по-горе кръговрат. Да, през ХХI век след падането на комунизма гледаме 30 международни мача седмично, а не два годишно, както преди 1990 г. Но съвсем друго си е децата да си представят, че са Стоичков, Пенев, Костадинов, Михайлов, Лечков, Бербатов, Стилиян и Мартин Петров, отколкото Меси, Роналдо или даже Мбапе.

В тази връзка на наградите The Best в Париж, където, както споменах, наградиха Меси, се получи перфектното предаване на щафетата между двама от най-великите футболисти на всички времена. В началото на церемонията беше почетен Пеле - единственият футболист, който три пъти е бил световен шампион, първият, който е бил коронясан приживе за крал в този най-популярен спорт. В края за №1 в света за миналата година бе признат Лионел Меси, който със спечелената през декември световна титла с Аржентина вече няма какво повече да спечели. Има си всичко.

Аз не съм гледал Пеле на живо в игра. Чел съм за него (примерно в прекрасната книга на руснака Игор Фесуненко “Пеле, Гаринча, футболът”), виждал съм го в архивни кадри, слушал съм от по-възрастни любители на футбола. Но моето поколение имаше други кумири. И признавам, без да съм вярващ, че благодаря на Господ, че живях по времето, когато играеха, при това едновременно, Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Двамата са изключително различни. На Меси талантът му е колкото за поне трима, португалецът се изгради сам от футболист от световна класа до феномен във всяко едно отношение. Всеки от тях двамата е достоен да е новият Крал на футбола, но идва ново поколение запалянковци, фенове, както е модерно сега да се казва. С тях идват Килиан Мбапе, Ерлинг Холанд, Джуд Белингам и хиляди знайни и незнайни играчи, всеки от които води след себе си своята армия от поклонници. Всеки от тези поклонници ще има своя собствен Крал на футбола, който няма да е Пеле. На това му казват диалектика.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>