25-годишна родилка и бебето й са починали в болницата във Велинград (обновена)

29.12.2022 15:52
Болницата във Велинград Снимка: Архив

Прокуратурата разследва причиняване на смърт по непредпазливост или немарливо изпълнение на задачите

25-годишна родилка от Ракитово е починала на 28 декември т.г. в общинската болница във Велинград. Бебето й също е мъртвородено. В момента пред здравното заведение има полиция заради създало се напрежение.

Жената е била докарана в лечебницата в курортния град вчера около 4,30 ч. сутринта от съпруга й. Тя има и други две деца. Не е имала заболявания, ходела е на консултации по време на бременността си. Според мъжа й, когато младата жена била докарана в болницата не е имало дежурен лекар. От болницата във Велинград написаха в профила си в социалната мрежа, че са направили всичко възможно да спасят бъдещата майка и новороденото.

В продължение на три часа са продължили усилията на лекарите, но жената най-вероятно е развила рядък синдром. Съмненията ни са, че става въпрос за рядък синдром, коментира пред „ 24 часа“ управителят на общинската болница във Велинград д-р Данчо Гурдев. Той допълни, че се чакат резултатите от аутопсията, която се прави в отделението по съдебна медицина в областната държавна болница в Пазарджик.

От велинградската болница са уведомили Районна прокуратура-Велинград и Окръжна прокуратура-Пазарджик, както и Регионалната здравна инспекция, където е изпратен доклад за случая. „Искаме да съдействаме на всички институции, за да разберем реално от какво се случи този летален изход“, казва болничният шеф. Д-р Гурдев разказва, че когато го извикали като анестезиолог-реаниматор, жената още сутринта в предзала не е имала сърдечни тонове, нито дишане. Била е със загуба на съзнание. Лекарите успели да възстановят някои от показателите и чак тогава пристъпили към операция и вече към края на операцията, тя издъхнала.

„Трагедията е голяма и ние искаме да разберем дали е това, в което се съмняваме. Повече от три часа се борихме и за жената, и за плода, но за съжаление нещата приключиха по най-лошия начин. Всичко стана за минути“, коментира д-р Гурдев. Той е категоричен, че не става въпрос за лекарска грешка. Девет лекари участвали в спасяването на родилката и плода-от отделението по хирургия, анестезиология и АГ-отделението.

Предположенията са, че се касае за амниотична емболия и ДИК-синдром, но дали е така-това могат да го кажат само патоанатомите и съдебните лекари, допълва той. При въпросните усложнения почти на 80 % са леталните случаи, дори в големите болници.

Роднините са подали жалба в полицията и е образувано досъдебно производство. Извършена е аутопсия и точната причина за смъртта ще бъде ясна, като са готови резултатите. Пуснати са патохитологични изследвания, които отнемат една седмица.

От Окръжната прокуратура в Пазарджик информираха, че е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Извършват се незабавни действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>