ГЕРБ: Обречени сме на диалог, иначе демокрацията може да рухне за секунди

04.01.2023 10:34 Лиляна Клисурова
Тома Биков СНИМКА: Николай Литов

Призив партиите да се научат да работят заедно, отправи Тома Биков от ГЕРБ в декларация за старта на новата парламентарна сесия.

Във всяка нормална демокрация най-нормалното е първият мандат да има най-големи шансове, защото е с най-голяма легитимност. ГЕРБ направи много компромиси с ясното съзнание, че в този парламент има мнозинство. И това се доказа при приемането на бюджета, даде пример Биков.

Надявам се да сложим началото на края на политическите иновации, които са в основата на тежката криза в обществото. Иновации от типа на възвръщане на политическото насилие, преследване и искане за унищожаване на политическия опонент, трябва да приключат, каза Биков.

Как "Продължаваме промяната" и уважаваният акад. Денков искат подкрепа от тези, които искат да унищожат. Вече свикнахме, но няма никаква логика, допълни депутатът от ГЕРБ.

Една декларация не може да управлява, колкото и хубаво да е написана, а вашата не е. Една държава се управлява от правителство, всичко се прави в пакет, обясни Биков. И призова ПП да предложат в пленарната зала състав на правителство. Всичко останало ще бъде мимикрия и отиграване на ситуацията.

Факт е, че погледите са насочени към третия мандат. Той е кризисен и трябва да бъде използван максимално за излизане от политическата криза, каза още Биков.

Самото избиране на правителство не е гарант за това. Затова третият мандат трябва да бъде конструиран според реалностите, а не надеждите. А реалностите са, че партии, които са се атакували, трябва да работят заедно, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Това е отговорност на политическия елит, и ако не решим тази задача, можем да се окажем излишни. Не като хора, а като политическа реалност, предупреди той.

Демокрацията не е даденост и може да рухне за секунди. Затова призовавам да бъдем внимателни в отношенията помежду си. Когато искаме подкрепа, да не поставяме ултиматум. Защото нито една сила не може да управлява сама, това е реалността, каза още Биков.

Това състояние на парламента днес е нормално за пропорционалната система. Оттук нататък ние ще бъдем обречени на диалог. Но може да дойдат други, които да управляват отвъд рамките на парламентарната демокрация, конституцията и свободата, предупреди Биков. И завърши с: Бог да пази България!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>