Кралицата на Дания Маргрете Втора разгневи малкия си син и поданиците, като отне титли на внуците

10.02.2023 03:00 Александър Трайков
Кралицата разгневи част от семейството си с решението си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пресата нарече кралицата на Дания ледена, тя се извини, но рейтингът ѝ падна с 11%

Докато Чарлз Трети се чуди дали да премахне титлите на Хари и Меган, той внимателно следи дворцовия шум в Дания. Кралица Маргрете II, която бе много обичана през 50-годишното си управление, внезапно лиши от титлите им четирима от осемте си внуци. И резултатът бе, че популярността ѝ рязко падна.

“Миналата година беше нейният златен юбилей и тя влезе в годината с над 80 процента одобрение. Загуби обаче 11% заради начина, по който се справи с премахването на титлите”, обявиха близки до датския кралски двор. Заради действията ѝ пресата нарече Маргрете II “Ледена кралица“ и “Луда Дейзи”.

Противоречивото решение на 82-годишния монарх разбуни духовете в Дания и предизвика сътресения в лишената от скандали скандинавска монархия.

Промяната засяга децата на втория син на кралицата - принц Йоахим Датски, граф на Монпезат. От 1 януари синовете му  Николай и Феликс от брака му с графинята на Фредериксберг Александра, както и тези от втората му съпруга принцеса Мари - Хенрик и Атина, губят званията си на принцове и принцеси и престават да бъдат Техни Кралски Височества. 

Спорното решение е било обмисляно от дълго време сред висшите среди на двореца “Амалиенборг”. Когато то вече беше взето, кралицата публикува мотивите си за него в официално съобщение. 

Там се казва, че тя “иска да даде възможност на внуците си сами да градят своето бъдеще, без да бъдат ограничавани и спирани от специалните съображения и задължения, които официалната принадлежност към кралското семейство би изисквала от тях”. Сега наследниците на принц Йоахим ще бъдат познати като графове и графини на Монпезат, а официалното обръщение към тях ще бъде Техни Превъзходителства.

Изненадващо обаче по-малкият син на Маргрете II  реагира остро на промяната за децата му. Той настоя, че му е било съобщено за решението едва 5 дни преди то да бъде оповестено публично и не е имал време да подготви семейството си за рязката промяна в неговия живот.

Към недоволството му се присъедини и бившата му съпруга Александра, която каза, че “новината дошла като гръм от ясно небе и накарала синовете ѝ да се чувстват отчуждени и те не можели да си обяснят защо идентичността им бива отнета”.

От “Амалиенборг” се защитиха, като обявиха, че принц Йоахим е бил известен за предстоящата промяна още на 25 май 2022 г. Принцът на свой ред обясни, че тогава се е говорило за евентуална промяна в титлите на децата му едва когато всяко от тях навърши 25 години. 

Кралицата каза, че е “обмисляла дълго” решението си, и настоя, че “то ще бъде от полза за внуците ѝ и тяхното бъдеще”.  Маргрете II дори добави, че не е останала с впечатление, че младежите се чувстват отчуждени след промяната.

Независимо че титлите им бяха отнети, децата на принц Йоахим остават наследници на датския трон и тяхното положение в реда за унаследяване  остава непроменено.

Децата на първородния син на Маргрете II и наследник на датската корона принц Фредерик не са засегнати от промяната. Кристиян, Изабела и близнаците Винсент и Жосефин запазват своите титли на принцове и принцеси, защото са преки наследници на следващия монарх.

От двореца “Амалиенборг” обявиха, че са мотивирани да реформират монархията и да я подготвят за бъдещето. Според тях по-малка и компактна кралска институция ще отговаря по-добре на реалността и ще дадат на членовете на династията, от които не се очаква да наследят трона, по-голяма автономия и шанс за самостоятелно развитие.

Политолози в Дания обаче смятат, че решението на Маргрете II е нанесло сериозен удар върху нейния обществен имидж на любяща майка и баба заради начина, по който е било поднесено. Според тях липсата на комуникация между кралицата и нейните роднини е лош знак за взаимоотношенията между членовете на династията, която трябва да бъде пример за поданиците.

Поради обществения натиск кралицата бе принудена да се извини публично за действията си. В официално писмо до медиите тя каза, че е “взела решението като кралица с цел да подсигури бъдещето на монархията, но като майка и баба е подценила степента, до която по-малкият ѝ син и семейството му са засегнати, за което съжалява”.

Тя засегна темата и в новогодишната си реч, споменавайки, че “трудности и разногласия могат да възникнат във всяко семейство, включително и в нейното, но се надява, че ще започнат новата година заедно, уверено и с разбирателство”.

Очевидно страстите в кралския двор в Копенхаген започват да затихват, защото Маргрете II и синовете ѝ пристигнаха заедно на правителствената новогодишна вечеря в първия ден на 2023 г.

Това далеч не е първият опит на датската монархия да се реформира. През 2016 г. отново по заповед на кралицата всички членове на династията бяха лишени от цивилната им листа. Съгласно новите правила само монархът, престолонаследникът и неговото първородно дете ще получават заплата от държавата. Останалите кралски особи ще трябва сами да изкарват парите си. 

Маргрете II, която стана кралица на 31 г. през 1972 г. след внезапната смърт на баща си Фредерик IX, не е първата, дръзнала да реформира монархията. През 2019 г. шведският крал Карл XVI Густав също лиши половината си наследници от техните титли и привилегии. Заради промените второто и третото дете на монарха - принц Карл Филип и сестра му принцеса Маделайн, губят статута си на членове на кралската фамилия, а званията им се лишават от юридическа тежест. Децата и внуците им няма да имат правото да се титулуват. Тогава засегнатите страни приеха с въодушевление промените и публично подкрепиха решението на своя баща.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>