„Възраждане“ казват НЕ на войната по пътищата, искат по-високи санкции

13.01.2023 11:44 Деляна Къркеланова
Петър Петров

„Възраждане“ казват НЕ, на войната по пътищата, искат по-високи санкции за всички нарушители по пътя. Те ще вкарат нов законопроект, който гласи именно това, и също временно спиране от движение и временно отнемане на превозното средство от 1 до 5 години, в случаите в които шофьора е хванат за употреба на алкохол и наркотици. От групата са против условните наказания, затова с вкараният от тях законопроект, ще го премахнат. Още следваща сряда се очаква, да влезне в дневният ред, с приоритет.

Това заявиха от парламентарната група на брифинг в парламента.

Всички сме свидетели, какво се случва по пътищата. Има тежки последици и смърт за невинни български граждани. Това са случаите на употреба на алкохол и наркотици, неправоспособност. Шофиране с несъобразена скорост и във всички тези случаи е причинена смърт или тежка телесна повреда. Ние смятаме, че най-правилната форма и реакция на обществото, срещу тези деяния е повишаване на санкциите, заяви зам.-председателят на „Възраждане“ Петър Петров.

С нашият законопроект искаме тяхното увеличение. Предложихме и санкции за временно отнемане на книжката от 1 до 5 години при употребата на алкохол. С нашият законопроект махаме условна присъда. Това нещо трябва да спре. Имаме положително становище от Министерството на вътрешните работи и прокуратурата, изясни Петров.
След това даде думата на няколко жертви, които са загубили близки по пътя.

„Моят внук беше убит на 18 години от шофьор, който е неграмотен. Има 61 наказания по закона за пътищата. Още 33 нарушения е допуснал, след смъртта на внука ми. Дадоха му само 3 години условна присъда и 3 години отнемане на шофьорска книжка. Това не е нормално и трябва да се промени. Много деца си отиват от България, нека да ги защитим от неграмотни шофьори“, обясни една от жените.

Убиват децата на пътя, съдиите им дават условни присъди за 4 години и после му дават обратно книжката, докато нашите деца са по гробищата. Убиецът на детето ми днес празнува, ходи на море, на казина. След това му се ражда син, качва си снимка, и пише: „Добре дошъл сине“. Докато идват празници, и ние не можем да ги усетим, за нас няма нищо. Детето ни го няма. Нашият убиец има 20 акта за превишена скорост. Искаме промени, нашите деца ги няма. Искаме нови закони, които са много спешни и справедливи“, настояваше друга жертва от войните по пътя.

Моят син беше убит в аварийната лента. Неговият син, моят внук в момента, е на 13 години и само пита къде е . Няма го баща му. Убит е, и лежи в затворен ковчег. Коледа мина, няма го сина ми. Искам справедливост, защо нищо не се прави?, питаше пък трета жена. 

Много съм разочарова от обществената апатия на обществото. Брат ми и братовчед ми починаха 1999г. Беше жив известно време, но ако имаше хеликоптери, може да бъде спасен.

Не мога да разбера защо такива престъпления срещат такава апатия в политиците, журналистите и дори в хората. Защо не се предприемат мерки, защо правата на убийците са по-важни от правата на хората?, питаха още поканените на брифинга.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>