Парламентът задължи МС да преговаря с ЕК за въглищата

12.01.2023 10:42 Деляна Къркеланова
Депутатите задължиха МС да предоговаря по плана за възстановяване в частта енергетика.

Парламентът задължи Министерски съвет да предоговаря с ЕК за промени в плана за възстановяване в частта въглищна енергетика. Предложението се прие с 187 гласа "за".

В сряда на късно заседание на енергийната комисия, депутатите се обединиха около идеята да съставят общ проект, без автори, който да гласуват в парламента в четвъртък.

Народните представители бяха единодушни в това, да задължат МС чрез вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов да преговаря за отпадане на 40% спестяване на емисии до края на 2025г.

Той ще трябва, до 31 март, да отправи обосновано искане към ЕК за невъзможността България да изпълни реформата за намаляване на емисиите и да постигне съгласие за изменение на плана. А въглищните централи да работят до 2038г., съобразно европейското законодателство.

Според Делян Добрев от ГЕРБ, ако не се вземат мерки и се спази плана в сегашното му състояние, България няма да е износител на ток, а напротив, ще се превърнем в потенциален вносител на електроенергия.

"Трябва да подкрепим това решение, дори ако трябва да е с цената за неполучаване на част от парите по плана, ако не го приемем, проблемът, който ще си създадем, ако все пак спазим този ангажимент за 40% намаляване на емисиите, е много по-голям", заяви Добрев

В проекта на депутатите беше заложено големите пари за големите батерии да се пренасочат към ВЕИ и батерии за физически и юридически лица, като безвъзмездната помощ е 50%.

Също така проектът от 342 млн. лв за геотермална централа се разделят наполовина. 171 млн. ще бъдат пак за геотермална енергия, а останалата половина ще отиде за енергийна ефективност.

Сумите, които бяха предвидени за 1,4 гигавата ВЕИ и батерии, да се пренасочат за развитие на мрежата, като не се уточнява дали преносна или разпределителна. 

В общият представен текст има заложено да се отделят двата оператора -  Електроенергийния системен оператор и „Булгартрансгаз“. Те ще бъдат извадени от структурата на Българския енергиен холдинг. Това решение също беше подкрепено както в комисията, така и в зала.

Безпрецедентно съгласие и консенсус по темата, това постигнаха депутатите, а решението да се предоговаря по плана се оказа като обединител за всички тях. Някои други определиха случващото се като прецедент в българският парламент.

Дори имаше подхвърляния от страна на депутатът, Жечо Станков от ГЕРБ, който предложи, президента Румен Радев да връчи третия мандат на енергийната комисия. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>