Васил Василев с най-тежкото решение в живота: Опитах да запазя достойнството на Кръстева и Морфов (Обзор)

02.03.2023 22:30 Калина Костова
Васил Василев по време на пресконференцията
Актрисите Ана Пападопулу и Бойка Велкова (от ляво на дясно) също присъстваха на пресконференцията.
Георги Мамалев
Дарин Ангелов
Валери Йорданов
Тончо Токмакчиев
Камен Донев

“Преди да пристъпя към най-тежките решения в живота ми, аз се опитах с всякакви мерки да запазя достойнството на тези хора.” Така директорът на Народния театър Васил Василев обясни как напускането на Велислава Кръстева като пиар и дисциплинарното уволнение на Александър Морфов като главен режисьор е негова инициатива. Направи го на първата пресконференция след 4-месечна нестихваща война в театъра, заради което понася и тежестта на решението си.

“Аз имам още 4 години мандат. Всеки, който е готов да поеме този пост, моля, нека да заповяда със своята концепция и идеи да направим най-доброто за националния ни театър”, отговори Василев на въпроса дали ще подава оставка пред препълнената зала, в която актьорите бяха повече от журналистите - Георги Мамалев, Бойка Велкова, Дарин и Деян Ангелови, Владо Карамазов, Антон Радичев, Ана Пападопулу, Виктория Колева и други. 

Василев още съжалява, че нещата от кухнята са излезли навън, а е трябвало да останат там, където им е мястото. Но това не било прецедент.

По думите му всички в Народния театър били поставени под равни условия, с достойно възнаграждение и достойни роли, а театърът се отвори като световна сцена. “Неслучайно имаме покани за европейски, световни сцени”, твърди Василев.

Той е сключил два авторски договора с Морфов за представленията му “Животът е прекрасен” и “Хъшове”. “Ако някой оттук нататък иска да ги свали, то не е Васил Василев”, заяви директорът и припомни как е направил всичко възможно още като директор на Плевенския театър Александър Морфов да се върне отново на българска сцена. Там режисьорът бе поканен да създаде спектакъла “Антигона”.

“Когато променяш, имаш шамари, когато слугуваш - си боготворен”, откри своята “грешка” Василев. Но посочи и чужда: “Отпред пише Народен театър “Иван Вазов”, никъде не пише Народен театър “Александър Морфов”.

И даде заявка за бъдещата си работа - театърът е отворен за постиженията на всички режисьори, които трябва да бъдат равнопоставени, не привилегировани.

"Отличен" е оценката на директора на Народния тетаър за сезона, като според него театърът никога не е имал такива постижения. Неслучайно в началото си е позволил да увеличи заплатите на почти всички служители.

По неговите думи един от най-гледаните спектакли в театъра е "Народът на Вазов", а за първите два месеца приходите на Народния театър са 1 250 000 лв.

Георги Мамалев: Всяка революция е за власт и пари 

Въпросът с оставката на Васил Василев изобщо не стои. Всяка революция - малка или голяма, има за цел власт и пари. Много е опасно директорът на Народния театър да даде под незаконен натиск оставка. Това ще стане прецедент и от тук нататък ви обещавам, че тези работи ще започнат да се извършват и по други театри - със същите заплахи и същата организация. Не можем да се вдигнем на въстание или да започнем терористични действия, само и само да свалим правителството. Това би се тълкувало като опит за преврат.

Директорът твърде дълго търпя. Той очакваше те да се сдобрят. Всичко направи. Имаше делегация с Явор Гърдев. Диана Добрева разговаря със страните и т.н. Нищо не се получи. Директорът явно очакваше, че ще седнат, ще поговорят и ще се сдобрят.

Всеки има право да има политически пристрастия, аз също имам. Но това не значи, че ще отида и ще кажа, че не искам да играя с колега, защото той е симпатизант на друга партия. Ако аз бях направил цялата тази история, още на третия ден щях да бъда изгонен от театъра. Не може за някои правилата да не важат, а за други да важат.

Дарин Ангелов: Моята работа е на сцената, а не да коментирам случващото се 

Не бих искал да коментирам случващото се. Не е моя работа. Моята работа е на сцената. Това е мястото, където мога да изразя себе си най-добре. Всичко друго не смятам, че трябва да излиза извън пределите на Народния театър. Прекалено много вреди се нанесоха върху него.

ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ

Другият лагер: оставка, нов конкурс и среща с министъра 

Оставка на директора Васил Василев, нов конкурс и среща с министъра на културата - това поискаха над 200 души, сред които популярни актьори като Руси Чанев, Камен Донев, Тончо Токмакчиев, Даниел Цочев, Къци Вапцаров, Валери Йорданов, Елена Петрова. Направиха го пред Министерството на културата на третия пореден протест в защита на Александър Морфов. 

Среща с министър Найден Тодоров не се състоя, но по-късно той обясни, че юридически казус с уволнението на режисьора няма.

“Аз виждам един много голям режисьор, който е уволнен дисциплинарно, и това за мен е проблем като човек. Но не виждам нарушение в закона. Александър Морфов остава режисьор и той винаги е бил такъв. И спектаклите му според всичко, което аз знам, ще продължават да се играят в Народния театър”, каза Тодоров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>