Синдикати, миньори и енергетици на протест, искат сигурност за въглищните централи

12.01.2023 12:09 Деляна Къркеланова
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

КНСБ и КТ "Подкрепа" в този час протестират в защита на въглищните централи.  В демонстрацията, организирана от синдикатите се включат и работещите в ТЕЦ "Бобов дол", както и във въгледобивните дружества и топлоенергийните централи от цялата страна. 

Протестът е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 година.

По време на протеста, вътре в пленарна зала, именно по този въпрос работят депутатите. Те взеха консенсусно решение в сряда по време на дългото заседание на енергийната комисия да задължат зам.-министър председателят по управлението на европейските средства Атанас Пеканов, до 31 март да отправи обосновано искане към ЕК за преразглеждане на плана в частта на енергетиката и невъзможността България да изпълни реформата за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. А въглищните централи да работят до 2038 г. съобразно европейското законодателство.                

  По време на протеста, представители на синдикатите, палеха кофи с дърва. По този начин те показаха, какво ще се случи като няма електроенергия. Дори запалиха и свещи.

Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, покани депутатите да излезнат отвън при хората, да се топлят и те, за да видят как ще се чувстват хората ако закрият ТЕЦ-овете.

“Тук сме за пореден път. Да защитим малкото което имаме и милеем за него. Тук сме за да го защитим. Всички депутатите да заповядат, да видят какво ще стане ако гласуват срещу нашата воля. Това което правите мили хора от мините, никой не може.Без вас сме за никъде", викаше Вълчев. 

Имаше табели с надписи: “Не закривайте мините”, “Помислете за България”, “Преквалифициран миньор - във фризьор”, “Не искам да стоя на тъмно. Не искам да стоя на студено”, “Долу ръцете от комплекс Марица-изток”.

В демонстрацията пред парламента имаше над 3000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна. Като всички викаха: “Победа” и настояваха за среща с депутатите.

След като бе дадена 30 минути почивка вътре в зала, депутатите от енергийната комисия и представители от другите групи, излязоха при демонстрантите. Когато се появиха, им бяха раздадени по един фенер за всяка парламента група, с цел да им напомня какво ще се случи, ако се закрие Маришкия басейн.

Делян Добрев от ГЕРБ, убеди всички хора на пощада, че ще бъде осигурено бъдеще на въглищните централи поне до 2038 г.

Изказаха се и Десислава Атанасова от “Възраждане”, както и Драгомир Стойнев, който е зам. председател на енергийната комисия. Обещаха на хората, че няма да бъдат спрени от работа, че ще преговарят по плана, само трябва внимателно да се следи, дали всичко ще бъде изпълнено.

За движение са затворени ул. "15 ноември" и площад "Александър Невски”

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>