Хора с увреждания излизат на протест пред РЗИ-Пловдив утре

31.01.2023 19:20 24 часа Пловдив онлайн
Протест на хора с увреждания пред Министерския съвет СНИМКА: Pixabay

Протест под наслов "Нищо за нас, без нас! Прозрачност по работата за НМЕ!" ще се проведе утре пред сградата на РЗИ-Пловдив. Хора с увреждания ще се съберат на ул. "Перущица" 1 в 10 ч., за да покажат недоволството си относно промените в Наредбата за медицинската експертиза. Сред исканията им са повече яснота, пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса и високотехнологична лаборатория за изследване на редки болести и генетични.

Половин час по-рано протест ще започне и на площад "Независимост" в София.

От сдружението за гарантиране правата на хората с увреждания "Достойнство" призовават гражданите да подкрепят събитието. Ето целия текст на поканата:

Във връзка НМЕ и начина, по който се подхожда към нея, пълната неинформираност на заинтересованите страни и това, че вероятността да бъде внесена в МС след преминало гласуване в Националния съвет на хората с увреждане. Мудната работа на МЗ. Липсващата яснота и постоянното оправдание с кадровия проблем на комисиите, забавянето на обнародването, което е води до голям брой хора отпадащи от системата Ви каним да ни подкрепите в нашия протест:
НИЩО ЗА НАС, БЕЗ НАС!
ПРОЗРАЧНОСТ ПО РАБОТАТА ЗА НМЕ!
Исканията на част от хората с увреждания са описани в Протестната нота и ще бъдат внесени в институциите:
ПРОТЕСТНА НОТА
ПРОЗРАЧНА РАБОТА НА ЕКИПИТЕ И ЕКСПЕРТИТЕ ПО НМЕ.
СИНХРОН С ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ.
ИСКАНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НЗОК:
1. Ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа.
2. Актуализиране на „Позитивния списък“ – като се възстановят определени лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са.
3. Съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на „Експертния съвет“
а/ Плазмофереза
б/ имуноглобулинови - при системен лупус и редки болести.
в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните
4. Въвеждане на образната диагностика в доболничната помощ с цел бързо диагностициране без излишни разходи по клинични пътеки и престой в болнични заведения.
5. Изрична информираност на общността на ХУ /пациентски организации и НПО/ по всички изменение и допълнения към НМЕ. Преди обнародване.
6. Болните, които се нуждаят от кислородна терапия и поддържащата такава, както и пациентите със сънна апнея да бъдат обезпечени с кислородни концентратори и устройства. Сензори за диабет. Високотехнологични за слепи и глухи хора.
7. Публична информация за „лечение без граници“ по казусите, когато нашите специалисти и болнични заведения не могат да подсигурят.
8. Високотехнологична лаборатория за изследване на редки болести и генетични.
9. Съобразяване с нормите за изграждане на работна среда за лични асистенти, като по нуждите на пациентите се подсигуряват легла – лифтери и др.
10. Пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса.
11. При включване на дадено рядко заболяване в Списъкът на одобрените редки болести в България, своевременно да се адаптират всички нормативни документи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>