Здравното министерство: Трябва още работа по Наредбата за медицинската експертиза

10.01.2023 10:42
Хора с увреждания пред ТЕЛК, за да подновят свидетелствата си. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Хората, подали заявление  в срок, няма да останат без права

Промените в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) ще бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет след анализ на предложенията, постъпили по време на обществените консултации. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Поводът за уточнението е, че днес хората с увреждания се събират на протест на "Дондуков" 1 с настояване наредбата да бъде включена в дневния ред на правителството още тази седмица. 

Наредбата беше публикувана за обществено обсъждане на 11 ноември миналата година. В нея бяха включени промени, за които именно настояваха хората с увреждания. Измененията са свързани с опростяване на медицинската експертиза за инвалидност. Една от тревогите на хората е да не останат без доходи, докато чакат ТЕЛК решенията.

От здравното министерство обясняват защо наредбата не може да бъде включена в дневния ред на правителството още тази седмица. А това е, защото са направени и нови предложения, които трябва да бъдат обсъдени.  

"Процедурите по приемане на промени в НМЕ изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение в рамките на обществените консултации, които приключиха на 11 декември 2022 г.", казват от ведомството.

И добавят:  На 22 декември миналата година се състоя заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта, в рамките на което също бяха изразени различни становища по текстовете на наредбата.

Предложените промени от МЗ за Промените в Наредбата за медицинската експертиза са обсъдени на Националния съвет за хората с увреждания, както и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където са разгледани, дискутирани и приети в тяхната цялост.

В периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които касаят заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата. По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности.

Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец.

Министерството прави уточнението, че във връзка с внесен законопроект за изменение на Закона за хората с увреждания, с който се правят идентични промени и в Закона за здравето, с писмо от 21 декември 2022 г. до Народното събрание ведомството е изразило подкрепа за извършване на нормативни промени. Те  регламентират правото на хората да ползват подкрепа/ права и след изтичане на срока на експертното им решение, в случай че са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно от органите на медицинската експертиза.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>