Клошар целунал по ръката 12-годишно момиче, после искал да го опипа. Двамата му приятели по чашка го пребили до смърт

05.01.2023 20:16 Никола Михайлов
Цанко Петрунов (вдясно) и Кирил Стоянов в съдебната зала

Умишлено убийство или причинена смърт по непредпазливост слага край на живота на пловдивския клошар Лалко Журков? Той бе пребит от двама свои приятели по чашка, след като посегнал да опипва 12-годишно момиче.

Отговор ще търси Пловдивският апелативен съд, след като първата инстанция квалифицира извършеното от Цанко Петрунов и Кирил Стоянов като умишлено убийство и им даде съответно по 17 и 15 г. затвор. Защитата обаче обжалва.

55-годишният Журков 

бил женен, но от години живеел по улиците,

често пиел в градинка в центъра на Пловдив заедно с Цанко Петрунов и Кирил Стоянов. Там се събират и младежки компании. На 6 юли м. г. 12-годишно момиче било с приятели.

В Пловдивския окръжен съд, вече на 13 г., момичето разказа, че непознат мъж, когото описа като “наркоман”, се доближил до тях. Целунал я по ръката, опитал да я дръпне за крака и да я опипа. Щом видял какво прави Журков, Цанко Петрунов скочил и хванал за врата бездомника.

По това време в района униформени проверявали за лични документи. Петрунов ги извикал. “Той каза на полицаите, че ако не вземат мерки за мъжа, който ме опипа, щял сам да го направи”, разказа момичето.

“Хванах го за врата, но не съм искал да го душа

Опитах само да го задържа, докато дойде полиция. Изтичах да извикам униформените, но докато дойдат, Лалко вече беше избягал. Двамата се познаваме от затвора, във въпросния ден пак беше пиян”, обясни в съда Петрунов.

По-късно същия ден другият му приятел на Лалко - Кирил Стоянов, го видял да пие с компания в парка до джамията около 17 ч. Присъединил се към групата и не след дълго предложил да преместят купона в дома му в Стария град.

“Отидохме аз, Лалко и още едно момче, което после изгоних. Говорихме си, изпихме 2-3 двулитрови бири  и  няколко патрончета водка”, спомня си Стоянов. Около 2 ч сутринта Журков извадил от якето си два големикухненски ножа.

Домакинът се шокирал и попитал госта си за какво са му. “Вика ми, че спи под пощата и ако някой го натисне там, да го дупчи. Изгоних го без повече разправии”, разказа Кирил Стоянов.

На сутринта  той  излязъл от апартамента, за да отиде при родителите си. След няколко часа се прибрал и видял, че липсва мобилен телефон, който се зареждал в кухнята. Лалко Журков излизал от другата стая и двамата се скарали. Накрая бездомникът върнал телефона и

пак започнали да пият. Така откарали до следобед,

когато отишли до Джумаята. Лалко седнал на стълбището, а Кирил слязъл до денонощния магазин  в съседство.

На масите отпред стоял Петрунов и Стоянов седнал при него. “Цанко каза, че предния ден Лалко дърпал някакво момиче и сега баща му го търси да го трепе”, обясни Стоянов.  На свой ред той разказал за случката с ножовете  от предишната вечер. Двамата приятели пили бира пред магазина и тръгнали да се прибират.

Докато се качвали по стълбите, Журков видял Петрунов и започнал да вика по него:

“О, шпионин, боклук, как не те е срам да викаш полиция,

сега ме търсят”, обърнал се гневно бездомникът към  него. Когато Стоянов се приближил, Лалко подхванал и него. “Ето го и тоя е дошъл. Вчера, когато ти купувах водки, бях добър, а?”, попитал пияният клошар.

В този момент Цанко Петрунов не издържал и забил два шамара на Журков. Включил  се  и Стоянов, като го ударил 4-5 пъти с юмрук в лицето. Бездомникът залитнал, но не спрял да ги обижда. “Не ме карайте да ставам, аз ще ви набарам някъде”, извикал Лалко Журков.

Последвали още удари и когато двамата мъже решили да си тръгнат, клошарят започнал да си бърка по джобовете. Стоянов се изплашил, че отново ще извади ножовете, и за всеки случай му ударил още няколко юмрука. “Аз се защитавах”, заяви в съда  той. 

След  това  двамата приятели се спрели при група младежи и им обяснили защо се е стигнало до побоя. Докато разказвали, Лалко Журков легнал на земята. 

Всички решили, че  е заспал,

но малко по-късно едно от момчетата отишло  при бездомника и установило, че е починал.

Стоянов си тръгнал, а Петрунов останал и помолил свидетелите да се обадят на полиция. “Не съм имал планове да го убивам. Ако исках да направя такова нещо, знаех го къде спи, щях да отида под Централна поща”, каза мъжът. 

“Безспорно е доказано, че в нощта на 7 юли около 22,30 ч Стоянов и Петрунов са нанесли телесни повреди на Лалко Журков, в резултат на които минути по-късно той е починал”, обясни  пред съда прокурорът Галин Гавраилов. Той посочи, че по делото са приложени записи от камерите, които са  заснели всичко.  Побоят продължил 10 минути,  в които

двамата  удряли клошаря през 30 секунди

Той получил 5 шамара от Цанко Петрунов и 15 юмрука от Кирил Стоянов, довели до разкъсване на кръвоносни съдове в мозъка. Всеки следващ удар е влошавал състоянието на пострадалия.

За фаталния край е допринесла и редовната употреба на алкохол от страна на Лалко Журков, която според медицинската експертиза допълнително е отслабила мускулатурата му. 

Петрунов и Стоянов от самото начало съдействали за разкриването на истината. Въпреки това обаче според прокурор Гавраилов превес  в случая имат утежняващи вината обстоятелства. “Няма как да бъде прието за положително това, че по цял ден консумират алкохол и водят безсмислен начин на живот. Контактите им са само с лица от този контингент. Освен това имат много предходни осъждания”, каза  обвинителят.

 Според него мъжете са осъзнавали безпомощното състояние, в което се намирал пияният бездомник, както и до какво могат да доведат действията им, но това не ги спряло.

Адвокатите  на Стоянов -  Васил Василев и Светлана Званчева , и защитникът на Петрунов  - Ангел Костадинов, обаче заявиха, че не може да се говори за умишлено убийство. Според тях двамата мъже са искали единствено да накажат пострадалия и тъй като също били под въздействието на алкохол, не са съзнавали какво може да се случи. “Има доказателства за убийство по непредпазливост”, каза адвокат Званчева. Делото в Пловдивския апелативен съд още не е насрочено.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>