"Лукойл" плати 90 млн. лв., но му спряха износа (Обзор)

20.12.2022 22:30 Виктория Бочевска
Христо Алексиев СНИМКА: АРХИВ
Депутатите гласуваха промените в двата закона на извънредно заседание във вторник. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Държавата с право да поема контрола над рафинерията в Бургас

В един и същи ден “Лукойл” плати 90 млн. лв. авансов данък на държавата от свръхпечалбата си и му спряха износа на горива от бургаската рафинерия.

Първо дойде добрата новина - миналата седмица “Лукойл" премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България. От тук нататък

компанията ще плаща данъци тук,

съобщи вицепремиерът Христо Алексиев. Той допълни, че компанията е превела във вторник и 90 млн. лв., авансов данък от сврехпечалбата си и парите са постъпили в държавния бюджет. Тази сума е по-голяма от платения от компанията данък печалба за 20 години назад, посочи Алексиев.

Вицепремиерът коментира още, че цените на горивата падат - бензинът вече струвал 2,70 лв. От август, откакто започна работа служебното правителство, до момента, цените на горивата са спаднали с 60-70 ст. От една страна мислим, че “Лукойл” трябва да плаща всички данъци в България, от друга обаче ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Трябва да се работи в двете посоки - държавата да си получава данъците и цените на горивата да се понижават. Това е наша приоритетна политика, каза той.

Малко по-късно обаче дойде първата от лошите новини - поне за рафинерията. На извънредно заседание депутатите приеха на първо четене закон, предложен от ДПС, според който износът на горива, произведени то руски нефт, се забранява.

Според новите текстове България може да получава руски нефт до края на 2024 г., но продуктите от него остават за вътрешно потребление.

Мотивите за това са, че не трябва да се допуска злоупотреба с изключението, направено от Брюксел специално за страната ни, когато беше наложено ембаргото за руски стоки.

При гласуването в комисия на закона на ДПС от служебното правителство посочиха, че дерогацията за България не забранява износа на горива, произведени от руския нефт у нас. Ако износът се забрани, рафинерията можела да спре работа, защото складовете ще са пълни с продукция, която няма къде да се продаде.

Твърденията на официални институции, че не нарушаваме санкциите и това са европейски петролни продукти, които можем да изнасяме, категорично не са верни, заяви обаче шефът на бюджетната комисия и депутат от ДПС Петър Чобанов.

В предложенията между първо и второ четене ще бъдат съобразени препоръките, свързани с определени петролни продукти, изнасяни за Украйна, обясни още той.

“Лукойл” няма проблем да работи и с неруски петрол,

заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България”. Рафинерията е получила и 80 млн. лв. компенсации за ток, а през следващата година ще вземе 300 млн. лв., обърна внимание той.

Според шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ рафинерията печелела много повече, когато работи с руски нефт, но можела да работи и с 50% неруски. Спекулации били твърденията, че заводът щял да спре работа.

Добрев уточни, че между двете четения ще предложи да се разреши износът за Украйна, както и за трети държави на всички продукти, които не могат да се продават в ЕС.

От БСП и “Възраждане” се обявиха против законопроекта. Не е работа на парламента да осъществява контрол върху дадена дерогация, заяви Драгомир Стойнев от БСП. Той цитира становището на финансовото министерство, в което се казва, че преработените петролни продукти добиват български произход, щом са произведени на територията на страната ни.

Втори удар за рафинерията дойде от промени в закона за горивата, предложени от ДБ. Според тях при необходимост

държавата ще може да поеме оперативен контрол над “Лукойл Нефтохим”,

гласуваха депутатите.

Държавният контрол може да влезе в действие, когато е налице опасност от засягане на националната сигурност или злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителни мерки, които са наложени от международни организации и са задължителни за България. Специалният управител ще се назначава със заповед на министъра на икономиката и индустрията за шест месеца с възможност да се удължава само веднъж за същия срок. В мотивите на вносителите е посочено, че това не означва одържавяване на рафинерията, а се прави с цел защита на потребителите.

Според вицепремиера Христо Алексиев обаче поемането на управлението на рафинерията не е лесно. Нужни била лотистика за доставките на петрол, дистрибуция на горивата. Алексиев даде пример с Държавната петролна компания, която две години нямала никакви резултати и е закрита от служебното правителство.

Не е въпросът в оперативния контрол, а дали държавата има ресурса да го прави, за момента не бих казал, че го има, заяви вицепремиерът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>