Румен Радев: Дъщеря ми няма договор за участие във филм

06.01.2023 12:32 Павлета Давидова
Румен Радев

Президентът няма да бърза с третия мандат, според него депутатите се давят в скандали и бавят закони

Президентът Румен Радев е говорил с дъщеря си Дарина във връзка с твърденията, че ще участва във филм на БНТ. "По отношение на тази раздухвана истерия говорих с нея. От нейна страна няма поет ангажимент, няма договор за участие във филм. Но аз се радвам, че моите деца избраха да останат, да учат и да се реализират в България. Въпреки българските политически нрави, които непрекъснато ги подлагат на някакви изпитания", заяви той след освещаването на бойните знамена на Богоявление. И добави, че се надява това да не пречупи мечтите им и вярата в България.

Радев няма да бърза с връчвaнето на третия мандат за съставяне на правителство, стана ясно малко след като   "Не искам да говорим за трети мандат, преди да сме изчерпили всички възможности за втория. Това бе един опит на ПП чрез тази декларация да се потърси по-широка подкрепа. Ще обявя решението си за третия мандат, ако стигнем до такъв, в срок.", лаконичен бе държавният глава. 

Радев обаче се скара, че "парламентът се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене". Той напомни, че приоритет в работата на НС трябва да са законите, свързани с плана за възстановяване, но те "не се движат с необходимата скорост". "Някои изобщо не са потеглили. Говори се, че Шенген също е приоритет, но двата важни закона, за които апелирам от много време - антикорупционния закон и този за отговорността на главния прокурор, също не се движат. Ако този парламент не ги приеме, няма да можем да се възползваме пълноценно от успеха на дипломатическия терен. За първи път от 11 г. България получи ясна подкрепа и дата за Шенген", настоя Радев. Според него тези два закона трябва да бъдат приети от този парламент, иначе ще е трудно. "Ако няма парламент сега, това означава, че следва да се разгледат най-рано май-юни. Това подлага на риск постигнатото", предупреди той.

"За мен е важно да не бързаме, да изчерпим конституционната процедура по втория мандат, да изчакаме до вторник, когато ПП ще дойдат или с проектосъстав на МС, или с празна папка. Важно е какво чуваме в парламента, какво е отношението към втория мандат и предлаганата декларация", добави още Радев.

За документа с приоритети от кандидата за премиер акад. Николай Денков държавният глава коментира, че съдържа неща, за които "едва ли има партия, която да ги изключи от своите програми". Всички искат повече сигурност, икономика, по-качествено образование. Въпросът е как ще стигнем до тях, заяви държавният глава.   

 Той изрази притесненията си за състоянието на българската военна авиация  навръх Богоявление. Президентът увери, че МО прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ-29 и тази година, но това било "много тежка задача, свързана с редица компромиси". И отбеляза колко опасно е това, че летците летят по-малко.

Като пример за компромис той даде нальота, който намалява непрекъснато. "Това си има предел. Ние отдавна сме под санитарния минимум. Трябва да се търсят дългосрочни решения", настоя президентът. Радев посочи, че вече е взето решение за ескадрила от F-16, но докато тя стане боеспособна ще минат много години. "Минимумът e 2029-2030 г. До тогава трябва да намерим решение. Вариантите, по които работят в МО са изтребители втора ръка, на лизинг от съюзническа държава. Продължават опитите, трудно, но се надявам да има успех. Важно е да съхраним хората, така че, когато дойдат новите самолети, все някога, да има кой да ги обслужва, да ги поддържа и най-вече - кой да лети на тях", заяви Радев.

Президентът за пореден път повтори, че модернизацията не е еднократен акт, а непрекъснат процес. "Крайно време е да осъзнаем, че националната сигурност е фундамент за просперитета на всяка държава. Национална сигурност не се гради за година или две, не трябва да се сещаме за нея само, когато някъде около нас има конфликт и повишаване на напрежението. Тя означава непрекъснат ангажимент и усилия не само на МО, на всички политици и цялото ни общество", обобщи той.

Радев отново настоя за дългосрочна стратегия и ясна визия за развитието на военните ни сили. "И най-важното, това за което непрекъснато апелирам, а политиците непрекъснато забравят - националната сигурност са хората в армията, тяхната мотивация, подготовка и оборудване", добави още той..

Върховният главнокомандващ на Българската Армия поздрави всички военнослужещи с днешния празник и им пожела "много здраве, сили и енергия в сериозните предизвикателства, които ги очакват тази година".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>