10 млрд. лв. дадени за година на бизнеса като компенсации за скъп ток

28.12.2022 14:39 Деляна Къркеланова
НИКОЛА СТОЯНОВ

По-ниските цени на електроенергията означавали по-стабилна икономика, обяснява министър Никола Стоянов

Над 10 млрд. лева са дадени на бизнеса през тази година като компенсации заради скъпия ток. Това посочва министърът на икономиката Никола Стоянов в писмен отговор на въпроса на депутата Георги Самандов.

Мярката била важна, за да запази конкурентоспособността на българските предприятия.

По-ниските цени на тока за бизнеса осигуряват по-стабилна икономическа обстановка,

посочва Стоянов. В отговора на министъра се дават и данни в подкрепа на това твърдение, както и за основни индикатори на икономиката след започването на войната в Украйна.

През първото и второто тримесечие на тази година БВП се е увеличил съответно с 5,2 и 4,6% на годишна база. През третото тримесечие имало забавяне до 3,3 на сто - за сравнение средното нарастване в ЕС било 2,4%.

По отношение на безработицата се наблюдавал значителен спад до 4,3%. Догодина се очаква тя да е 4,5%, но можело да бъде и доста по-малка, посочва Стоянов.

Промишлеността също е успяла да се възстанови

след пандемията, става ясно от предоставените от министъра данни. След свиването на производството през 2020 г. с 6,2% през следващата и тази година има нарастване съответно с 9,2 и 15,8%. Ръстът в преработващата промишленост също бил добър - 14.7% в периода януари-октомври 2022 г.

Стоянов казва още, че има нарастване и при чуждите инвестиции. Според представената от него информация през 2020 г. те се увеличават до 4,8% от БВП, което прави 2,975 млрд. евро. През миналата година обаче са двойно по-малко - 1,205 млрд. евро. За 2022 година се връща положителната тенденция и за деветте месеца на годината чуждите инвестиции са 1,468 млрд. евро, или 1,9% от БВП.

По аналогичен начин се е развила и външната търговия на страната. През 2020 г. имало значителен спад на износа с 6,3%, а на вноса с 8,9%. През 2021 г. двата показцателя вървят нагоре - с 24,9% нараства износът, а вносът се увеличава с 27,6% поради възстановяването на пазарите. Почти двоен е ръстът за тази година, като износът нараства с 40,8%, а вносът с 45,9% за периода януари - октомври.

Според икономическия министър тези данни ясно показвали, че икономиката има растеж, но

инфлацията остава проблем, който все още не е решен

Според анализа през следващата година може да се очаква нейното значително свиване до 6,4%. През тази година инфлацията е малко под 17% заради войната в Украйна, заради която са поскъпнали значителното всички стоки и енергоносителите.

Стоянов посочва, че за пълното овладяване на инфлацията ще е нужно още време и политика на държавата за справяне с високите енергийни цени.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>