Под знака на тройката си тръгна този парламент (Обзор)

02.02.2023 22:00 Весела Бачева
За първи път след началото на 48-ото народно събрание цялото му ръководство се събра на трибуната.
С прегръдки депутатите се разделяха след последния парламентарен звънец, като сред най-емоционалните бяха Екатерина Захариева от ГЕРБ и колегата от “Промяната” Милен Матеев.
С прегръдки депутатите се разделяха след последния парламентарен звънец, като сред най-емоционалните бяха Екатерина Захариева от ГЕРБ и колегата от “Промяната” Милен Матеев.
ВЕЖДИ РАШИДОВ

И на финала спорят кой къде можеше да събере мнозинство, но не пожела/посмя

3 месеца живот. 3 часа пленарно време в последния си ден, от които само 30 минути по 3 точки.

Ето как 3-ката беляза по естествен път живота на 48-ото народно събрание. Което успя да приеме малко над 1/3 от законите по плана за възстановяване и устойчивост, обвърза минималната работна заплата със средната и разписа безплатни учебниците до 12-и клас, но не успя да избере правителство. Така днес президентът Румен

Радев назначава безпрецедентното 5-о свое служебно

от общо 9 в историята ни.

За последното заседание на 48-ото НС навреме за работа успяха да дойдат само 196 от общо 240 депутати. Другите закъсняха или не дойдоха въобще.

Една ратификация, една декларация и една промяна в парламентарна делегация - това свършиха депутатите на прощаване.

Бързо, без дебат и обичайните си спорове, те успяха да се обединят около декларацията, с която осъдиха антибългарската кампания в Северна Македония и побоя над секретаря на клуба ни в Охрид Християн Пендиков.

Искрите обаче пак прехвърчаха в заключителните речи на лидерите. Огорчение от изминалия парламент и надежда за новия изразиха от всички групи.

ГЕРБ-СДС се оказаха най-разочаровани от “Демократична България” - разчитали на тях да успеят да съставят заедно правителство. Но ДБ избрали да дадат още един мандат на служебното, критикува ги Десислава Атанасова.

Имаше мнозинство в този парламент, но не пожела да се легитимира, отвърна ѝ Христо Иванов, явно визирайки единомислието на ГЕРБ, ДПС и БСП. Обяви, че парламентарната република е суспендирана, защото Народното събрание станало като това опреди 1991 г., което заседавало на сезони, докато властта се упражнявала от Държавния съвет, както днес от президентството.

От “Промяната” пък индиректно нападнаха всички без партньорите си от ДБ и заизреждаха връщането на хартиената бюлетина, неприетия механизъм за разследване на главния прокурор и отхвърления закон за защита от домашното насилие.

“Можехте след три месеца малко да се промените, но явно не можете. Човек трябва да се научи първо да погледне към себе си, не може непрекъснато,

като се изцапате, да викате “Кой ми е виновен?”

Един път вина лична. Пак почвате с нападки”, скара им се председателят Вежди Рашидов.

Военното превзело този парламент според лидерката на БСП Корнелия Нинова. А председателят на ДПС Мустафа Карадайъ очерта мрачна картина: “Такава (политическа) криза най-новата ни история не помни”, но пък от нея депутатите получавали най-мъдрите уроци.

В този дух говори и Стефан Янев -

“най-тежката криза на този век”

Доволен от финала бе Костадин Костадинов от “Възраждане”, който отдавна призоваваше да се зарежат опитите за кабинет и директно да се ходи на избори.

“Този парламент не си свърши работата, но не трябва да се отчайваме”, заключи обаче Кирил Петков.

Последното меню на депутатите в стола включваше пилешки пържоли, телешки винен кебап, чушки бюрек, сарми с боб, крем карамел и торта “Ден и нощ”.

Вежди с последния си звънец: Докога така, колеги?!

“И така докога, колеги?” С тази реплика председателят на 48-ото НС Вежди Рашидов удари последния звънец.

Определи края на този парламент като неочакван, но и предизвестен. Доайенът му седна в председателския стол малко по неволя, след като депутатите не можаха 3 дни да се разберат по нито една от кандидатурите за поста, но се обединиха около него. Затова и вчера обясни: “Прекрачих това НС като най-възрастния с надежда, след серия крясъци, обиди, противопоставяне да намерим разбирателство и баланс. В първите мигове стана магията. Но уви, бе кратка”.

Да успокоят страстите си, да създадат спокойствие и баланс в обществото, да се върнат от пътя на отрицанието на пътя на съзиданието, призова Рашидов колегите си. “Някога и аз се втурнах в парламента готов да променям и създавам, с надежда да обърна света. Всеки ден чувам тътена на въпроса “И какво от това”. В политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще плати тази цена, но сме длъжни да запазим мечтите си”, допълни той. И призова колегите си да забравят рейтингите и да помислят какво остава след тях.

Рашидов не е казал още дали ще се кандидатира пак за депутат, но преди дни в тв интервю обясни, че вече му е време да е пак бохем. “Искам като Хемингуей и аз да изживея старостта по един красив начин, покрай някое море, мемоари да напиша”, каза скулпторът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>