Кулоарен скандал: Жечо Станков и Асен Василев в схватка за въглищните централи

05.01.2023 10:53 Павлета Давидова
Асен Василев СНИМКА: Архив

20 минути ГЕРБ и ПП взаимно се обвиняваха в лъжи кой е обрекъл енергетиката на колапс

Малко преди "Промяната" да дадат брифинг, в който да оборят обвиненията от ГЕРБ и Бойко Борисов за затварянето на въглищните ни централи, Жечо Станков и Асен Василев влязоха в кулоарна схватка кой е поел ангажимент за затварянето им.

Василев започна да се оправдава пред стаята на партията, но срещна острия отпор на Станков. "От 2022 трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил ТЕЦ 2 на пълна мощност, тази година трябва да работи само 50 дни", сметна Станков. От три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., продължи той.

Василев заяви, че шансът да се намали този процент е само ако се действа заедно с Румъния и Полша и хвърли вината върху Борисов и поет от него ангажимент през 2020 г.

Василев твърди, че те дори са намалили процентите - вместо обещаните от ГЕРБ 55, те са паднали до 40%. Жечо Станков го обвини, че това е лъжа - поетият от Василев ангажимент означавал "пред дома ти да имаш кола, но да не можеш да я караш".

"В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис - 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности", заяви Асен Василев. И контраатакува с въпрос какво е подписал Бойко Борисов през 2020 г. в Брюксел.

Станков обаче го призова да признае какво е направил и да се обединят всички партии за предоговаряне и отпадане на ангажимента за затваряне на въглищните централи.

Ето, в анекса на Плана го пише, не дърпайте документа, ядоса се депутатът на ГЕРБ, след като Василев започна да дърпа документа, на който Станков се позоваваше. Ексвицепремиерът обясни, че просто искал да го види. Спрете да лъжете, настоя той. Но внезапно се съгласи, че трябва да има предоговаряне на Плана за възстановяване.

Щом трябва да има предоговаряне, означава, че има ангажимент, отговори му обаче Станков.

А Теменужка Василева се опита да пробие кордона от журналисти, за да се включи, показвайки отговор от настоящия енергиен министър. Еднолично решение на министър Асен Василев е закриването на централите, обади се тя, но така и не успя да пробие и да стигне до двамата спорещи.

"Г-н Борисов каза, че ние не излизаме с физиономиите си. Г-н Денков е основател на ПП, член на изпълнителния съвет. Излизаме си точно всички с физиономиите", заяви още Василев, визирайки кандидатът им за премиер.

Към скандала се присъединиха за кратко и депутати от "Възраждане", които също скочиха срещу затварянето на централи, обвинявайки "Промяната".

Вербалната схватка продължи 20 мин, след което темата бе продължена и в пленарната зала.

ГЕРБ настояват НС да задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков обявиха, че Асен Василев и ПП са нанесли щети за 5 млрд. лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>