Рядък синдром или лекарска небрежност уби родилка и бебето й във Велинград, ще каже аутопсия (Обзор)

29.12.2022 23:00 Диана Варникова
Общинската болница във Велинград

25-годишна родилка от Ракитово е починала на 28 декември в общинската болница във Велинград. Бебето ѝ също е мъртвородено. Заради създало се напрежение полиция пазеше реда пред здравното заведение, където вчера следобед се събраха близки на жената да

протестират, че не ѝ е обърнато внимание навреме

Тя е била докарана в болницата на 28 декември около 4,30 ч сутринта. Жената има и други две деца. Не е имала заболявания, ходела е на консултации по време на бременността си. Според твърдението на мъжа ѝ при пристигането ѝ в здравното заведение там не е имало дежурен лекар.

Управителят на болницата д-р Данчо Гурдев обаче отрича.

“Жената е била приета от дежурния лекар д-р Чавдар Калъчев - хирург, който по това време е бил на работа по график във велинградската болница. Родилката е била придружена от три жени, най-вероятно нейни роднини. Д-р Калъчев веднага е повикал акушер-гинеколог и е сформиран екип”, каза за “24 часа” д-р Гурдев.

От болницата написаха в профила си в социалната мрежа, че са направили всичко възможно да спасят бъдещата майка и новороденото. Три часа са продължили усилията на лекарите.

“Съмненията ни са, че става въпрос за рядък синдром”, коментира д-р Гурдев. Той допълни, че се чакат резултатите от аутопсията, която се прави в отделението по съдебна медицина в областната държавна болница в Пазарджик.

От велинградската болница са уведомили районната прокуратура и окръжната в Пазарджик, както и регионалната здравна инспекция, където е изпратен доклад за случая.

“Искаме да съдействаме на всички институции, за да разберем реално как се стигна до смъртта на жената”, каза болничният шеф.

Д-р Гурдев разказа още, че когато го извикали като анестезиолог реаниматор още сутринта, жената не е имала сърдечни тонове, нито дишане. Била е със загуба на съзнание. Лекарите успели да възстановят някои от показателите и чак тогава пристъпили към операция. Към края ѝ обаче родилката издъхнала.

“Трагедията е голяма и ние искаме да разберем дали е това, в което се съмняваме. Повече от три часа се борихме и за жената, и за плода, но, за съжаление, нещата приключиха по най-лошия начин”, коментира д-р Гурдев.

Той е категоричен, че не става въпрос за лекарска грешка. Деветима лекари участвали в спасяването на родилката и на бебето - от отделението по хирургия, анестезиология и АГ-отделението.

“Предполагаме, че става дума за амниотична емболия и ДИК синдром, но дали е така,

могат да го кажат само патоанатомите и съдебните лекари”, допълва д-р Гурдев. При такива усложнения леталният изход е при почти 80% от случаите дори в големите болници, твърди той.

Точната причина за смъртта ще бъде ясна, когато са готови резултатите от аутопсията. Пуснати са патохистологични изследвания, които отнемат една седмица.

Роднините са подали жалба в полицията. От Окръжната прокуратура в Пазарджик уточниха, че е образувано

досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост

поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Извършват се разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация. Разследването ще приключи в законовия  срок, който е 2 месеца, уверяват оттам.

26-годишната жена от Ракитово нямала проблеми по време на бременността, редовно ходела на консултации, оставя две деца сираци

Според съпруга ѝ нямало дежурен лекар, когато я докарали, шефът на болницата отрича

9-има медици три часа се борили за живота ѝ

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>