Сянката на Галеви тегне над убийството на Отвертката, намушкан от анестезиолог, който после го реанимира

30.01.2023 14:34 Антоанета Маскръчка
След инцидента в заведението беше извикана полиция.
Николай Радев - Отвертката
Д-р Владимир Карастоянов и по-малкият му син Иван в съда
Иван Радев, брат на убития Николай

9 г. след престъплението няма окончателни присъди, делото срещу бащата и синовете му Карастоянови за втори път е върнато от ВКС

Сянката на Братя Галеви тегне над делото за убийството на Николай Радев - Отвертката. За него се твърди, че е бил сред охранителите на бизнесмените, укриващи се вече 10 г.

Девет години след престъплението още няма влезли в сила присъди, а ВКС върна за втори път делото на Софийския апелативен съд. Подсъдими са стоматологът д-р Владимир Карастоянов и синовете му анестезиологът д-р Николай Карастоянов и Иван Карастоянов.

Смъртта на 27-годишния Радев е предшествана от меле в заведение в Дупница, при което той е бит от бащата и синовете, а един от тях го намушква с нож.

На 11 март 2014 г. студентката по стоматология във Варна Владимира Карастоянова се прибира в Дупница. Вечерта с приятелка отиват в кафене “Колата”, където малко след тях пристига и Николай Радев, с когото имат кратка предистория.

Две години по-рано той се завръща от Великобритания и се запознават с Владимира, после започнали да общуват. Скоро обаче момичето се отдръпнало. Това подразнило Радев и започнал да я притеснява. В онази вечер

  при влизане в заведението Радев подвиквал обидни реплики

След това седнал на масата на Владимира, заплашил я, че ще я направи проститутка. Студентката вече имала горчив опит с него и се обадила на баща си д-р Николай Карастоянов, помолила да дойде в заведението.

Същия ден той бил дежурен анестезиолог в местната болница, но поради липса на пациенти си тръгнал към 19 ч и останал на повикване. След обаждането от дъщеря му към 21,30 ч отишъл до заведението, като помолил брат си Иван и баща им Владимир да дойдат в “Колата”.

Тримата пристигат в заведението, а словесните престрелки между тях и Отвертката преминават в саморазправа и бой.

Бащата на Владимира намушква с нож няколко пъти Радев,

а при сбиването е счупена и стъклена витрина. Мелето продължава минути, след което бащата и синовете си тръгват. Радев започва да кърви обилно от корема, повикана е полиция и Бърза помощ и е откаран в болницата.

През това време анестезиологът е призован от колегите си да се яви на работа заради спешен случай. Той разбира, че става дума за Радев. Пристига и се включва в екипа по спасяването му. Реанимират го около 40 минути, но в 22,30 ч Радев умира.

Според експертизата непосредствена причина е тежка кръвозагуба, резултат от прободно нараняване с нож. При него около черния дроб е засегнат важен кръвоносен съд.

Смъртта е настъпила в рамките на 30-40 минути и е била непредотвратима. Загубата на кръв е довела до тежък хеморагичен шок. Оказаната медицинска помощ е била своевременна, но е останала безрезултатна.

Радев има и още няколко наранявания по тялото, но фаталното е в областта на корема. Те не могат да бъдат причинени от парчета счупено стъкло, а от острие 10-12 см, категорични са експертите.

На първа инстанция окръжният съд в Кюстендил през 2018 г. осъди Николай Карастоянов на 15 г. затвор като извършител на убийството, а баща му Владимир и брат му Иван като помагачи - на 9 и 13 г.

Тримата трябва да платят и 50 хил. лв. кръвнина на съпругата на Радев - Милена, а на родителите му Юри и Гълъбина по 120 хил. лв.

  При първото гледане на делото от Софийския апелативен съд присъдите бяха намалени.

Тримата получиха по 3 г. условно

с 5-годишен изпитателен срок. ВКС обаче върна делото на втора инстанция и последва ново намаляване на присъдите.

Обвинението срещу д-р Владимир Карастоянов бе преквалифицирано от съучастие в убийството в нанасяне на лека телесна повреда, за което давността е изтекла и той не получи наказание.

За сина му Николай остана 3 г. условно, а за брат му Иван - 2 г. и 10 месеца условно. Причина за промяна на обвинението на стоматолога е, че той се е оттеглил от конфликта преди фаталния край. Това е прието въз основа на записите от камерите в заведението.

За да се намалят наказанията на тримата, съдът отчита смекчаващи обстоятелства. В съдебна зала стана ясно, че Карастоянови са били подложени на

дългогодишен тормоз от Радев

Причината - д-р Владимир Карастоянов е свидетелствал по наказателното дело срещу Галеви.
Пред съда той разказва, че при избухнала преди години т. нар. война на такситата в Дупница заради това, че оказвал медицинска помощ на лица, пребити от групировката на Галеви, бил подложен на психологическа атака.

Радев бил част от тази групировка и бил подстрекаван да демонстрира агресия към Иван Карастоянов и неговата приятелка. За известно време

двамата се изнесли в Канада,

но при едно от завръщанията им Радев тормозил приятелката на Иван. Следващата седмица тя се върнала в Канада и повече не се прибрала, а синът му останал в Дупница.

Стоматологът обясни, че през 2010-2013 г. бил подложен на непрекъснат тормоз от хора на Галеви. По-късно научил, че внучката му Владимира е имала няколко инцидента с Радев. Подавал оплаквания до различни институции, но нямало реакция.

Апелативният съд приема, че по отношение на семейството проявяваната агресия е била необоснована и е създала за всеки от тях непрекъснат стрес.

Радев демонстрирал убеждение, че е безнаказан въпреки подаваните срещу него жалби до полицията.
Не може да се подмине фактът, че тримата, преди да предприемат саморазправа срещу Радев, в продължение на години са търсили съдействие от полицията.

Преди инцидента Владимир е подал две жалби и те не са произвели никакъв отговор или реакция на компетентните органи, твърди Апелативният съд.

Магистратите отчитат и че бащата и синовете са “с положителен профил - образовани, работещи, почтени хора, извършили престъпление в извънредна ситуация”. За тях самият наказателен процес е изиграл достатъчно превантивно и превъзпитателно въздействие.

За д-р Николай Карастоянов съдът счита, че изолирането му от обществото в затвор не би постигнало целите на закона. За него е подходящо

да продължи професията си на лекар реаниматор

Решението на втора инстанция е подписано с особено мнение от един от съдиите на тричленния състав в частта относно преквалификацията на извършеното от Владимир Карастоянов деяние и условното наказание на другите двама.

Адвокатите на тримата подсъдими твърдят, че Радев винаги се е движил въоръжен с шило, откъдето идвал и прякорът му. Имал бойни умения и навсякъде в продължение на години е демонстрирал чувство за господство и безнаказаност. Това давало основание да се приеме, че деянието е извършено при неизбежна отбрана.

При второто разглеждане на делото във ВКС бе отменено отново решението на Софийския апелативен съд и е върнато за трето разглеждане от друг състав.

Основният мотив е, че има съществени процесуални нарушения при преквалификацията на извършеното от д-р Владимир Карастоянов деяние в нанасяне на лека телесна повреда. Не са били взети предвид показанията на присъствалите свидетели.

Този изход на делото препятства проверката по останалите възражения, смята ВКС.

Братът на починалия: Ако тук няма възмездие, ще водя дело в Страсбург

“Много бавно се случват нещата. Съдиите вероятно работят по различно законодателство. Първият съд даде ефективни присъди, след това те бяха намалени драстично в условни, а ВКС вече два пъти връща делото, като между редовете се чете, че “размахва пръст” и явно нещо не е окей.  

Не мога и аз да разбера какво става. Настояваме за справедливи и адекватни присъди. Категорично е доказано, че има убийство, и искаме възмездие за това престъпление”, каза пред “24 часа” Иван Радев, брат на Николай.

Според него, след като върховните съдии два пъти връщат делото, явно не са съгласни с двете решения на Апелативния съд. По повод твърденията, че семейството и Владимира са били тормозени от брат му, Иван казва, че това е защитна теза.

“Тормозен човек не би ходил в заведение, където ходи и този, който го тормози”, допълва братът на починалия. Категоричен е, че ако в българските съдилища не се стигне до справедлива според него присъда, ще води дело и в Европейския съд в Страсбург.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>