Пет трика, които гонят махмурлука
Диетолог забранява пенливите напитки и пиенето на гладно, препоръчва печен боб
Известна лекарка от Лондон разкри пет начина да намалим риска от махмурлук по празниците и да се събудим свежи и без главоболие след новогодишната нощ. Водещият диетолог от британския университет Кингс колидж д-р Меган Роси съветва да се избягва шампанското и всеки алкохол с мехурчета. Такъв вид питиета са кошмар за черния ви дроб и кръвта, казва пред “Дейли мейл” докторката, която е родом от Куинсланд, Австралия.
Според нея първото нещо, което ще помогне на 1 януари да сте във форма, е да подготвите чревната си микрофлора да ви защити. “Ако микробиомът в дебелото черво е в добра форма, той произвежда повече бутират. Това е късоверижна мастна киселина, която облекчава чернодробната стеатоза и възпаленията, предизвикани от алкохола.
Д-р Роси препоръчва към всяко празнично ядене да се насладите на растителни ястия като любимия на червата печен боб. Такива храни са подходящи и при махмурлук, защото задоволяват желанието за солено и въглехидрати.
Съветът на диетоложката е:
не докосвайте
шампанизирани напитки
или ограничете до символично количество пенливите вина, просекото, газираните напитки. От питиетата с мехурчета вероятно ще се почувствате зле, казва тя и обяснява защо от газираното се напиваме по-бързо.
“Това е така, защото мехурчетата карат алкохола да се абсорбира по-бързо в кръвта, изпреварвайки способността на черния дроб да го преработва с такава скорост”. Лекарката препоръчва в празничната нощ да се наблегне на традиционни вина.
Не смесвайте концентрата
с диетична сода
или други безалкохолни с изкуствени подсладители.
Проучване на университета в Северен Кентъки е установило, че ако пиете водка с газирана вода или водка и обикновена вода, содата води до 25 процента по-висока концентрация на алкохол в кръвта.
По-добре е изцяло да замените сладките газирани напитки с естествено газирана вода със замразени горски плодове. Това ще забави допълнително темпото на усвояване на алкохола, съветва д-р Роси.
Хапнете, преди да
започнете да пиете
- това звучи просто, но въпреки това много хора не слагат нищо в устата час или два преди продължително надигане на чашката. Задължително е на купони с алкохол винаги първо да ядете, за да забавите усвояването на алкохола и да дадете шанс на черния си дроб да се справи, каза Меган Роси. Ястия с високо съдържание на протеини са добро решение, преди да прекарате вечерта с приятели и алкохол.
Поддържайте тялото
си хидратирано
преди, по време и след пиене – това е ключът към ведър ден след тежка нощ. Диетоложката препоръчва да се пият изобилно безалкохолни варианти като газирана вода със замразени горски плодове или комбуча – натурална напитка с високо съдържание на пробиотици, витамини от група В и С и основни киселини.
Ако все пак свършите с махмурлук, опитайте електролитна напитка със съдържание на минерални соли като калий, които помагат да абсорбирате по-добре течността, докато се рехидратирате.
Меган Роси развенчава три основни мита за чревното здраве. Единият е, че постоянно трябва да се следват ограничителни диети. “Не! Здравето на стомаха не е свързано с лишения, а с умереност и растително разнообразие”, категорична е експертката.
Тя препоръчва да се опитваме
да ядем 30 различни
вида храни
на растителна основа всяка седмица, тъй като те съдържат фибри и химикали, които хранят добрите бактерии в червата. Сред тези храни са пълнозърнести, зеленчуци, плодове, бобови растения, семена и ядки, които осугуряват разнообразен набор от добри чревни микроорганизми.
Лекарката отхвърля твърдението, че намаляването на въглехидратите помага на стомаха. “Не бива да се страхуваме от тях - намаляването на въглехидратите означава лишаване от важни видове фибри, а това може да се отрази отрицателно върху чревните бактерии, тъй като фибрите са любимата им храна”, обяснява д-р Роси. Тя отрича и твърденията, че плодове с висока захарност не са полезни за червата.