Скандали за пари в БСП - получават ли траншове всички местни структури?

05.01.2023 16:48
Петър Витанов
Размерът на членския внос се определя с решение на НС на БСП

Скандал за пари разтресе БСП. Повод стана пост на евродепутата Петър Витанов във фейсбук, който обяви, че “местните организации са оставени на произвола на съдбата”. Според него те бедстват, защото до тях “вече 2 г. не стига нито лев от държавната субсидия на партията, а повече от година членският внос на хората от БСП, заемащи публични длъжности, също не се разпределя в тяхна полза”.

Затова Витанов вече няма да превежда своя членски внос към централата на “Позитано” 20, каквито са правилата, а ще пренасочи парите към най-нуждаещите се структури. 

Неговата сума е около 1300 лв. на месец, тъй като евродепутати,

депутати, министри, кметове, общински съветници дават 10% от заплатите си на месец

за партията. С изключение на съветниците по устав те трябва да внасят парите не към организациите, в които членуват, а към Националния съвет. Той пък има 3-месечен срок да превежда в касите на червените общински съвети определена сума. Размерът на членския внос се определя с решение на НС на БСП. Последното такова, за което червени си спомниха, е от юни 2017 г. 

450 640 лв. е получила БСП от държавната субсидия за последните 3 месеца на 2022 г. Още по 7 хил. са отишли за двата малки партньора в лявата коалиция в 48-ото НС - “Тракия” и ПК “Екогласност”, сочат данните на финансовото министерство.

Колко пари обаче са преведени на структурите миналата година, “24 часа” не успя да установи. Всички въпроси, свързани с финансите на БСП, които изпратихме до пресцентъра на “Позитано”, не получиха отговор до редакционното приключване на броя.

От отчета на БСП пред Сметната палата за 2020 г. е видно, че тогава централата е превела на местни организации 541 556 лева за наеми на партийни офиси и клубове.

Тук обаче са включени и даренията за лечебни заведения и клубове на пенсионери или такива за подкрепа на хора с увреждания. В тази графа влизат и парите, които “Позитано” отпуска за командировки покрай партийните конгреси, съвещания и заседания, както и за някои местни инициативи.

В отчета за 2021 г. няма конкретно посочена сума за структурите. Записано е перо от 86 хил. лв. за наеми, но не става ясно за кои помещения.

Правилото е, че централата трябва да дава по 25 ст. на глас

на всяка структура спрямо резултатите ѝ за последните избори.

Проверка на “24 часа” установи, че част от местните получават субсидия от партийната централа, други обаче не.

“Общинската организация на БСП в Плевен получава субсидия от централата на 6 месеца. Сумата е 600-700 лева. Тези пари се разпределят за издръжка на офиси, закупуване на консумативи, както и за скромния хонорар на 4-мата политически сътрудници”, обясни общинският шеф Свилен Атанасов. Той уточни, че

членският внос се събира на доброволни начала

Размерът не е фиксиран - хората дават според възможностите си.

Иван Иванов е председател на общинската организация във Враца от 1 г. и твърди, че не знае дали преди са получавани редовно пари от централата. През 2022 г. това е станало на 2 пъти, като вторият е бил през юли около частичните местни избори в с. Лиляче, за които БСП имаше кандидат. Иванов обясни, че средствата от централата, членския внос и даренията им стигат да водят нормален организационен живот.

Соццентралата изпраща субсидии във всяка област, такава получава и Градската организация в Пловдив, съобщи местният лидер и депутат Иван Петков-Бебето. Освен членския внос в касата постъпило и дарение, основно от Петков и оргсекретаря Калин Милчев.

Благодарение на общинските си съветници покрива разходите за ток, отопление и издръжка на офиса организацията в Горна Оряховица. “Като човек, заемал държавна служба - зам. областен управител при кабинета “Петков”, плащах 10% от възнаграждението си по устав. Имаме и хубава група от 9 съветници - и от тях по 10%, връзват се нещата. Малко и членски внос, посъбрахме пари”, сметна местният лидер Огнян Стоянов. Според него субсидии от централата е имало и през 2021 г., и през 2022 г., но били

смешни пари и се бавели

“За цялата 2021 г. да сме получили 2-3 хил. лв., но им изгубих дирята. По-рано ги даваха на тримесечие, сега ги бавят”, допълни Стоянов. Заради затруднения с издръжката вече няма постоянен сътрудник в партийния офис. Той разказа, че нормални пари от субсидията получавали през 2017-2021 г., когато БСП имаше 80 депутати.

Партийната субсидия на БСП намалява във времето, щатовете в Смолян също. В момента има само един финансов служител на половин щат. “Добре, че по закон наемът ни е символичен. Ток, вода и други консумативи покриваме от членски внос. На 3-4 месеца получаваме средства от централата за партийна дейност”, заяви Милко Гавазов.

Единственият ни приход е от членския внос. В област Стара Загора в момента социалистите са около 3700 човека, каза председателят на областния съвет на партията Румяна Динева.

В организацията в Пазарджик от 2 г. не са получавали субсидия и организацията се издържа основно от членския внос, който две общински съветнички внасят. На година основните организации събирали едва 300 лв. от членски внос. Затова общинският клуб не работи постоянно, обясни шефката на общинската структура Лиляна Мърхова-Присадникова. Организацията дължала пари за заплати за 1 година и 6 месеца, както и за счетоводител и телефон.

“Позитано” поема разходите за заплати и осигуровки на организатора в Кърджали, както и за счетоводно обслужване, казва местният лидер Милко Багдасаров. За покриване на разходите по офиса се разчитало на членския внос. Пари от София пращали и при възникнали допълнителни разходи или големи прояви, например фолклорния празник в града, който червените организираха на 1 май.

В Бургас не са получавали от сбусидията вече година и половина, призна общинският лидер Живко Господинов. Той тълкува, че забавянето било заради закона - партията трябва да е била в НС поне 1 г., а имаше 4 поредни вота. Оправяме се с членския внос и дарения, твърди Господинов.

Финансовите отчети на БСП за 2022 г. все още не са готови - до 15 януари общинските организации подготвят своите, оттам отиват в областните съвети, а до 31.03. националният пленум приема отчета.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>