Симеон Дянков: ДДС да се върне на 20%, за да се спре инфлацията

24.02.2023 08:58
Симеон Дянков , бивш вицепремиер и финансов министър

1,28 долара струва 1 литър пълномаслено мляко в САЩ, в Брюксел цената му е 1,01 евро - около 2 лева, докато у нас е двойно повече. Сравнението е на бившия финансов министър Симеон Дянков, според когото в България със сигурност има спекула, обяви той по Би Ти Ви.

Самият той употребявал изцяло български продукти в Брюксел.

Икономическо обяснение защо български продукт е по-евтин в чужбина, отколкото у нас, няма, каза Дянков. По думите му в големите икономики с добра конкуренция има пазар.

У нас според него има няколко вериги, които се разбират за цената. В САЩ и Брюксел няма как да стане, защото идва внос от много места. Тук обаче пазарът е малък и вносът не е толкова голям.

За да има промяна, намаленото ДДС трябва да се вдигне отново на 20 процента, за да не се позволява натрупване на свръхпечалба. Ако компаниите, които ползват намалено ДДС, имат повече пари, това не означава, че цялото население има. Потреблението намалява от октомври, което означава, че хората обедняват, казва Симеон Дянков.

По думите му заради войната в Украйна икономиката там се свива с 30% през миналата година. Тази година също се очаква да продължи да се свива. Оттам е и енергийната криза, която има влияние не само върху малки държави като България, но и в Германия, която от 3 месеца е в рецесия.

Според Дянков две трети от инфлацията се дължат на външни фактори, останалата част - на грешните решения на правителството.

Веднъж като се вдигне цената, търговците и производителите трудно я свалят. Затова винаги съм бил противник на свалянето на ДДС примерно, каза Дянков.

Според него е много трудно с натиск от държавата да се променят цените. Комисията за защита на конкуренцията има такива правомощия, но е трудно да бъде осъществено, тъй като се изисква доста дълъг срок за различните процедури.

Затова Дянков е на мнение, че намаляването на цените може да бъде постигнато най-лесно през бюджета. Той даде пример с факта, че енергийните продукти са намалени с 60% от пика от миналото лято, пшеницата - с 40%, но цената на хляба не е паднала.

Затова ДДС трябва да се вдигне пак, за да не се дават допълнителни печалби.

Не вярвам в прогнозата за едноцифрена инфлация. Тя може да бъде намалена, но в рамките на година, смята Дянков. Според него популисткото намаляване на ДДС и енергийните субсидии трябва да се спрат и да се дадат повече пари за социални помощи.

Във връзка с предстоящите избори важната тема за партиите ще е влизането ни в Шенген и приемането на еврото. Дянков е на мнение, че "Да, България" е единственият политически играч, който се фокусира около тази тема.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>