Наддаване за третия мандат - БСП, ДПС, ДБ и Янев със заявки за правителство (Обзор)

04.01.2023 22:30
Дори кандидатът за премиер на “Промяната” акад. Николай Денков призна, че декларацията им може да послужи за обединение в третия мандат.
Мустафа Карадайъ
Корнелия Нинова
Христо Иванов

В петък парламентът ще обсъжда декларацията на “Промяната”, но дори тя да събере мнозинство, това не гарантира подкрепа за кабинет, предупредиха партиите

Само ден след като “Промяната” си тръгна от Румен Радев с втория мандат, истинско наддаване за третия прозвуча между редовете на лидерските речи в първия пленарен ден за новата година.

Кандидатът за премиер на ПП акад. Николай Денков сложи на масата проект за декларация, в който са залегнали 4 национални приоритета и са разписани законодателни предложения с амбицията това да се превърне в обединяваща политическите формации управленска програма. Засега обаче получи безусловна подкрепа само от “Демократична България”. Ако Народното събрание не събере мнозинство да гласува декларацията, Денков няма да предложи състав на правителство.

Лидерските заявки на старта на новия сезон обаче окончателно затвърдиха усещането, че дори в петък програмната декларация на “Промяната” да събере подкрепа в пленарната зала и акад. Денков да предложи състав на кабинет, той няма шанс да мине. Но пък документът би могъл да послужи за обединение за третия мандат.

Така бяха разчетени посланията и на самия кандидат-премиер, който първи взе думата при традиционните слова за старта на НС вчера.

В петък, когато се разглежда програмната декларация, внесена от “Продължаваме промяната”, несъгласните с нея да отговорят на въпроса как си представят реализацията на третия мандат. Ако не можете да отговорите на този въпрос, кажете ясно, че от самото начало на това НС вие сте работили, за да приключи то най-бързо своя живот и да отидем на следващи избори, обърна се към депутатите акад. Денков, подсказвайки, че партията е наясно с нагласите за провал на мандата.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов все пак обясни, че коалицията продължава да се придържа към плана за кабинет на малцинството.

Да отидем на избори, би било логично и разбираемо от гледна точка на тяснопартийни интереси. Всеки се надява на избори да получи малко по-добра реализация. За нас отговорното поведение е да използваме целия потенциал на втория мандат и да се опитаме да съставим правителство, коментира той.

Иванов продължава да отбягва отговор на въпроса готови ли са ДБ да съставят кабинет,

ако президентът Румен Радев посочи тях за мандатоносител. Хората на Иванов да получат последната папка, призова преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всичко зависело от “състоянието на парламентарната сцена след евентуалното проваляне на втория мандат”, обясни Иванов вчера.

Трябва да гарантираме политическа стабилност чрез съставянето на редовно правителство. Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс за това. Ние бихме го нарекли мандат на разума, включи се лидерката на БСП Корнелия Нинова. И така даде още по-категоричен сигнал на доскорошните си партньори, че няма да даде втори шанс на “Промяната”.

Реално заявка за третия мандат направи и ДПС. Провали се първият мандат. Вторият не дава по-големи шансове, като се има предвид еднаквият модел на първите 2 политически сили. Това, което трябва да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат, стреля от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В словото си, което съвпадна и с 33-ия рожден ден на ДПС, той цитира тезиси на създателя на движението Ахмед Доган, които са актуални и днес.

Карадайъ обясни, че народът очаква редовен кабинет и депутатите трябва да го осигурят.

Политиката е отговорност. ДПС знае как се носи отговорност,

добави той и призова всички партии да седнат на една маса и да определят приоритетите на България.

Факт е, че погледите са насочени към третия мандат. Той е кризисен и трябва да бъде използван максимално за излизане от политическата криза, обяви от името на ГЕРБ Тома Биков.

За предизвестения според партията му провал на втория обясни, че няма как да подкрепят тези, които доскоро са искали да ги унищожат. Все пак призова “уважаваният акад. Денков” да предложи състав на кабинет.

ГЕРБ вече са изчислили и как да бъде оползотворен третият мандат, при това със 140 депутатски гласа. Този парламент има мнозинство и тази наша теза се доказа по време на приемането на бюджета или по-скоро удължаването на бюджета, когато текстовете минаха с гласовете на ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, това е атестатът за мнозинство, обясни Биков, който е зам.-шеф на парламентарната група.

Стефан Янев, който доскоро се считаше за фаворит да получи третия мандат, става

все по-малко желан от останалите партньори

заради настояването му да се подпише коалиционно споразумение. Той припомни това си условие и вчера.

Трябва да променим и начина си на говорене, и начина си на мислене. Ако предлагаме смислени решения, хората ще ни подкрепят, заяви лидерът на “Български възход”

“Възраждане” пък продължава да настоява за разпускане на НС. Единственото, което този парламент може да създаде, е зомби правителство - няма как един труп да роди нещо животворно, заяви лидерът Костадин Костадинов.

Мустафа Карадайъ: 

“Месиите” нямат капацитета да управляват

Политическата криза ни води към институционален срив. Недоверието на обществото в политиците и парламентарната република няма да се реши само с предсрочни избори. Трябва да покажем нов модел.

В последните години изборите се печелят от месии, които преди това са създали образа на лошия в лицето на политическия си опонент. Но тези политически сили се оказват силни само в омразата и отрицанието. Те нямат капацитета да управляват.

Без значение какви биха били последиците за рейтинги и изборни резултати, отговорността към обществото и бъдещето на държавата изисква да намерим решение за редовен кабинет с ясен хоризонт и конкретни задачи за изпълнение. ДПС има откровен диалог с хората, има ясна визия за развитието на страната. 

Корнелия Нинова: 

Стига емоции, да сложим край на нестабилността

Стига емоции! Нека с разум, но без недопустими компромиси и без задкулисни договорки, а открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност.

Нека това да е стъпка към стабилизирането на парламентарната република, защото тя е в опасност. Имаме пълзящо овладяване на държавата от еднолична власт, която се движи по ръба на конституцията. Ние сме за парламентарната демокрация и докрай ще се борим за тази форма на управление.

Изведнъж се оказа, че има множество закони, които нямат нищо общо с плана за възстановяване, но са много спешни – защото обслужват частни интереси. Да си го кажем и да се опитаме да сложим край на лобизма в българския парламент.

Христо Иванов: 

Опитват да минат по чорапи за отговорността

Голямата трудност не е в съставянето на правителство. Голямата трудност е политиците да поемат отговорност и какво ще прави правителството оттам нататък. Всички се опитват да минат по чорапи около това.

Не бива да се рискува с третия мандат, защото третият е авариен и много рисков. Работим за съставянето на правителство с втория мандат. Това е реалистичният и отговорен вариант.

Да изработим документ, който да ни даде пътя напред. Да спрем с черните проклятия и да дадем посока на страната. Да спрем с политиката на страха и да дадем посоката на надеждата.

Поведението ще покаже кой е отговорен и кой не е, кой си търси повод да се измъкне и да отиде на избори сух и кой е готов наистина да поеме отговорност.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>