Университетите ни с доверие най-високо сред младите, дори повече от ЕС и болници

16.01.2023 17:00
Академичният елит и бизнесът си направиха обща снимка за спомен от тазгодишните награди. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчва отличието на университета с най-много първи места по професионални направления – Софийския университет Св. Климент Охридски. Получи го ректорът проф. Анастас Герджиков.
Образователният министър проф. Сашо Пенов връчи на проф. Герджиков наградата " Бизнес Хонорис Кауза".
УНСС взе специална награда Висше училище с най-висока институционална акредитация. Тя бе връчена от Мила Вълкова, старши ръководител "Подбор и работодателска марка" на „Кауфланд - България“ на проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.
Военна академия „Георги Стойков Раковски“ спечели първо място в направление „Военно дело“. Тяхната награда даде бившият министър на образованието акад. Николай Денков. Получи я генерал-майор Тодор Дочев, ректор на Военна академия "Георги Стойков Раковски".
Наградата на НБУ даде Йорданка Фандъкова, която бе министър на образованието и е кмет на София проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет.

Университетите у нас се ползват с най-високо доверие сред младите хора на възраст 18-29 г. А сред всички останали доверието в тях е по-голямо от това в ЕС, банките, болниците, армията и др. Пред тях са само църквата и президентството.

Това съобщи Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН.

Най-смисленото състезание в сферата на духа и интелекта събра академичния елит и бизнеса. Стилната годишна церемония бе организирана от “24 часа” за връчване на награди на университетите отличници според рейтинга на висшите училища. Ректорите на университетите, които са първи в професионални направления според новия рейтинг на висшите училища в България, получиха отличия - специални табели. А представители на българския бизнес говориха за връзката университети - реална икономика и пазар на труда, за нуждата от квалифицирани специалисти, защото ключът за успех на България и за бързо възстановяване след кризата е в качественото и модерно висше образование

Тази година на събитието имаше министри на образованието от българските правителства след 1990 г. Всъщност те са може би най-важните хора в едно правителство, защото са експертите, които менажират сферата на познанието, която води обществото напред. Затова сред тези министри няма случайни хора.

На събитието бяха представителите на българския бизнес, защото връзката университети - бизнес е ключова и за студентите, и за висшите училища, и за работодателите.

Церемонията е с партньорството на компаниите “Кауфланд България”, “Минстрой Холдинг”, “Геотрейдинг”, “Клийнтех България”, “А1 България”, “Дънди прешъс металс”, „Аурубис“, „Трейс Груп Холд”, УниКредит Булбанк.

Хората в тази зала имат огромни заслуги за четирите положителни тенденции в рейтинговата система. През последните 10 г. има трайно устойчива тенденция за реализиране на завършилите на пазара на труда. Тя не бе пречупена нито заради пандемията, нито заради войната. Откакто мерим тези рейтинги, в последните 5 г. те са на върха си. Според мен тези тенденции имат всички предпоставки да продължат. Втората тенденция е увеличаването на качеството и количеството на научните публикации. Те са два пъти повече, отколкото произведените през последните пет години. Очаквам тази тенденция да се ускори и заради политиките, които МОН провежда, обясни пред ректорите Стойчев.

В рамките на последното десетилетие делът на международните студенти в България се удвоява. В този показател България е номер едно на Балканите, а леко надминава и средното ниво в ЕС. България вече не е догонваща държава в този показател. Четвъртата тенденция - повишеното обществено доверие във висшите училища. Те са институцията с най-високото доверие сред младите на възраст между 18 и 29 г., продължи Георги Стойчев. Той се позова на изследване на "Алфа рисърч" от миналата година, според което 59% от младите се доверяват на университетите. Подчерта обаче, че това е показател, който те измерват от 10 г. и миналата година университетите са се радвали на най-високия си рейтинг.

Доверието в тях е по-голямо отколкото в банките, болниците, ЕС, полицията, армията и др. Тези позитивни тенденции съвпадат с един период на последователни реформи в сферата на висшето образование - хората на първите редове имат пряк принос за това. Моето впечатление е, че в резултат на тези реформи висшето образование е най-прозрачната сфера в България. То е и сред малкото, ако не и единствената публична сфера, в която финансирането е обвързано с резултати. Какво е основното предизвикателство през следващите 5 до 10 г.? Един процес който продължава е, че започваме да разкриваме нови факултети и филиали без да закриваме старите, резултатът е, че местата растат, каза той. Според него в следващите 5 г. ще има вълна от студенти заради вълна от новородени през 2003-2005 г., но след 2030 г. ще има рязък спад.

Трябва да се опитаме чрез различни политики да консолидираме системата, да увеличим броя и дела на чуждестранни студенти, включително като се опитаме да привлечем студенти извън Европа. 60% от чуждестранните студенти в Европа идват извън ЕС. Тук виждам и друг неизползван потенциал - уязвимите групи. Една от задачите, според мен, е да опитаме да подобрим качеството на училищното образование и да преодолеем неравенствата, за да могат хора, включително от от такива уязвими общности, да получат добро образование. Оттук нататък потенциалът на висшето ще зависи много от това, което се случва в училищното, настоя Стойчев.

Има една фраза "Да правиш реформи в страната е като да преместващ гробище - не може да очакваш подкрепа отвътре". Според мен обаче реформите в тази сфера бяха извършени със съавторството на висшите училища, които заслужават аплодисменти за това, каза той.

"Рейтинговата система се превърна в основен източник на познание за нашата образователна система. МОН прави стратегии благодарение на нея. С удоволствие искам да отбележа няколко важни фактора - по-ниската безработица сред завършилите. О отчитаме и по-малко ученици, които искат да учат в чужбина. Това е заслуга, която е постигната благодарение на последователната политика на МОН, обясни в началото на церемонията служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчва отличието на университета с най-много първи места по професионални направления –  Софийския университет Св. Климент Охридски.  Получи го ректорът проф. Анастас Герджиков.

Рейтинговата система е пътеводител на младите хора за бъдещето и картина на висшето образование, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Не са много институциите в страната, които могат да съберат на едно място бивши министри в една зала. Тук трябва да са и депутатите от образователната комисия, а не само изпълнителната власт. Добрите думи са и за вестник "24 часа". За 25 г. те имат над 220 публични инициативи. Аз не познавам друга институция и медии, която да упорства толкова много и да се опитва да помага и да показва решения на онези, които вземат решения. Тази инициатива предхождана друга инициатива - за средните училища, както и "Учи, за да работиш", каза Йотова.

"Тази рейтингова система е най-важна в две направления. Тя е своеобразен пътеводител за младите хора, за да могат да изберат университет. Тази класация показва на младите хора, че трябва да имат и едно на ум, за да избират специалности не само по сърце, но и да се ориентират как могат утре да се реализират на пазара на труда. Акад. Трайков, искам да ви поздравя за едно прекрасно интервю за вестник "24 часа", в което обяснявате как се прави наука. Тази класация е много важна, защото рейтинговата система е картина на това къде се намира висшето образование. Тя е цялостен анализ, който освен практическо, има и стратегическо значение", каза още вицепрезидентът.

И обясни, че през миналата година само 2% от завършилите висше образование не са успели да се реализират на пазара на труда.

Проф. Сашо Пенов връчи на Софийския университет специално отличие Бизнес Хонорис кауза. Защото това е университетът с цялостен принос за устойчиво осигуряване на кадри с добра реализация във всички сфери на пазара на труда. През 2011 г., когато бе първото издание на рейтинга, той бе с първи места в 21 направления. В новото издание на рейтинга бройката на първите места пак е 21.

В годините, откакто се прави рейтингът има отчетлива тенденция – професионалните направления, свързани с медицина стават все по-търсени от студенти и у нас, и в чужбина. Акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет в София получи наградата за първите места в три направления - „Медицина“, „Обществено здраве“, „Стоматология“, „Фармация“. Неговата награда връчи  Николай Вълканов, председател на съвета на директорите и собственик на Минстрой Холдинг.

За пореден път успяхте да дадете увереност, че добрите дела имат своята трибуна. Благодаря, че ми дадохте и възможност да изкажа това, което мисля в интервюто, което излезе в днешния брой, и да кажа нещата такива, каквито ги виждам аз и каквито са дискутирани в Съвета на ректорите, и продължават да се обсъждат. Благодаря на г-н Стойчев, който направи това прекрасно изложение. Голяма част от нещата, които каза ме вдъхновиха и са на масата за обсъждане в съвета на ректорите. Благодаря на колегите, на студентите на целия ръководен състав на университет, на преподавателите за тяхната упоритост и всеотдайност. Моята задача е сравнително лесна, тъй като ставам част от една позитивна тенденция, ние честваме 105 г. от създаването на нашия университет. Знаем добре, че 10 университета получиха бонус за т. нар. научни изследователска дейност - това ще ни даде огромна възможност да продължим да се развиваме и да правим наука. Естествено, демографският бонус който сме получили до 2030 г. ,трябва да ориентираме нашият незает капацитет от чуждестранни студенти. Тук там се появяват мнения в медиите, че трябва да обучаваме повече български студенти за сметка на чуждите, но тук не съм съгласен. Дефицитът на обучаване български студенти не е от това, коментира акад. Трайков.

"Имам честта да познавам всички министри тук и да знам колко допринесоха за образованието в България. Ние сме пример как бизнесът трябва да работи с висшите учебни заведения - имаме стипендии, стажантска програма, апаратури, уреди, зали. Проф. Копрев знае колко много се разви в последните години Минно-геоложкият университет. Не трябва само да разчитаме на държавата да даде помощ за университетите. Нашето образование е на изключително високо ниво, имам пряко наблюдение над това. Голяма част от ръководителите на фирми са завършили в България. Трябва да се радваме на нашето образование, но да не чакаме, а да бъдем съпричастни. Ако щете, бизнесът да изнася лекции, ние правим това. Благодаря на "24 часа". Трябва да бъдем заедно бизнес и образование, за да вървим напред, категоричен бе Вълканов.

Университет за национално и световно стопанство – София - Специална награда Висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика” според работодателите и преподавателите във висшите училища. Наградата се връчи от Мила Вълкова, старши ръководител "Подбор и работодателска марка" на „Кауфланд - България“ на проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

"Рейтинговата система играе своята роля без да гледаме резултатите си, няма как да подобряваме и да управляваме процесите. Имаме реално партньорство с "Кауфланд", с които имаме бизнес академия, но те ни помагат и при ремонти на зали. От три години сме част от един голям консорциум и помежду си се наричаме "Европейският Харвард", каза проф. Димитров, който получи наградата.

"Изключително щастлива съм, че мога да съм тук и да поздравя всички за неуморния труд. Нашето партньорство е само един пример как бизнеса може да подава ръка на висшето образование и цялата страна да върви напред", каза Мила Вълкова.

 Техническият университет е класиран на първо място в 6 професионални направления. Илияна Захариева, директор корпоративни комуникации в A1 връчи наградата на проф. Георги Тодоров, председател на Общото събрание на Технически университет – София.

Искам да благодаря не само на всички вас и на "24 часа", но и на нашите преподаватели и студенти. Да им пожелаем да продължат да работят по същия начин, защото инженерите са тези, които създават и подпомагат всички нас да живеем по-добре във всички сфери на живота, каза проф. Тодоров. Той пожела на колегите си да се срещат на такива престижни награждавания и на европейските сцени.

Благодаря за възможността за поредна година да бъдем заедно на тази сцена. Ще ви издам нещо от кухнята  на "24 часа" - казаха ми "знаеш ли каква битка е кой да връчи на техническия университет наградата". Това показва истинската битка за техните кадри, има голям глад, ние също си партнираме с тях - правим кариерни дни, лекции и стажове. Пожелавам все повече и по качествени кадри, защото бизнесът има нужда от тях, отвърна Захариева.

 Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София заема първо място в направление „Проучване, обработка и добив на полезни изкопаеми“. 

Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг АД даде наградата на проф. Ивайло Копрев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски".

Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг АД даде наградата на проф. Ивайло Копрев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски".

"За нас е огромна чест да получим за поредна година наградата. Искам да благодаря на минната индустрия, че през тези 70 г. е опората на страната и нашия университетите. Подземните богатства не само под земята, богатствата са нашите деца. Мисията ни една а образоваме тези деца и мисля, че ние всички се справяме с тази задача, каза проф. Копрев.

За мен е изключителна чест, че Геотрейдинг АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, за поредна година връчва наградата на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски“, който е класиран на първо място в направление „Проучване, обработка и добив на полезни изкопаеми“. През изминалата година университетът продължи да укрепва връзката си с бизнеса и партньорството му с Група ГЕОТЕХМИН се разшири. Дружества от Групата предоставят стипендии, провеждат стажантски програми и подпомогнаха създаването на първия интерактивен кабинет в Минно-геоложкия университет. Правим всичко това, защото за нас е важно студентите да получават качествено обучение и да практикуват в нашите дружества с най-съвременни машини и технологии, както и да имат перспективи за добра професионална реализация в България, каза Емилия Георгиева.

 Химикотехнологичен и металургичен университет – София е на  първо място в 3 професионални направления. Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на Аурубис България награди проф. Сеня Терзиева - ректор на Химико-технологичен и металургичен университет – София.

За първи път на тази церемония виждам поканени студенти, което ме прави много щастлива, защото те са целта на всичко, което правим ние. Мога само да споделя, че резултатите, които получаваме, анализираме много подробно. Помолих целия академичен съвет да отдели внимание на детайлите, защото конкуренцията е голяма. Последователността на действията на МОН показва много ясно тенденциите. Това, което е взето като мерки за подобряване на висшето образование действително работи, заяви проф. Терзиева. Според нея "системата е жива" и това, което е започнато, ще покаже резултати.

Аурубис държи най-високите стандарти сред индустриите в България - инвестиции в технологии, принос към данъчната система и др. Горда съм, че в това предприятие нито един студент не е завършил друг университет освен Химико-технологичен и металургичен университет, подчерта тя.

Вашите студенти днес са бъдещето на нашата индустрия, увери я Тим Курт. 

А Нов български университет зае първо място в направление „Теория на изкуствата“. Наградата даде 
Йорданка Фандъкова, която бе министър на образованието и е кмет на София проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет.

Винаги има един парадокс в това, когато един недържавен университет е на първо място в направление на теория на изкуството. Сякаш не му е работа на един частен университет да се грижи за такъв клон. Но НБУ е истински университет и за него е важно не само да обучава професионалисти и специалисти, да дава знания и умения, но и да дава нещо, което трудно ще измери рейтинговата система и вероятно затова засега нехае -  култура. Затова НБУ няма да спре да фаворитизира хуманитарните специалности и да създава повече култура, каза проф. Дойнов.

Още по-голямо удоволствие днес, е че тук бях поканена в качеството ми на бивш министър на образованието. Макар и за кратко, наистина успяхме през 2009 г. да започнем реформите, които продължават да се случват и до днес. София, освен столица, е и образователен център на България, 23 са акредитираните висши училища и това е най големият ни шанс, това привлича талантите. Няма университет в София, с който ние да не си партнираме. Нашето основно партньорство е в сферата на културата и може би най-голямата ни инициатива - мастър класа на Райна Кабаиванска. Искам да благодаря на г-н Стойчев и "24 часа", защото тази класация започна по време на моя предшественик Даниел Вълчев, но имахме възможност да дадем тласък на този проект, благодарение на позитивния натиск на "24 часа", г-жа Точева и г-н Стойчев, подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

 Американски университет в България заема първи места в професионални направления „Администрация и управление“ и „Обществени комуникации и информационни науки“ и Политически науки. Наградата връчи Андреа Тониети, директор „Хора и култура“ и член на УС на УниКредит Булбанк на Дейвид Евънс, президент на Американски университет в България. 

Благодаря ви за тази награда. Благодаря на "24 часа", че организира това събитие, много се радвам да се видим на живо. Искам да подчертая, че тези награди са признание за нашите преподаватели, служители, които постигат множество успехи в дисциплините, които ни награждават. Радваме се да допринесем за развитието на България и региона чрез нашите специалности. Очакваме с нетърпение да работим заедно за това да развиваме образованието. Искам да ви кажа, че аз съм родом от Лос Анджелис и винаги съм искал да спечеля Оскар, сподели Дейвид Евънс.

УниКредит Булбанканк и държат много на своето партньорство с университетите в България. Инвестираме, защото вярваме, че това е много важно за системата и за създаването на възможности за растеж. Много се радвам, че мога да връча награда на университета, който година след години показва как разликата може да е голям, когато се работи със страст и удоволствие, подчерта пък Тониети.

Национална художествена академия зае първо място в направление „Изобразително изкуство". Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех пък награди проф. Георги Янков, ректор на Национална художествена академия.

"Благодаря за това отличие. Първите седем години са най-важни и се радвам, че сме се възпитали достатъчно добре. Второто най-старо висше училище и благодаря, че със синергията на всички му бе обърнато внимание и ще продължим да се развиваме. Благодаря и на ценителите и на бизнеса, че се усетиха и започнаха да инвестрат в изкуството. Благодаря на нашите студенти, че успаха да се справят в един изключителни сложни условия и успяха да наваксат", каза проф. Янков.

За мен е чест да присъствам на тази церемония. Работим с чисти технологии, с редица от университети си сътрудничим за много важни теми - околната среда, води, отпадъците, които за изключително важни и са на дневен ред. Културата е това нещо, което може да ни обедини, защото нищо друго не може да го направи както изкуството, каза Хамънова.

Аграрен университет – Пловдив завоюва 1-о място в направления „Растениевъдство“ и „Растителна защита“.
Ирена Цакова, Директор “Разрешителни и правни дейности” на „Дънди прешъс металс“ връчи отличието на проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет – Пловдив.

Оценката ни тази година наистина дава повод за гордост. Имаме и няколко международни успехи, признати сме на европейския образователен базар, защото станахме част от европейския хъб по биоземеделие и този по биоикономика, както и част от единствения алианс по природни науки в Европа. Това ще даде възможност на нашите студенти да се движат в Европа, да се обучават и да бъдат конкурентоспособни на пазара, подчерта проф. Янчева.

Това, което не може да порасте, може да се добие - това е връзката ни с Аграрния университет и аз много се радвам за вашата награда, продължете да бъдете иновативни и да давате възможност на студентите, пожела Ирена Цакова.

Университет по архитектура, строителство и геодезия – София зае първо място в рейтинга по направление Архитектура, „строителство и геодезия“. Проф. д.т.н. инж Николай Вълканов, Председател на Съвета на директорите на МИНСТРОЙ ХОЛДИНГ АД, председател на УС на Българска минно-геоложка камара и председател на Съвета на настоятелите на МГУ връчи отличието на проф. Иван Марков, ректор на Университет по архитектура, строителство и геодезия.

"За мен е огромно удоволствие да получа наградата и я приемам като израз на висока оценка за работата на преподавателите, студентите и служителите и от сърце им благодаря. Благодаря и на проф. Вълканов за неоценимата помощ, която той ни оказва", каза проф. Марков.

Тракийски университет - Стара Загора има  първи места в направления „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“. Тяхната награда даде гл. ас. д-р инж. Христо Грозданов, управител на Институт по транспортно строителство и инфраструктура.  Отличието взе проф. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет - Стара Загора.

Щастлив съм, защото вече четвърти път получавам тази награда. С чест и удоволствие заставам пред вас. Радвам се че в Тракийския университет има два факултета със 100-годишна история, които заслужено получават тази награда. Ние стартирахме една програма за задържане на българските студенти у нас - през изминалата година изпълнихме 100% от държавната поръчка, имаме много мотивирани студенти, които са първи курс при нас, разказа проф. Ярков.

Военна академия „Георги Стойков Раковски“ спечели  първо място в направление „Военно дело“. Тяхната награда даде бившият министър на образованието акад. Николай Денков. Получи я генерал-майор Тодор Дочев, ректор на Военна академия "Георги Стойков Раковски".

"За нас е чест да получим тази награда. Конкуренцията за нея е между четири университета и не е лесно да поддържаме първото място", каза генерал-майор Дочев.

"Това ми е любимата церемония. Тя е много ярък символ как трябва да оценяваме университетите, защото всеки един от тях трябва да се стреми да е първи. Не знам за друго събитие и място, което може да събере 10 министри. Нищо не би се случило без ректорите и преподавателите, които движат науката напред. Реформите много често срещат съпротива. Върху мен имаше изключителен натиск да не се отваря картата за висше образование. Спомням си как един ректор ми се обади, за да ми каже да спра да се занимавам с темата за плагиатство. През целия си живот съм се водил от максимата, която един математик е написал в "Алиса в страната на чудесата" - "Ако искате да останете на едно място трябва да тичате много по-бързо, ако искате да отидете на друго място - трябва да тичате още по-бързо. Това е символ на състоянието, в което се намира висшето образование", каза акад. Денков.

 Лесотехнически университет бе отличен с първо място в направление „Горско стопанство“. Наградата даде бившият министър на образованието и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев. Получи я чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет.

Благодаря ви за признанието. То е дело на колегите от Лесотехническия университет, който готви живи кадри за природата в България. Ние я ползваме назаем от бъдещите поколения. Това е признание за поредна година за нас. Позволявам си да споделя, че слоганът на ЛТУ е с български корени и европейски стандарти, посочи чл.-кор. проф. Илиев.

Поздравления за медийната група "24 часа" като цяло за ангажираността им с темата образование. Ние в министерството сме казвали, че 24 часа трябва да бъде записана като национално-обществена медия помагате ни да водим градивен и смислен разговор по темата за образованието. Стратегията нямаше да се обвърже с данни от рейтинговата система, ако нямаме надеждна оценка. Тя ни помогна през всичките тези години да имаме една последователна политика. Другата безспорна заслуга е на ректорите. Работил съм с всички министри, откакто започна рейтинговата система. Всеки един министър даде своя принос, но много сериозна бе работата на ректорите. Това, което каза и г-н Денков е, че ние наистина не можем да седим на едно място. Но вече приоритет не е да бъдем първи в страната, а живеем в глобализиран свят и глобализиращо се висше образование. Съревноваваме се с един свят, който е хиляда пъти по-голям от България. Сами сме малки, затова е важно да успеем да развием стратегията за 2030 г., призова пък Красимир Вълчев.

 Академия на Министерството на вътрешните работи бе отличена с  първо място в направление „Национална сигурност“. Тяхната награда бе връчена от проф. Даниел Вълчев, а я получи -старши комисар доц. д-р Иван Видолов, ректор на Академията на МВР.

Няма да е пресилено, ако кажа, че рейтинговата система се превърна в запазена марка. Всички предизвикателства, пред които са изправени днес университетите налагат да предлагаме адекватни решения. Рейтинговата система се оказа едно от средствата, което дава най-ясна представа за нуждите на системата, Видолов

Много неща се казаха. Но мен много ми

онова което не може да се добие, трябва да се измисли. редът от който е тръгнало нашето общество не само трябва да се измисли, но и да се отстоява, затова поздравления за Академията на МВР, Вълчев

С отличие си тръгна и  Великотърновски университет. Той получи специална награда за първо място в професионални направления История и археология, Филология и Философия за висше училище извън София. Тя бе връчена от проф. Георги Фотев, който бе министър на образованието. Получи я проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.

След или с възхода на четвъртата индустриална революция се променя по абсолютно безпрецедентен и радикален начин мястото на университета в живота. Аз приветствам измерванията на рейтинговата система. Главният резултат тук даже не са наградите, а развитието на интелектуалния пазар на труда. Това става много трудно у нас. Има огромно значение в кой университет завършва младият човек и по какъв начин се управляват университетите, за да се справят с невероятните предизвикателства, посочи проф. Бонджолов.

Към хората, които са в политиката - направете така, че държавата да има бюджет. Моля ви от името на всички ректори на държавни университети, за да можем да успокоим хората и да работим нормално, а за да работим нормално, трябва да създадем условия. Надявам се да намерите общ език, проф. Фотев

 Национална спортна академия „Васил Левски“ е отличена с  първо място в направление „Спорт“. Наградата даде издателят на "24 часа" Венелина Гочева на проф. Николай Изов, ректор Национална спортна академия "Васил Левски". 

Едно от нещата, което обединява българите, са шампионите. Така че на този университет пожелавам да създава шампиони, каза издателят на "24 часа" Венелина Гочева.

Благодаря от името на НСА. Получаваме тази награда за пореден път, но радостта, която всеки един от вас изпитва от спортните успехи, е дълбоко конспирирана зад действията на нашата академия, отвърна проф. Изов.

С приз си тръгна и Медицински университет – Пловдив. Той спечели  първо място в направление „Медицина“.  Наградата даде проф. Румяна Коларова, която бе министър на образованието. Получи я проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив.

Малкият принц казва, че не винаги хубавите неща се виждат с очите, а се усещат със сърцето. Благодаря на държавната власт, че не само с очите си усетиха добрите идеи на МУ, а защото със сърцето си ни подкрепиха. Благодаря на студентите от нашия университет, но и на преподавателите. Извън рейтинговата система, бих искала да добавя нещо друго - през последната година университета продължи да бъде лидер в симулационното обучение, подчерта проф. Мурджева.

За мен е чест да участвам в тази церемония, имам предимството и недостатъка да говоря след много мои колеги и те казаха много от нещата, които мислех и аз. Това означава, че имаме единомислие. Искам да отдам заслуженото на проф. Бояджиева, която стои в основите на този рейтинг. Все повече се надявам ние да се превърнем в една ефективна общност, която ако не действа глобално, то много интензивно в европейската академична общност, каза пък проф. Коларова.

 Университет по хранителни технологии – Пловдив – първо място в направление „Хранителни технологии“. Наградата даде проф. Владимир Атанасов на проф. Пламен Моллов – ректор на Университет по хранителни технологии – Пловдив.

"Позволете ми и аз да се присъединя към добрите думи за рейтинговата система, която се превърна в един компас. Ние сме изключително горди, че за седма година получаваме Академичен Оскар. Ще се борим и през следващата година да спечелим тази награда", каза Моллов.

"В далечната 2001 г. нямаше рейтингова система нямаше. Тя е изключително полезна, защото ни даде ориентир за качеството на висшето образование, даде ни ориентир, че трябва да привличаме чуждестранни студенти, но най-важното- даде ни ориентир, че повишавайки качеството на висшето образование ще можем да разчитаме през следващите години на една успешна академична общност", каза проф. Атанасов.

С приз си бе отличена и Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Той бе за първо място в направление „Музикално и танцово изкуство“.
Проф. Тодор Танев връчи наградата на проф. Сава Димитров, ректор на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

За мен е привилегия да получа тази награда, която НМУА постига благодарение на моите колеги, които са направили така, че нашето изкуство, което не може да се пипне, да развълнува публиката в целия свят, подчерта проф. Димитров.

Много дълбоко искам да благодаря на "24 часа" и специално на г-жа Гочева, че създава възможност за едно справедливо и равно отношение към университетите чрез този чудесен и уникален празник за всички нас - излизането на рейтинговата система. Много е лесно през останалите дни на годината да говорим, че едни вузове са по-известни, но това не е така. Без музика също така не можем и бих искал да кажа, че този Оскар, който получава Музикалната академия, ме кара да си мисля - защо не направих повече. За първи път възвърнахме нещо, което години наред ни беше вземано. Нека и следващите министри и всички, които не са министри да схванат, че това е добро. Без ученици, които да учат култура, всичко останало е под въпрос, каза и проф. Танев.

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив се класира на първо място в професионално направление Теория на изкуствата. Призът бе връчен от чл. кор. проф. Николай Милошев на проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Чудесно е, че сме заедно. Благодаря ви, че отново сме тук, където ни е мястото - делим първо място с един частен университет. Аз искам да кажа, трудно би могло да се побере само в едно интервю, ние сме един оазис на изкуствата в провинцията, но ако може да погледнете в една бивша европейска столица на изкуството, ще видите какво всъщност съдържа тя с нашия вуз, заяви проф. Шекерджиева-Новак.

За мен е чест наистина да връча тази награда. Може би организаторите са знаели, че един от любимите ми градове е Пловдив, каза пък чл.-кор. проф. Николай Милошев. 

Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов" е на  първо място в професионално направление Театрално и филмово изкуство. Наградата се връчи от заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова на проф. Станислав Семерджиев.

Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов" е на първо място в професионално направление Театрално и филмово изкуство. Наградата се връчи от заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова на проф. Станислав Семерджиев.

"Скъпи хора на духа, за мен е радост, че съм ректор на Национална академия за театрално и филмово изкуство. Искам да си пожелаем да има мир, да има бюджет и в него да има повече пари за университетите", каза проф. Семерджиев.

Искам да благодаря на всички университети, че работим заедно и да им пожелая да развиват висшето образование и науката, обясни заместник-министърът на образованието Албена Чавдарова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>