Проф. Милко Палангурски: Да преосмислим празниците си, 3 март е политически

03.03.2023 17:36 Дима Максимова
Проф. Милко Палангурски

- Проф. Палангурски, чувствате ли се горд днес, на националния празник?

- Ни най-малко, нито човек трябва да има някакъв повод за гордост на 3 март. Националният празник трябва най-вече да обединява българските граждани. Всички да го приемат за нещо, което е неотменимо, и той да олицетворява национално единство.

В случая имаме политически наложен празник, свързан основно с един предварителен договор, който никога не е реализиран. Но най-важно е съвремието - не може един празник да бъде национален, а половината от обществото да не го приема.

Тук не става въпрос за прекратяване на празнуване на празника, а за преосмисляне на празничната система. За мен е обидното е, че празници като Съединението, като Деня на Независимостта и 24 май са по-нисък ранг от имения ден на император Александър II.

- Ваше е съждението, че санстефанизмът е политически мит, превърнал се в основата на единствената българска национална докрина, която ни коства 5 войни.

- Това е една поставена цел, която далеч надминава онова, което бихме постигнали като национално землище.

Санстефанският мирен договор надхвърля границите на Екзархията и включва територии, които не са населени с българи. Създава предпоставка за подозрение към нас от страна на европейските държави, че се стремим да реализираме проект, който не отговаря на онова, за което се бори нашето националноосвободително движение - национална държава в рамките на истинското ни етническо землище.

Това е основният проблем, който е заложен още в санстефанизма, и превръщането му в национална доктрина довежда дотам, че 4-5 поколения българи оставиха костите си по полетата на Балканите с идеята да достигнем тези граници.

Нямам против онова, което се нарича национално обединение. Въпросът беше, че поставената крайна цел надхвърляше значително ресурсите на българската държавност - ние с доктрината за Санстефанска България загубихме XX век.

- А има ли нещо символично според вас в това, че от Шипка на националния празник започва поредната предизборна кампания?

- Трагичното е, че от Шипка трябва да почват предизборни кампании, защото те трябва да започват на работното поле на политиката.

Но отново ще започнат крайните противопоставяния, а е дошло време за обединение. Неслучайно през есента направихме конференция, в която участваха исторически катедри от всички университети и от Института по история на БАН. Предложихме статуса на 3 март леко да бъде изменен в официален празник и да се ориентираме към онзи, който не противоречи на никой от възгледите на българите - 24 май.

- А какво се случи с това ваше предложение?

- Внесохме го в парламента. Тръгна към комисията по образование, но парламентът за пореден път се разпадна. Вероятно ще трябва да започнем от нула административната атака след конституирането на следващия парламент.

- А не мислите ли, че за национален празник трябва да се търси дата, свързана с героизъм?

- Аз не съм против подвизите и великолепното поведение на нашите деди по фронтовете. За мен най-голямото постижение на българите обаче е в полето на културата. При 98% неграмотност на една нация в средата на XIX век, в началото на XX век тя е сред най-грамотните в Европа. Ако това не е подвиг, ако това не е успех, не знам кое е!

В крайна сметка бъдещето е на интелектуалния труд. На европейския и световния пазар ще успеят онези нации, които се придържат към системата на образование.

Нации, които не приемат идеята, че трябва да има модерно и качествено образование, и не вложат усилия в него, ще изостават бавно и постепенно и ще преминават в периферията на световната икономика.

Всъщност, когато Европа и Америка обясняват на своите граждани през XIX век защо българите трябва да бъдат свободни, никой не пише нито за революции, нито за въстания. Пише, че всяко българско село е създало собствено училище без държава.

- Какво ще пожелаете на българите за националния празник?

- Да празнуват и да помнят, че националният празник няма да го има в този му вид, ако не бяха нашите прадеди. Ако не бяха се стегнали, не бяха направили национално землище, своята образователна система.

Левски го е казал: “Да приличаме на другите европейски народи”.

Визитка

Роден на 25 ноември 1961 г.

Завършил история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Професор и преподавател в катедра “Нова и най-нова история на България” на Историческия факултет във Велико Търново

Зам.-ректор по научната дейност на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Почетен гражданин на Велико Търново

Автор и съавтор на множество публикации, книги, учебници

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>