14% от престъпленията извършени от деца, крадат все повече малолетни момичета

31.01.2023 18:20 Кирил Борисов
Инспектор Ваня Славчева
Полицай показва на децата как да се отбраняват.
Малчугани от програмата "Детско полицейско управление" на посещение в МВР.

Намаляват хулиганите, побойниците и сексуалните насилници сред подрастващите 

Увеличават се грабителите и заловените с наркотици

Две 10-годишни момичета и момче на 11 г. крадат лекарства от вендинг автомат в Пирдоп.

Шестокласничка от Симеоновград отмъква дрехи от магазин в града и ги връща с протокол, когато полицаите я водят в магазина.

13-годишно момче е отведено в районното в Раковски, защото е открита марихуана в дрехите му след поредната полицейска операция.

И трите случая са от полицейската статистика само през последните две седмици.

През 2022 г. деца са извършили повече кражби, грабежи и престъпления, свързани с наркотици, отколкото през 2021 г., показват данните на сектор “Детска престъпност” в Главна дирекция “Национална полиция”.

Общо разкритите престъпления през миналата година са 37 689. 5270 от тях, или 14%, са дело на малолетни и непълнолетни момичета и момчета.

За сравнение - през 2021 г. децата между 8 и 17 г., които са нарушили Наказателния кодекс, са били 4630. През 2020 г. - 4907. Относителният дял в проценти спрямо всички престъпления обаче остава същият и за трите години.

“2020 и 2021 г. бяха годините на пандемията.

Децата не ходиха на училище, а голяма част от кражбите стават

точно там - телефони, пари, други вещи, както и от търговските обекти около учебните заведения”, каза пред “24 часа” инспектор Ваня Славчева от сектор “Детска престъпност” в Националната полиция. Тя е и координатор на националната програма на МВР “Детско полицейско управление”.

2023 г. започна отново с тежко престъпление, извършено от деца.

На 1 януари три момчета, на 15, 16 и 17 г., нападнаха и пребиха до смърт мъж във видинското село Гъмзово. С тях било и дете на 10 г. Момчетата си купили от човека ракия. Не я харесали и се върнали обратно да си искат парите.

След скандал нападнали 59-годишния едър и здрав мъж с ритници и юмруци, убили го, а после избягали. Родителите им опитали да заличат следите, давали им указания да мълчат пред полицията, ако бъдат разкрити, става ясно от определение на Апелативния съд в София, който ги остави за постоянно в ареста. И тримата са с криминални прояви. Момчето на 10 г. е малолетно и не носи наказателна отговорност.

Така децата изравняват убийствата, извършени от непълнолетни за 2023-а, с данните за цялата 2022 г., когато има регистрирано само едно. През 2021 г. са били три. Пет убийства са извършили непълнолетни през 2019 г. преди ограниченията заради пандемията. Толкова са и през 2014 г., а най-много са били през 2016 г. - 8.

Най-тежките престъпления, извършени от деца, намаляват,

но за изминалата година се появява друга тревожна тенденция - расте броят на непълнолетните и малолетните момичета, които крадат.

Полицаите са разкрили 522 девойки, замесени в различни кражби. Половината от тях - 260, не са навършили 14 г. За 2021 г. са били общо 339, а малолетните - 160. 

Ръст при разкритите кражби има и при момчетата. За 2022 г. са общо 1724. 598 от тях са малолетни. През 2021 г. са били общо 1492, а ненавършилите 14 г. са били 526.

Повечето кражби на децата са в училище и от магазини, но има и от чужди имоти. Само в последната седмица криминалисти в страната разкриват няколко подобни случая. Петима на възраст между 15 и 17 г. от интерната в Ракитово са задържани в Септември за кражба на кола. Задигнали я в Батак и изоставили в Септември. Шести техен съучастник е задържан по-късно.

Столицата, където живеят 20% от населението на България, е един от градовете с ръст на престъпленията, извършени от деца през 2022 г. 538 непълнолетни са разкрити като извършители. През 2021 г. са били 431. 455-ма са били в годината на ковид 2020-а и 731 през 2019 г. “Децата гледат едно от друго.

По-бедните искат да имат хубав телефон,

който семейството не може да им осигури”, обясняват от сектор “Детска престъпност”.

Полицаите, които работят с малолетни и непълнолетни, обръщат внимание, че в медиите се отразява всеки побой, без да се следи случаят и да се посочват последиците. Така подрастващите остават с впечатлението, че могат да правят каквото си искат безнаказано.

“В последните години има трайна устойчивост на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни. В сравнение с кражбите много по-малък е делът на престъпленията, свързани с наркотици и хулиганство, престъпленията срещу личността имат незначителен дял, но те са с голям обществен отзвук, особено при телесните повреди”, казват служителите на МВР.

267 деца са разкрити като извършители на телесни повреди през 2022 г. Малолетните са 72-ма. Общо 242-ма са през 2021-а, 59 от тях за тези до 14 г.

Безработицата, безпаричието, родителите, които принуждават децата си да крадат, конфликтите в семействата са част от причините за детската престъпност, коментира инспектор Десислава Цанкова от сектора.

Незаинтересовани и нискообразовани майки и бащи, възприемане на света от електронните игри и телевизията с фалшиви герои са други фактори, отчитат полицейските служители, работещи с деца.

“Отчуждението от семейството и ранното отпадане от училище водят децата към престъпления

Попадат в друга среда. Затова работим по доста програми с различни институции”, подчертава инспектор Ваня Славчева. За разлика от данните при кражбите и грабежите намаляват случаите на децата хулигани, побойници и сексуални насилници. Увеличават се обаче непълнолетните, уличени в притежание и продажба на наркотици. В края на 2022 г. например беше арестуван ученик на 16 г. от Лясковец, който продавал дрога в учебните заведения и е бил част от организирана престъпна група. Тогава криминалистите иззеха марихуана за 6 млн. лв. 

За цялата 2022 г. малолетните и непълнолетните, задържани за дрога, са 437, а за 2021 г. - 376-има.

Въпреки увеличението на детската престъпност след отпадане на ковид ограниченията броят на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, е далеч по-малък, отколкото преди години. За някои престъпления намалението оттогава дори е двойно.

250  полицаи работят с 6437 проблемни младежи и девойки

6437 са децата, които се водят на отчет в Детската педагогическа стая към края на 2022 г. - с 67 по-малко, отколкото към декември 2021 г. и с 328 по-малко, отколкото през 2020-а.

Трайно намаляват и хлапетата, които се водят рецидивисти на разговорен език, или както полицейските служители ги наричат - повторно извършващите престъпления. 881 са през 2022 г., 955 са били през 2021-а и 1096 през 2020 г. 250 са полицаите в страната, които работят с регистрираните в Детската педагогическа стая. Всички инспектори са завършили педагогика или психология и са минали курсове за щадящи разпити на малолетните и непълнолетните. Те се срещат и с родителите на проблемните деца. От сектора обаче признават, че повечето от тях отричат, че децата им могат да извършат престъпление и ги търсят за помощ, когато видят, че вече не могат да овладеят ситуацията.

Рядко се случва майки и бащи, които не полагат грижи за децата си, да бъдат съдени. Това обаче е преценка на прокуратурата. Случаите на такива дела се броят на пръстите на едната ръка за година. Според чл. 182 от НК родител, който създава опасност за физическото, душевното, или моралното развитие на детето си, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. или обществено порицание. Иначе за 148 родители през 2022 г. са взети административни мерки по Закона за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Те може да се накажат с предупреждение, да се задължат да посещават беседи за възпитанието или да бъдат глобени с 50 до 1000 лв. Решението се взема от местна комисия начело със зам.-кмета, в която участват представители на различни институции.

5332 лекции на инспекторите в училищата

МВР има две национални програми за превенция на престъпността сред децата. “Работа на полицията в училищата” е от 2000 г., а “Детско полицейско управление” започна от 2016-а. 

“Превенцията изисква по-малко средства от разкриването на едно престъпление”, казват инспекторите от сектора. Само по първата програма през учебната 2021/2022 г. са изнесени 5332 лекции в 1350 училища в страната. В тях са участвали 587 полицаи, 206 от които са инспектори в детските педагогически стаи. Служителите на МВР говорят с децата за безопасност, запознават ги с работата си и последствията при извършване на престъпление, дават примери. Темите са наркотиците, агресията в училище, насилието.

В началото на всяка година инспекторите посещават училищата, за които отговарят, представят план, съгласуват темите с директора.

По време на пандемията лекциите по програмата са били по-малко, но от тази година са значително повече. Няма случай, когато полицията е отказала посещение в което и да е училище, ако това е било поискано от ръководствата.

Програмата “Детско полицейско управление” е за обучение на деца от 8 до 12 г. Напълно безплатна е. По нея малчуганите се обучават на самозащита, оцеляване в природата, безопасно движение по пътищата, вредата от алкохола и дрогата и много други. Учат какво работят полицията, прокуратурата и съдът и посещават институциите на място. Водят ги и на демонстрации.

Освен това има и практически занимания. Провеждат се лагери през лятото и пролетта. По програмата “Детско полицейско управление” МВР е подписало споразумение с три министерства, БЧК, църквата, туристическия съюз и други. Общо 1341 деца са включени в 65 детски полицейски управления в страната.

Освен националните програми МВР участва и в няколко други, организирани от неправителствени организации и общини.

През тази година предстоят и заключителните мероприятия на кампанията “Ваканция, здравей! Да играем безопасно!” в цялата страна.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>