Сириец хвърли 10 000 подкуп на полицаи, те го отказаха. Проверяват дали е бил каналджия (Обзор)

18.01.2023 23:00
Младши инспектор Алек Каленски от отдел “Пътна полиция” на СДВР е един от тримата полицаи, отказали подкупа. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Столични полицаи отказаха подкуп от 10 000 евро, след като хванаха млад сириец да кара с три вида наркотици - марихуана, амфетамин и метамфетамин. След това той им предлагал и рушвет от още 3000 лева, както и скъп часовник, но въпреки това бил задържан. Заради огромните суми, които е носил в себе си, ще се проверява дали мъжът е участвал в схема с трафик на мигранти.

23-годишният мъж бил проверен, след като започнал скандал с хора в друг автомобил. Караницата станала около 1,30 ч в нощта срещу сряда на кръстовището на бул. “Дондуков” и бул. “Мария Луиза”. Последвал сигнал до полицията.

На него се отзовал екип на отдел “Пътна полиция”. По закон само те могат да правят тестове за дрога и алкохол.

Отишлите на място пътни полицаи били младши инспектор Алек Каленски и Елена Симова. Когато пристигнали, там вече бил техният началник-група, а конфликтът бил приключил.

“Трябваше да тестваме шофьорите за наркотични вещества и употреба на алкохол. Единият от водачите се оказа положителен за 3 вида наркотици - канабис, амфетамин и метамфетамин. Закопчахме с белезници шофьора и го отведохме в патрулния автомобил”, обясни Алек Каленски на брифинг.

Задържаният Ахмад Шамседдин Камиран обаче се оплакал, че белезниците му стягат. Затова помолил да ги отхлабят.

Каленски откликнал на молбата, но се оказало, че Камиран държал 2 пачки от по 5000 евро. Той ги пуснал на пода в патрулката. Обяснил на полицая, че са банкноти от по 50 евро, общо 100.

“Избута ги към мен. Заяви, че сумата е 10 000 евро. После добави, че желае да бъде освободен, и помоли да му върнем свидетелството за управление, тъй като му било изключително необходимо”, обясни полицаят. Служителите на реда веднага съобщили на началника на групата.

“Той уведоми дежурната част и на място пристигна екип от 5-о районно и описа банкнотите”, добави Каленски. Униформеният допълни, че Ахмад говорел перфектен български. Имал статут на постоянно пребиваващ у нас.

Докато го карали към токсикологията, Камиран предложил на полицаите още 3000 лева и златен ролекс. Тях обаче не е хвърлял. После отказал да се подложи на кръвните тестове за наркотици и затова го закарали в ареста на 5-о РУ.

“Дори и за момент не си помислих да взема парите, това не ми е първият задържан за подкуп. Това е третият път”, каза младши инспектор Каленски. Предишните суми били далеч по-скромни - 200 лева, а втория път - 20 лева.

Самият Камиран разказал на униформените, че има бизнес и превозва товари от Турция към България. Затова и толкова настоявал да го пуснат. По неофициална информация по-скоро мъжът се е занимавал с трафик на мигранти, но не е изключено това да е само в сферата на оперативната информация. Той не е осъждан, не е ясно и дали е разследван за подобно престъпление.

В последните месеци често се случваше каналджии, каращи чужденци, да се оказват и дрогирани, обясниха полицаи. И посочиха, че имали данни Камиран да се е занимавал с каналджийство.

Очаква се прокуратурата да подведе Камиран под отговорност за подкуп и за шофиране дрогиран. След като е отказал кръвния тест за дрога, се приема резултатът от полевия. Парите са иззети, назначена е експертиза дали са истински. Ще се проверява и дали наистина има бизнес.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>