Проверки и от двете страни на границата, за да не “запалим огъня” заради Гоце (Обзор)

30.01.2023 22:00
При посещението си в Скопие вътрешният министър Иван Демерджиев сезира македонския си колега Оливер Спасовски за заплахите, които Християн Пендиков получава в болницата. СНИМКА: МВР
ХРИСТИЯН ПЕНДИКОВ Снимка: ФЕЙСБУК
ДАНИЕЛ ЛОРЕР

Християн Пендиков се подобрява, побойниците му били членове на ВМРО-ДПМНЕ. Демерджиев докладва и тормозилите го в болницата на македонското МВР

Засилени проверки от двете страни на границата въвеждат България и Северна Македония на 4 февруари, когато са честванията на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев. В Скопие ще има допълнителни мерки, за да не се допуснат сблъсъци между македонци и българи, пристигнали за събитието там.

Това се разбраха в понеделник българският министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и македонският Оливер Спасовски след среща в Скопие.

Миналата седмица македонски националистически групи обявиха, че

ще блокират пътя от границата до Скопие,

където в църквата “Св. Спас” са положени тленните останки на Гоце Делчев, с жива сила, но и с коли, трактори и камиони. За честванията се готвят да заминат и големи групи български националисти. Македонските власти обявиха, че обмислят да не допуснат до страната някои българи, сред които и евродепутати, но в крайна сметка не се взе подобно решение. Заради опасността от ескалации пък след телефонен разговор между премиера Гълъб Донев и македонския му колега Димитър Ковачевски ДАНС и северномакедонската агенция за национална сигурност получиха спешна задача да опазят мира по границата. За да обсъдят как да стане това, Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев бяха в понеделник в Скопие.

“МВР на Северна Македония ще предприеме всички необходими мерки честването на годишнината да премине без инциденти”, увери македонският вътрешен министър Оливер Спасовски след срещата си с Демерджиев.

“Длъжни сме да обезпечим събитието, така че

да не позволим на някои хора да палят огън там, където няма

Целта на това събитие е да се отдаде почит на една видна историческа личност, а не то да стане терен на различни радикални и псевдонационални прояви. Вземам и ще взема всички мерки хората, които ще дойдат от България за това събитие, да не допускат правонарушения или провокации”, обяви и Демерджиев.

“Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, Северна Македония уверено върви по този път, но е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа”, допълни още българският министър.

Папка с доказателства, че македонци тормозят и заплашват пребития Християн Пендиков през социалните мрежи, докато лежи за лечение в столичната ВМА, връчи Демерджиев на македонския си колега. Спасовски пък обеща те да бъдат разследвани и всички отговорни лица да бъдат изправени пред закона. Докладва и че един от обвинените в побоя вече е с мярка арест, а друго лице се издирва.

“Целта е не само по този случай да се вземат мерки, а да не се позволяват такива инциденти в бъдеще. Такива инциденти разстройват отношенията между двете държави, които са с много добро сътрудничество и в добри отношения между двата народа”, коментира Демерджиев.

Състоянието на пребития на 19 януари секретар на българския клуб в Охрид “Цар Борис Трети” Християн Пендиков вече се подобрява, съобщиха в понеделник от ВМА. Той бе спешно транспортиран за лечение в болницата с правителствения “Фалкон” ден след нападението. След операция на челюстта миналата седмица Пендиков беше изведен от реанимацията.

Всички участници в побоя са членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ, обявиха в неделя пък от управляващата партия в Северна Македония СДСМ. Опозиционната партия е известна с крайните си изказвания по отношение на България. По нейно предложение през ноември в Скопие бе приет закон, който забранява клубове на други държави да се кръщават на “спорни личности”. ВМРО-ДПМНЕ упорито отказва да подкрепи и вписването на българите в македонската конституция, което е едно от основните искания на София, за да започне Северна Македония реални преговори за присъединяване към ЕС. Управляващата СДСМ пък няма достатъчно мнозинство, за да прокара промените в конституцията. В позицията си от неделя СДСМ посочва, че има снимки на замесените в побоя с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и със заместника му Александър Николоски.

Един от нападателите е служител в администрацията на кмета на Охрид,

също от ВМРО-ДПМНЕ.

“Насилието от всякакъв вид е недопустимо, както неприемливи са и всички опити за възпрепятстване на европейския път и обиди към чувствата на македонските граждани. ВМРО-ДПМНЕ е политическа партия, която работи срещу европейския път на страната и няма право да говори по тази тема. Страната ни няма нужда от разпалване на атмосферата”, пишат в позицията си от СДСМ. Според тях всеки, който работи срещу евроинтеграцията на Скопие, “обслужва нечии други интереси и действа според нечий друг дневен ред”.

Българин ли е Християн, се карат политиците у нас

За Лорер не е, защото няма гражданство. ГЕРБ, СДС и “Възраждане” му се ядосаха

“Господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание. България трябва да защитава предимно своите граждани”.

Тези думи на депутата от “Продължаваме промяната” Даниел Лорер, изречени в неделя пред Нова тв, разгневиха ГЕРБ, СДС и “Възраждане”.

“Единият от тези, които са го атакували, е български гражданин. Защо не говорим за него? Какво правим за неговия контрол?”, коментира още Лорер в неделя. Той обяви и че докато ПП били на власт, президентът Румен Радев ги съветвал да не се занимават със Скопие. А въпросът с побоя над Пендиков сега се “политизира”.

На езика на “добрите” новината “Християн Пендиков - секретар на българския културен клуб “Цар Борис III” е пребит в Охрид, РС Македония” звучи: “Господинът, който беше атакуван в Македония”. Толкова безумно, колкото “войната е военна операция”. Емпатия, съчувствие, подкрепа и “добрите”. Потресаващ коментар!, написа шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова във фейсбук.

СДС пък излязоха с партийна позиция, в която се пита: Задава ли си г-н Лорер въпроса какво би станало с хилядите негови предци в нашата родина през 40-те години на ХХ век, ако не бяха спасени, защото са граждани на България, но са с друго самосъзнание?!

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък обвини Лорер в лъжа, че Пендиков е бил пребит от човек с български паспорт.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>