Най-верните в БСП – двойни водачи, имената обаче тайна до последно

24.02.2023 09:30
Корнелия Нинова на конгреса преди седмици.
КРИСТИАН ВИГЕНИН
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ
АТАНАС ЗАФИРОВ

Част от членовете на ръководството на БСП може да водят листи в по два региона. Това допусна източник от “Позитано” 20 вчера - ден преди Националният съвет на партията да одобри водачите. Пленумът ще заседава днес, но до последно в червената централа цареше напрежение, тъй като

имената са били обсъждани само в много тесен кръг около

лидерката Корнелия Нинова.

За първи път на едно заседание на пленума ще бъдат одобрени както първите, така и окончателните листи с местата за коалиционните партньори. Досега това се правеше на два пъти. Така листите, подредени от структурите, ще бъдат разместени.

Със сигурност това ще се случи в трите столични района. Късно във вторник БСП в София не само подреди кандидатите си, но гласува и водачи - шефове на районни организации, въпреки че решението за тях се взема от Националния съвет. Така в списъците, разпратени до медиите от “Леге” 10,

не фигурираха нито Нинова,

нито досегашните първи в столичните листи Георги Свиленски и Христо Проданов. Това ядоса “Позитано”, което изпрати опровержение с напомняне, че решението е на пленума. Опровержението после бе препратено и от името на самата столична структура.

Освен в 24-и МИР в София Свиленски, който демонстрира твърда ръка като водещ на конгреса, може да е първи и в размирното (за БСП) Велико Търново. Там организацията е много опозиционно настроена. На последните избори водач бе Явор Божанков. “Позитано” го наложи заради войната си с Весела Лечева, която е фаворит на местната структура. А след като Божанков бе изключен от червената група в 48-ото НС заради различната си позиция за войната в Украйна, сега минава към “Продължаваме промяната” и ще води от тяхно име листата в Габрово.

В старата столица БСП е номинирала за водач ексдепутатката Мариана Бояджиева, но едва ли ръководството ще я остави начело. Затова се сочи Свиленски.

Досега двойни водачи бяха само трима

- Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и Иван Иванов. На вота през октомври лидерката беше първа освен в 25-и МИР и в Благоевград, очаква се сега да запази двата региона. Ако обаче иска в парламента проф. Георги Михайлов, който на последните избори остана извън НС като водач в Кърджали, е възможно да му върне региона Благоевград и самата тя да застане начело на друга листа.

За Кърджали пък се спряга името на Велизар Енчев. Той бе първи в червената листа там през 2021 г., а после и в Хасково, но миналата година не бе сред водачите. Вчера лидерът на “Българска пролет” подписа коалиционно споразумение с БСП заедно с още 4 формации.

Другият двоен водач досега - зам.-шефът на партията Вигенин, освен в традиционния си Ямбол през октомври водеше и в Пловдив-град, за да успокои страстите в структурата там. Сега обаче под тепетата се спряга името на Иван Петков-Бебето, който помогна на лидерката да изправи структурата на крака след битката с опозиционерите на Георги Гергов. След конгреса левите общински съветници в Пловдив напуснаха БСП, последва ги и част от структурата.

Двоен водач се очаква да бъде пак и Иван Иванов. Бившият земеделски министър в кабинета “Петков” може би ще запази Шумен и Русе. В 48-ото НС той влезе от дунавския град, за да отстъпи мястото в своя роден на младия депутат Иван Ганчев.

Две листи се очаква да поведе и дясната ръка на Нинова и зам.-шеф по организационните въпроси Борислав Гуцанов. Освен във Варна, където по традиция е първи, може да е начело и в Търговище или Разград. Другият зам.-председател Атанас Зафиров също най-вероятно ще получи още един регион освен Враца.

За двоен водач се спряга и Драгомир Стойнев, който освен в Пазарджик можело да е начело и в Смолян.

Очаква се първите места в листите да запазят Румен Гечев в Плевен, Вяра Емилова в Ловеч, Иван Ченчев в София-област, Георги Гьоков в Стара Загора, Деян Дечев в Сливен, Петър Кънев в Бургас, Ирена Анастасова в Монтана, Мая Димитрова в Добрич, Бойко Клечков в Кюстендил, Смиляна Нитова в Хасково.

Напрежение има обаче в Пловдив-област,

където организацията е номинирала Манол Генов, а фаворитката на “Позитано” и предишен водач Веска Ненчева е сложена чак 8-а. Това най-вероятно ще бъде коригирано от пленума.

Във Видин пък местните избрали проф. Радослав Гайдарски, а фаворитът на ръководството Филип Попов бил класиран седми. Очаква се и това да се промени от пленума.

Много проблемен е и Перник, където структурата напуснаха кметът Станислав Владимиров и част от местните социалисти. На миналите избори водач там бе Александър Симов, но БСП остана без мандат от района. Според запознати е възможно начело на листата да се върне Стоян Мирчев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>