Омбудсманът за 3 проблема: плащанията по ТЕЛК, реформата в градския транспорт и винетките на хората от Пролеша

15.01.2023 10:40
Диана Ковачева

Унизително е отношението към тези хора, оставени на ръба на физическото оцеляване, каза омбудсманът Диана Ковачева по БТВ по повод казус на хора с увреждания - да получиш 12,80 лв. за 6 месеца - един ден да ти бъде платен след като си уведомил институциите защо не може да се явиш в деня, в който са ти посочили.
Внесох в Народното събрание и с много голямо единодушие бе прието моето предложение телковите решения да важат до момента, в който бъдат издадени новите и хората впоследствие да не връщат парите, ако имат разлика в процента неработоспособност, каза Ковачева.
Другата тема е свързана с несправедливия начин на определяне на процента на неработоспособност, не може само водещото заболяване да се взема предвид. Трябва комплексно да се гледа.
За предложението, прието на първо четене, уверението е, че в сряда ще бъде разгледано на второ четене. Когато си подал навреме документи и чакаш да речем 6 месеца за периода, в който ти е изтекло решението, то ще продължи да действа, докато бъде издадено ново, каза Ковачева.
Реформата трябва да бъде много задълбочена и комплексна. Хората протестират с право, защото от години са жертва на една неслучила се реформа, която води до унизително съществуване за тези хора, те са достатъчно ощетени от съдбата.

По повод реформата в градския транспорт на София Диана Ковачева каза: "Цялата тази сага можеше да бъде избегната, ако Общинския съвет се бе вслушал в гласа на софиянци още през юли миналата година по време на общественото обсъждане. Абсурдна е глобата от 3 лв. Радвам се че сега поне председателят на Общинския съвет чу хората.

По повод глобите за винетки на хората от с. Пролеша Ковачева каза това е много сериозна несправедливост.

Според нея проблемът идва от неуведомяването. „Ако карате без винетка, или ако карате със сгрешена винетка, ви уведомят след 6 месеца, след 1 година. Санкцията, когато карате без винетка или със сгрешена винетка - се налага всеки ден, в който сте карали. Ако карате 365 дни - 365 глоби по 300 лв. ще ви бъдат начислени. Затова тези хора дължат толкова много пари или пък ще поискат от вас да платите компенсаторна такса в размер на 70 лв. Аз съм внесла предложение това да се промени, защото е изключително несправедливо. Първо е много висок размерът на тази глоба, за други по-тежки нарушения, дори по закона за движение по пътищата се налагат по-леки наказания“, коментира Ковачева.
По думите й в 3-дневен срок трябва да бъдат уведомявани хората. „Така те нямаше да бъдат в момента на пътя и да протестират, ако бяха уведомени на третия ден, че им се налага глоба или трябва да платят компенсаторна такса. В най-лошия случай щяха да се отърват със 70 лв. компенсаторна такса, тъй като не са уведомявани своевременно“, добави Ковачева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>