Някой подлага динена кора на Бойко

16.01.2023 08:00 Валери Найденов
Депутатите от 48-ия парламент полагат клетва. Но ако и третият мандат се окаже неизпълнен, отново ще има извънредни парламентарни избори. СНИМКА: Архив

Я е въвел “гръцката” система, я е отпаднал от играта

След 4 катастрофи в едно и също дърво шофьорите на България май стигат до извода, че вече трябва да го заобикалят. Само още веднъж и край.

“Дори да се отиде на избори - изказа се Бойко Борисов онзи ден, - трябва да се мисли след пети вот – или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли системата, промяна на гласуванията, ако щете.” А за каква смяна трябва да се мисли? “Да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, ако щете, каквото и да бъде.”

“Каквато и да бъде” е весело отношение към най-важния и структуроопределящ фактор на политическата система. Явно в коридорите на ГЕРБ нещо се шушука, текат някакви обсъждания, в които по принцип побеждават лошите идеи. Един от признаците е, че Георги Марков се отказа от симпатиите си към унгарската избирателна система - явно се е усетил накъде духа вятърът. Но най-интересното е кой е пробутал на Бойко Борисов идеята за гръцката система с бонуса. Сигурно не му е мислил доброто.

Преди години

Берлускони въведе такава система уж в своя полза, но това му изяде главата

партията му се срина на следващите избори, бонуса го лапна опозицията, а той самият бе подложен на съдебно тричане. Дори попадна в затвора. Да, Бате трябва много да внимава с точно този “експерт”. Гръцката система е следната – 250 депутати се избират с партийни листи, а на първата партия се дава бонус от 50 мандата. За ГЕРБ звучи много примамливо – нали все е първата партия. Ако у нас през октомври 2022 г. системата бе “подсилена” с 50 мандата бонус, сега ГЕРБ щеше да има 117 мандата вместо 67. Това вече е друга песен.

Само че щом някой политик въведе такава система, електоратът му тегли шута.

Вече споменах за Берлускони в Италия. Същия опит има и Гърция. През 1990 г. премиерът Константинос Мицотакис наложи още по-голям бонус, защото бе уверен, че неговата “Нова демокрация” държи първото място в кърпа вързано. Но гърците силно се обидиха и през 1993 г. дадоха победата на ПАСОК, който с бонуса взе 57% от мандатите. Мицотакис си подаде оставка като председател на партията и повече не се завърна. Някой насочва натам и Бойко. Идеята за “бонус” е толкова шарлатанска, че обикновеният човек се изпълва с отвращение.

Елитът е друга порода – там мислят по друга схема. Но все пак народът му трябва за един ден на всеки 4 години. Основното основание за “пропорционалната система” е в това, че уж разпределя по-справедливо мандатите между партиите. Но какво е една пропорционална система, която отменя пропорцията? Гавра с електората. Така го виждат хората и наказват подигравача.

Интересното е, че българският политик все го тегли към шарлатанията. Вместо да се учим от отличниците по демокрация, ние все черпим с пълни шепи от двойкаджиите. Не искам да обиждам Гърция, тя е доста по-напред с материала от нашего брата, но като говорим за модерната демокрация, Гърция може да бъде полезна само с грешките си. Да знаем какво да не правим.

Впрочем сред тези грешки има и един разумен ход – след десетилетия горчив опит гърците записаха в конституцията си, че ако някой парламент пак смени правилата, те ще важат чак на по-следващите избори. Докато управляваше (2015-2019 г.), СИРИЗА премахна бонусите, но това ще се приложи едва сега, през юли. А на по-следващите избори, които ще са най-късно през 2027 г., бонусите ще се върнат пак.

Нашите управници още са зелени и затова обичат да сменят системата точно пред изборите.

А резултатът все ги изненадва неприятно.

Както казах, ако ще се учим, да се учим от отличниците - Англия, Франция, САЩ, Канада, Швейцария и така нататък. Гърция, Белгия, Италия, Испания не са сред тях. Където има партийно-листова избирателна система – там има същата криза като в България. А където има мажоритарни избори, подобна криза е невъзможна.

Пораженията на партийно-листовата система са много по-дълбоки от това, че парламентът е разпарчетосан. Вгледайте се какви хора стават депутати – все дипломирани шарлатани. Последният скандал с НЕКСО даде нови ярки образци. За 2 години се нагледахме на патологични егоисти, които нито знаят кой им е избирателят, нито имат някаква кауза, нито им пука за българския интерес. Затова пък властта ги влече като пеперуди към лампа.

Очевидно е, че днешните депутати се назначават от олигархията, а кризата е резултат от войната между различните олигархични групировки. Към това се добавя и колониалният натиск. Политически елит, който не е избран пряко и поименно от народа, лесно може да бъде превзет отвън. И точно това се случва пред очите ни. Да давам ли примери? Не, не искам да обиждам безсилните на деня. Най-странното е, че сред враговете на единствено истинския мажоритарен вот, са и патриотичните партии. “Възраждане” не дава и дума да се спомене по темата. Сега “Възраждане” ще прави референдум против еврото – аз лично съм съгласен с това, но защо забрави за референдума от 2016 г.?

В цялата българска история няма по-мощна и ярка проява на пряката демокрация.

И политическата класа хвърли този референдум в боклука.

Грантоедните експерти до един се изправиха против волята на народа. Същите, които Костадин Костадинов се заканва да прогони. Няма как, при тази избирателна система по-вероятно е те да изгонят него.

Самата “Възраждане” влезе в парламента с 250 хиляди гласа. А за мажоритарен вот в 2 тура гласуваха 2 милиона и 500 хиляди български граждани. Който патриот забравя това, не е никакъв патриот. Виж, при зависимите от посолствата политици е обяснимо – тяхната мисия е да подпомагат колонизацията. Тук не изключвам професионалните русофили, които по принцип смятат демокрацията за шменти-капели, защото така ги учат Дугин и Фурсов.

Тези дни ще подам молба във фондация “Америка за България” да финансират разработка на тема: “Защо в България трябва да се въведе американската избирателна система”. Като получа гранта, ще ви се обадя.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>