Условна присъда за шофьора, убил съдийка на АМ “Тракия“

13.01.2023 10:44 Диана Варникова
Темида СНИМКА: Pixabay

На 3 години лишаване от свобода с 6 години изпитателен срок бе осъден 37-годишният А. Б., който с джипа си блъсна на автомагистрала“ Тракия“ и причини смъртта на съдия Емилия Петкова от специализирания наказателен апелативен съд. Присъдата е на пазарджишкия Окръжен съд, който призна за виновен А. Б.

В изпитателния срок осъденият ще трябва да има и срещи с пробационен служител, а наказанието предвижда и 6 години лишаване от право на управление на превозно средство от А. Б.

Трагедията се разигра на 29 януари миналата година около 14.40 ч. на автомагистрала “Тракия“, в посока към София, на 102-ия километър, където джип “Ленд Ровер Рейндж Спорт с несъобразена с пътните условия скорост - задимен участък е предизвикал пътнотранспортно произшествие, при което загина 55-годишната съдийка.

Жената шофирала лек автомобил „Тойота Ярис“ и била намалила скоростта, тъй като в района имало гъст дим от пожар от сухи треви в напоителен канал край пътя.

По това време в същата лента се движел лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, управляван от А.Б. Той също пътувал в посока към гр. София. Движел се със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия - задимен участък. Заради влошената видимост А.Б. не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил „Тойота Ярис“ и го ударил в задната част.

Вследствие на сблъсъка водачката Емилия Петкова е починала на място. След удара двата автомобила се зацепили един в друг и движейки се заедно надясно се установили на десния банкет. От удара управляваният от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на Петкова е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма. А.Б. е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни. Ход на делото бе даден в края на ноември миналата година, а пред съда бяха представени редица експертизи, сред които ДНК, автотехническа, съдебно-токсикологична, пожаротехническа, съдебно техническа и видеотехническа.

Бяха разпитани множество вещи лица, свидетели на местопроизшествието и хора, пътували в злощастния 29-ти януари по АМ „Тракия“ и попаднали също в силно задимения участък между 102 и 103-ия км в посока София. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския Апелативен съд.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>