Излекуваха мъж от ХИВ след трансплантация на стволови клетки

20.02.2023 20:34
СНИМКА: Pixabay

Пациент е бил излекуван от вируса ХИВ след трансплантация на стволови клетки, твърдят учени, цитирани от Пи Ай мидиа/ДПА.

Мъжът на 53 години е едва третият човек в света, излекуван от заболяването с терапия.

Той е спрял антиретровирусното лечение (което включва приемане на препарати за потискане на вируса) от четири години, като симптомите не са се появили отново.

Както и в случаите на другите двама пациенти, трансплантацията е извършена за лечение на остро заболяване на кръвта, в неговия случай левкемия, която е развил в допълнение към ХИВ инфекцията.

Почти 10 години след трансплантацията на стволови клетки от донор, с когото нямат родство и повече от четири години след края на лечението с ХИВ, пациентът вече е в добро здраве.

Мъжът е решил да изостави част от личния си живот, за да подкрепи набирането на средства за изследвания и да се бори със стигмата на заразените с ХИВ, пише БТА.

Фактът, че вирусът не се е върнал, е резултат от изключително задълбочена научна и терапевтична подготовка и наблюдение, казват изследователите.

Те допълват, че изследването е най-продължителното и прецизно диагностично наблюдение на пациент с ХИВ след трансплантация на стволови клетки.

Международният изследователски екип, ръководен от медици в университетската болница в Дюселдорф, се надява, че познанията, които са придобили, ще осигурят отправна точка за планиране на бъдещи проучвания за лечение на ХИВ.

Поради висок риск трансплантациите на стволови клетки се извършват само в рамките на лечението на други животозастрашаващи заболявания.

Изследването е публикувано в "Нейчър медсин джърнъл".

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>