Под натиска на фенове Пловдив одобри още 32,7 млн. лева за двата стадиона (снимки)

09.02.2023 11:38 24 часа Пловдив онлайн
Пловдивските съветници одобриха поредните 32 млн. лева за двата стадиона. Снимки: Ваня Драганова
Йордан Илиев от ГЕРБ внесе предложението.
Червената група подкрепи отпускането на парите.
Лидерът на БСП Иван Петков присъства на сесията.

Ако не ги довършим, ще останат като паметници на глупостта, смятат съветници

С огромно мнозинство от четирдесет и шест гласа "за", 1 "против" и нито един "въздържал се" общинският съвет на Пловдив одобри още 32,7 млн. лева за довършването на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". Това стана под натиска на фенове на двата отбора, които от тъмни зори завардиха сградата на местния парламент, а полиция и жандармерия ги охраняваше.

Местният парламент се превърна в предизборна арена покрай поредните средства за двата спортни комплекса. А преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета Здравко Димитров именно заради неразбориите около двата обекта.

Затова и предложението за поредния транш, който ще се усвоява в следващите три години, е на ГЕРБ, а две комисии ще обследват какво е направено до момента и какви средства са разходвани. Те трябва да представят доклади до три месеца. Въпросните 32,7 милиона се поделят по равно между двата клуба.

"Ще сме единствената община, изградила два стадиона – нещо, което и държавата не е правила", отбеляза Константин Георгиев от "Кауза Пловдив".

Независимият Слави Георгиев изтъкна, че до тежката ситуация се е стигнало след няколко години бездействие от страна на местната влас. "Един строител прави каквото си иска", каза той по адрес на собственика на ПИМК Илиян Филипов, на когото беше поверено изграждането на стадион "Христо Ботев". Според Георгиев е било тежка задача пловдивската община да се нагърбва с тези два обекта, но по–голяма глупост ще е ако ги оставим недовършени и да се превърнат в паметници на глупостта.

Веселина Александрова от "Демократична България" припомни как кабинетът "Борисов–3" е отпуснал 2 милиона лева за "Христо Ботев", а кметът Здравко Димитров е сключил договор с ПИМК за петдесет и три милиона, без да е ясно откъде ще дойде разликата. "Сега пари няма и феновете негодуват. ГЕРБ ни предлагат отново да обещаем. Залагаме някакви пари за три години, които обаче могат да се пренасочват в други обекти. За да не са голи обещанията ни, нека възложим на кмета да поиска целево от държавата тези 32 милиона лева", предложи Александрова. И припомни как държавата е отпуснала 42 милиона лева за дупката във Варна.

Шефът на червените съветници Николай Радев увери, че ще подкрепят предложението за допълнително финансиране. Той също смята, че стадионите трябва да бъдат завършени, но не знае дали и тези пари ще стигнат.

Изказаха се и представители на двата фен клуба. Борис Гиздаков от "Ботев" призова общинарите да си поемат ангажимента и да осигурят парите, а не да прехвърлят отговорността на държавата. Емил Геранов от "Локомотив" също призова съветниците да гласуват.

На сесията присъства кметът Здравко Димитров, който прие всички предложение. Той обеща да отправи мотивирано искане към държавата да отпусне средствата.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>