БСП изпрати Кристиян Вигенин в размирната си структура във Велико Търново (Обзор)

24.02.2023 22:30 Лиляна Клисурова
Корнелия Нинова представи решенията на Националния съвет на БСП в присъствието на заместниците си в партията и в бившата група Кристиан Вигенин, Иван Ченчев, Борислав Гуцанов, Георги Свиленски и Христо Проданов (от ляво на дясно). СНИМКА: БСП
Весела Лечева предупреди преди заседанието на пленума, че “Позитано” трябва да се вслушва в структурите си. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Калоян Паргов и Крум Зарков влизат на червения пленум.
Нешка Робева

В София - област номинирали Жени Живкова за водач, но от “Позитано” ѝ предложили 4-ото място

Зам.-шефът на БСП Кристиан Вигенин повежда листата в една от най-проблемните структури на партията - Велико Търново. Това реши Националният съвет, който одобри водачите и пълните депутатски листи.

За втори път Вигенин застава начело в регион, където “Позитано” 20 има много силна опозиция. На изборите миналия октомври бе водач в Пловдив, където помагаше за успокояване на социалистите след изключването на Георги Гергов. Сега първи под тепетата е Иван Петков-Бебето.

Всъщност първото място във Велико Търново е било единственото, предизвикало сериозен спор на пленума днес. Местната структура номинира ексдепутатката Мариана Бояджиева, но Вигенин бе одобрен от НС на БСП с 95 гласа “за” и 11 били “против” или “въздържал се”.

Надявам се най-после “Позитано” да се съобрази с местните номинации, след като винаги заявява, че структурите са много важни, предупреди преди началото на заседанието служебният министър на спорта Весела Лечева, която е от търновската организация.

Тя очаквала различни водачи, които “да дадат възможност на БСП да излезе от непрестижното пето място и да се бори за по-висок резултат”.

Националният съвет одобри и предизборната платформа, озаглавена “Мир, благоденствие, солидарност и прогрес”.

Политиките са най-важното нещо за нас в тази кампания, обяви лидерката Корнелия Нинова. В документа социалистите са разписали какво обещават във всички сектори. Много свършихме, но остана и несвършена работа, развили сме идеите си сериозно, обясни лидерката след пленума.

Тя разказа, че листите са били подредени без напрежение и скандали, много спокойно и в добър разговор със структурите, разказа Нинова.

Професионалисти, които да отстояват политиките в парламента - на този принци били подбрани водачите. Същевременно са търсени хора от регионите, както и съчетание между професионализъм, опит, нови и млади лица.

Социалисти пък разказаха, че структурата в София - област е поискала водач да ѝ е Жени Живкова. Предложението било направено от червените в Правец и подкрепено от 2/3 от организациите, но от “Позитано” предложили на внучката на Тодор Живков само 4-ото място, което било за гражданска квота. Самата Живкова не бе открита за коментар.

За първи път официално в заседанието на пленума участва Калоян Паргов, след като изтече едногодишното му наказание.

Ето кои са червените водачи:

Нешка Робева и Иван Гарелов в комитета за референдума срещу джендърството в училище

Нешка Робева, Иван Гарелов, бившият ректор на НСА Светослав Иванов, проф. Радослав Гайдарски, екдепутатът Милко Багдасаров, който е директор на училище в Кърджали, Костадин Бояджиев - баща на 6 деца, зам.-шефката на БСП Ирена Анастасова, студентът Христо Христов и писателят Иван Гранитски влизат в Инициативния комитет, който “Позитано” 20 ще излъчи за организиране на референдум срещу “джендър образованието”.

Това решение бе взето от Националния съвет на партията вчера, след като на 11 февруари червеният конгрес гласува да се проведе всенародно допитване по тази тема.

“Нямаме нищо против хората с различна сексуална ориентация, уважаваме ги, но не искаме тази идеология да се разпространява сред децата”, обясни лидерката Корнелия Нинова вчера.

Инициативният комитет оставал отворен, водели се разговори както с отделни граждани, така и с неправителствени и граждански организации. Конкретният въпрос за референдума ще бъде уточнен от Изпълнителното бюро, решил червеният пленум.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>